Autor textu: TASR
11.08.2020

Festival amatérskeho divadla v Nitre ponúkne predstavenia, diskusie i workshopy

Slávnostné otvorenie festivalu sa uskutoční v stredu 12. augusta predstavením poľského divadla Hej, Ty.

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Henrich Mišovič

Nitra 11. augusta (TASR) – Divadelné predstavenia, odborné diskusie, workshopy i výstavu fotografií ponúkne Festival amatérskeho divadla (FAD) 2020 v Nitre. Návštevníkom festivalu sa predstaví sedem neprofesionálnych divadiel zo Slovenska a dvaja zahraniční hostia, poľské Divadlo Krzyk z Mazewa a ukrajinské Divadelné laboratórium z Rivne. „Toto divadlo však bude na festivale iba virtuálne z dôvodu pandémie COVID-19. Ich predstavenie teda uvidia diváci naživo, hrané online,“ informovala autorka projektu FAD Silvia Bartáková z Krajského osvetového strediska v Nitre.
      
Slávnostné otvorenie festivalu sa uskutoční v stredu 12. augusta predstavením poľského divadla Hej, Ty a hudobným koncertom Martiny Kertészovej s kapelou. Divadlo Krzyk pracuje svojou vlastnou autorskou divadelnou metódou, ktorú predstaví režisér divadla na trojdňovom workshope v Základnej umeleckej škole Jozefa Rosinského v Nitre.
      
„Plánovaný Workshop bez slov, s lektorom z Izraela, ktorý zostal v zajatí COVID-19, nahradí workshop hereckej tvorby pod vedením Daniely Evjákovej, ktorá pôsobí v Čechách. Tretí workshop s názvom Emocionálna sloboda, lektorom ktorého bude režisér z Ukrajiny, sa uskutoční online,“ potvrdila Bartáková.
      
Neoddeliteľnou súčasťou festivalu budú odborné diskusie pod vedením odborníkov Martiny Mašlárovej, Daniely Evjakovej, Jána Hyžu, Miroslava Zwiefelhofera a Michala Lošonského ku všetkým predstaveniam festivalu.
      
Koniec festivalu bude patriť diskusii k predstaveniu Nevypočutí, prezentácii divadelných dielní a online diskusii v priamom spojení s ukrajinskými divadelníkmi. „Naším zámerom je podporovať záujmovo-umeleckú tvorivosť, vytvoriť priestor na prezentáciu neprofesionálnych divadiel rôznych poetík a žánrov, a tiež získať nové skúsenosti. Účastníci sa budú môcť zapojiť do odborných diskusií s hodnotiteľmi, tvorcami i divákmi,“ povedala Bartáková.
      
Organizátorom festivalu je Krajské osvetové stredisko v Nitre, partnerom festivalu je mesto Nitra. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Podujatie je súčasťou aktivít pri príležitosti Roku Slovenského divadla.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]