Autor textu: TASR
21.08.2020

Film Krajina medu ponúka portrét o rovnováhe medzi ľudstvom a prírodou

Film bol nominovaný na Oscara (Najlepší zahraničný film, Najlepší dokument).

Ilustračná snímka, FOTO TASR/AP

Bratislava 21. augusta (TASR) - Na Oscara nominovaný macedónsko-turecký film Krajina medu vstúpi koncom augusta do slovenskej kinodistribúcie. Portrét krehkej rovnováhy medzi ľudstvom a prírodou, pohľad na rýchlo miznúci spôsob života a svedectvo o vytrvalosti jednej ženy čaká 27. augusta špeciálny vstup do kín. Premiéru dokumentu obohatí sprievodný program určený širokej verejnosti - včelárom aj nevčelárom, filmárom aj nefilmárom, vítaní sú aj rodičia s deťmi.

"Program premiéry sa v duchu včiel, včelárstva a medu začne už popoludní a potrvá do neskorého večera," informovala TASR Zuzana Golianová, PR manažérka distribučnej spoločnosti Filmtopia. Dodala, že na divákov čaká aj pozorovanie včiel v sklenenom úli či debata mestských včelárov a odborníkov. Open air projekcia snímky na veľkom plátne sa uskutoční v rámci Leta pod Palmou v Novej Cvernovke. V prípade nepriaznivého počasia sa podujatie presunie do vnútorných priestorov. Vstup je voľný.

Keď do Krajiny medu vtrhne rodina kočovníkov a poruší jej základné pravidlo, posledná chovateľka divokých včiel v Európe musí zachrániť včely a obnoviť prírodnú rovnováhu. Tak znie úvod oficiálnej anotácie celovečerného debutu dokumentaristov Ljubomira Stefanova a Tamary Kotevskej, ktorý vznikol z dôverného vzťahu medzi filmármi a témou. Film bol nominovaný na Oscara (Najlepší zahraničný film, Najlepší dokument). Z festivalu Sundance si priviezol tri ceny (Najlepší dokument, Zvláštna cena poroty za kameru, Cena za mimoriadny prínos).

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]