Autor textu: TASR
22.05.2020

MŠVVŠ: O otvorení materských a základných škôl rozhodnú zriaďovatelia

Návrat do základných škôl sa týka žiakov nultého a prvého až piateho ročníka.

Ilustračná snímka,  FOTO TASR - Henrich Mišovič

Bratislava 22. mája (TASR) - Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) vydal v piatok príkaz na avizované obnovenie školskej dochádzky v materských a základných školách od júna. O tom, či sa škola alebo materská škola otvorí, rozhodne zriaďovateľ. Týka sa to aj prevádzky školských klubov. Stredné školy budú môcť zároveň realizovať komisionálne skúšky či prijímačky, v jazykových školách sa budú môcť konať štátne jazykové skúšky. Obnovuje sa tiež prevádzka zariadení školského stravovania. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR zverejnilo na svojom webe aj odporúčania a usmernenia, ako by mali školy a škôlky po otvorení fungovať.
      
Návrat do základných škôl sa týka žiakov nultého a prvého až piateho ročníka. Základné školy pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami a základné školy pri zdravotníckych zariadeniach budú otvorené pre žiakov prvého až deviateho ročníka.
      
Ako avizoval premiér Igor Matovič (OĽaNO), navštevovanie materských a základných škôl bude dobrovoľné a rodič nebude stíhaný za to, že dieťa neumiestni do školy, ak sa bojí o jeho zdravie či ak účasť nie je možná z kapacitných dôvodov.
      
Zriaďovateľ umiestni v škole prednostne deti zdravotníckych pracovníkov, policajtov, príslušníkov Hasičského a záchranného zboru alebo Ozbrojených síl SR. Tiež deti pedagogických a odborných zamestnancov škôl. Ďalšie v poradí na nástup do základných a materských škôl sú deti rodičov, ktorí vykonávajú prácu mimo domu. Nasledujú deti, ktoré majú od 1. septembra začať plniť povinnú školskú dochádzku, a potom deti spĺňajúce ďalšie kritériá určené zriaďovateľom.
      
V materskej škole bude môcť byť v skupinách najviac 15 detí, v školách najviac 20 žiakov na jednu triedu. Zamestnanci materských škôl podľa svojho uváženia a možností zabezpečia dostatočné vzdialenosti medzi deťmi pri hrových aktivitách, vzdelávaní i oddychu. V materských i základných školách bude zabezpečená dezinfekcia priestorov a rúk. Pri príchode budú deťom merať teplotu.
      
Žiaci, ktorí nepôjdu do školy, a tí z vyšších ročníkov, teda žiaci od šiesteho do deviateho ročníka, budú mať naďalej dištančné vyučovanie.
      
Rodičia, ktorí sa rozhodnú neposlať svoje deti v júni do škôl, budú mať aj naďalej nárok na dávku ošetrovné. "Škola do 3. júla oznámi okresnému úradu v sídle kraja údaje o deťoch a žiakoch umiestnených v školách na účely poskytnutia ošetrovného podľa stavu k 30. júnu. Následne okresný úrad v sídle kraja tieto údaje bude oznamovať Sociálnej poisťovni," uviedol Gröhling. Deťom, ktorým bude umožnené navštevovať školy, sprístupnia opäť aj dopravu vlakmi zadarmo.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]