Autor textu: Vladimír Bačišin
13.05.2020

Abeceda ekonomiky - ceteris paribus 

Skolske.sk prináša seriál - základné informácie o ekonomike

Foto: www.pexels.com

Bratislava 14.05.2020 (Skolske.sk)

V ekonomickej vede sa môžete stretnúť  s pojmom ceteris paribus. V latinčine to znamená "ak sú ostatné rovnaké", alebo ak sú dodržané také isté podmienky.  Znamená podmienku, alebo predpoklad, že sa pri skúmaní vplyvu nejakého parametra, či premennej na výsledok ostatné parametre nezmení. Môže tiež znamenať predpoklad, za ktorého odhadujeme vývoj nejakej veličiny Napríklad  ej závislosť na čase, prípadne na iné veličine. Jednoducho povedané, aby sme jablká porovnávali s jablkami a nie jablká s hruśkami.

Príklad: môže znieť nasledovne Pri zvýšení reálnych miezd sa ceteris paribus zvýši aj spotreba.
Ak chceme predvídať alebo ovplyvňovať nejaký proces alebo veličinu, hľadáme príčinné vzťahy medzi závisle premennou ako dôsledkom a jednou alebo viacerými nezávisle premennými ako príčinami. Chceme totiž vytvoriť model, ktorý by dovolil predvídať, ako sa zmena jednej nezávisle premennej prejaví na hodnotách závisle premenné, ktorú chceme ovplyvňovať. V experimente či merania je teda potrebné zabezpečiť, aby výsledok ovplyvňovala len jedna zo závisle premenných, čiže aby hodnoty všetkých ostatných zostali rovnaké. Podobná merania či experimenty môžeme prípadne vykonať aj pre ďalšie nezávisle premenné, ale vždy s podmienkou, že sa tie zostávajúce nemení. To je práve to, čo vyjadruje podmienka "ceteris paribus".

V ekonómii a v spoločenských vedách, kde nezávisle premenných býva celé množstvo, je pri skúmaní vplyvu určitej premennej veľmi dôležité starostlivo vylúčiť vplyvy všetkých ostatných. Pri štatistických prieskumoch v spoločenských vedách sa napríklad vplyvy premenných, ktoré nás nezaujímajú, snažíme obmedziť náhodným výberom respondentov. Tak sa pri skúmaní volebných preferencií obmedzuje vplyv veku, vzdelania, príjmu atď. Náhodným výberom respondentov. Môžeme potom totiž predpokladať, že pri rozšírení výsledkov vzorky na celú spoločnosť sa hodnoty týchto parametrov nezmení, čiže bude splnená podmienka ceteris paribus.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]