Autor textu: TASR
13.08.2020

Starý jelšavský hrad ponúka históriu, túru i výhľady

Turistický chodník na Starý jelšavský hrad je vyznačený modrou značkou.

 Na archívnej snímke časť zrúcaniny Starého jelšavského hradu pri meste Jelšava v okrese Revúca. FOTO TASR - Branislav Caban

Jelšava 13. augusta (TASR) – Nenáročnú túru, spoznávanie histórie aj nerušený výhľad na mesto Jelšava a okolitý kraj ponúkne turistom výlet na Starý jelšavský hrad v okrese Revúca. Podľa riaditeľky Mestského múzea Jelšava (MMJ) Tatiany Strelkovej sa prvýkrát spomína až v 15. storočí, ale dispozične ho radia medzi šľachtické sídla z druhej polovice 14. storočia.

„Bol postavený v dvoch stavebných etapách a jeho najvýznamnejším majiteľom bol jeden z najmocnejších mužov Uhorska tých čias Leustach z Jelšavy, z rodu Ratoldovcov. Dôležitosť rodu i hradu súvisela aj s ťažbou železnej rudy,“ priblížila riaditeľka a doplnila, že od roku 1392 Leustachovi patrila funkcia palatína, bol teda druhým mužom po kráľovi.

Spoločenské postavenie Ratoldovcov v Uhorskom kráľovstve však podľa nej časom upadalo a funkciu centra územia postupne prebral neďaleký Muránsky hrad. Zároveň s tým sa Starý jelšavský hrad pozvoľna vytrácal aj z dobových prameňov. „O jeho definitívnom zničení nemáme informácie, ale najneskôr k tomu došlo pri vydrancovaní Jelšavy Turkami v roku 1566,“ konkretizujú v Encyklopédii slovenských hradov autori Miroslav Plaček a Martin Bóna.

Podľa primátora Jelšavy Milana Kolesára patrí cestička na hrad spolu s chodníkom na vyhliadku Skalka medzi dve hlavné trasy miestnej prímestskej turistiky. „Udržiavame ju značenú a snažíme sa, aby bola vždy priechodná. Nové vedenie našich mestských lesov navyše vyčistilo aj lúčku pod hradom, ktorá bola zarastená náletovými drevinami. Teraz môže slúžiť ako zázemie na rôzne podujatia, keďže priamo na hrade veľa miesta nie je,“ povedal primátor.

Turistický chodník na Starý jelšavský hrad je vyznačený modrou značkou a začína sa pred MMJ na Námestí republiky. Meria zhruba 2,5 kilometra a z veľkej časti vedie po rovine popri rieke Muráň, zvyšok tvorí nenáročné stúpanie.

Samotný hrad je situovaný na úzkom hrebeni v nadmorskej výške 477 metrov nad morom. Jeho dodnes viditeľný pôdorys je tvorený štvorhranom s dĺžkou 57 metrov a šírkou 15 až 20 metrov. Do dnešných čias sa zachovali len zvyšky opevnenia, hranolovej veže, paláca a niekoľkých ďalších hradných objektov. Pôvodnú podobu hradu približujú makety v MMJ a v Parku miniatúr v Podolí v okrese Nové Mesto nad Váhom.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]