Autor textu: Michaela Petrášová
13.05.2020

Z archeológa sa mení na vojaka. Návrat do minulosti pomáha lepšie ju pochopiť, vraví

Študent Samuel Kertés sa venuje netradičnému koníčku – historickej rekonštrukcii. Časom dávno minulým sa snažia priblížiť čo najdôvernejšie.

Foto: Ginnyphoto

Bratislava 13.05.2020 (Skolske.sk)

​​​​​​​Samuel Kertés sa vyberá na bojové pole ešte za tmy. Aj tentoraz má na sebe novú zbroj. Pod prilbou je skrytá čiapka, ktorú si ušil sám. Chystá sa na ďalšiu historickú rekonštrukciu bojov, koníček, ktorému sa venuje už šesť rokov.
​​​​​​​
S kamarátmi trénuje často v telocvični, ale najradšej má chvíle priamo na bojovom poli.

Netradičná záľuba je o snahe autenticky priblížiť určitú časť minulosti, a to po hmotnej aj nehmotnej stránke. Keď sa človek prevteľuje do roly konkrétneho šľachtica, musí mať nielen príslušný odev a zbroj, ale osvojiť si aj jeho charakter – správanie a galantnosť.

Podľa Samuela je tento koníček skvelý prostriedok pre oboznámenie ľudí s minulosťou. Historickej rekonštrukcii sa venuje od štrnástich rokov. Priznáva však, že začiatky boli ťažké. „Kúpil som si veci na šerm a neskôr som zistil, že sú úplne na nič. Musel som sa ich zbaviť a zohnať nové, poriadne.“ Dnes už je členom skupiny, kde si s týmto vybavením vzájomne pomáhajú.

Poriadne drahý výstroj

​​​​​​​Základnou súčasťou výstroja je odev. Ten by mal byť ušitý podľa dobového strihu zodpovedajúcemu obdobiu, ideálne ručne a z prírodných materiálov, ako sú vlna, ľan, hodváb alebo kašmír. Musí tiež korešpondovať s postavením stvárňovanej osoby.

„Nevyzerá to úplne dobre, keď si človek, ktorý rekonštruuje sedliaka, povie, že chce brokátovú tuniku. Je to podobné aj so zbrojou. Treba si ju zháňať rozvážne. To znamená, že si nebudem kupovať plechové ramená, keď ešte nemám ani prilbu“, uvádza 20-ročný študent archeológie.

​​​​​​​Podľa jeho slov sú kvalitné výrobky dôležitým prvkom. „Na veľkých akciách je často vidieť ľudí, ktorí majú plnú plátovú zbroj, tá však slušne povedané nevyzerá úplne tak, ako by mala. Často sa hovorí ‚Ale oni určite mali aj nekvalitné zbroje!‘“ Treba si však uvedomiť, že je rozdiel medzi kvalitným vyhotovením nekvalitného výrobku a nekvalitným stvárnením kvalitného výrobku. Preto odporúčam zohnať si vhodný podklad a výrobcu a priplatiť si,“ dodáva.

Samuel najčastejšie rekonštruuje príslušníkov burgundského vojvodstva počas Burgundskej vojny v rokoch 1474 –1477. Ceny za výstroj pre obdobie z druhej polovice 15. storočia sa pohybujú rôzne. „Človek vie zohnať základnú zbroj dobrej kvality, ktorá vydrží roky, aj do 500 eur. Poznám však chlapíka, ktorý dal za zbroj 27-tisíc eur. Výsledok v oboch prípadoch však stojí za to a vznikne kúsok, ktorý vám vydrží dlho. Je to predsa len beh na dlhú trať, dlhodobý koníček,“ opisuje ďalej Samuel.

Niektoré časti výstroja si vie človek vyrobiť aj sám doma. „Keď som bol mladší, s kamarátom sme si vybúchali pár kusov zbroje. Jednoduchá prilba, ramená. Bolo to teda maximálne historicky nepresné a dnes by sa to už použiť nedalo,“ spomína. Samuel si vlastnoručne vyrobil aj čiapky či vestu. Vraví však, že šitie už radšej zveruje do rúk krajčírke.

pic
Foto: Antonie Suchánková

Zúčastňujú sa aj komparzov

Väčšina historických akcií je zameraná na určité obdobie a robia sa na nich aj šermiarske turnaje. Sú aj podujatia , ktoré zoskupia historické udalosti z väčšieho časového rozmedzia. väčšie časové rozmedzie. Samuel sa zúčastnil na mnohých.

„Slovenské akcie síce veľmi nepoznám, lebo študujem v zahraničí, ale určite spomeniem akciu Utgard, ktorá sa zameriava na včasný stredovek. Každoročne tam chodím s kamarátmi z bratislavskej skupiny Svjatogor. Diváci tam môžu vidieť všetko od remesiel, cez historickú kuchyňu až po veľkú bitku, ktorá je vážne ozajstný zážitok,“ načrtol.

Skupiny, ktoré sa venujú historickej rekonštrukcii, sa zúčastňujú aj komparzov pre rôzne filmy a seriály. Samuelovi sa do komparzu dostať ešte nepodarilo, verí však, že sa mu jedného dňa splní aj tento sen.

​​​​​​​Ani záľuba ako historická rekonštrukcia sa nezaobíde bez občasných zranení. Samuel už narazené prsty a podobné boľačky ani neráta. Mal aj vyskočené koleno či vyrazenú sánku. „Pri historickej rekonštrukcii si treba dávať pozor, no asi tak ako pri každom inom pohybovom koníčku. Aj pri behu si môže človek vytknúť členok. Zraneniam sa ale dá napríklad predísť tak, že keď viem, že na sebe mám iba ľahkú látkovú zbroj, tak zoberiem kópiu a nemusím sa trepať do prvej línie, kde je to väčšinou najtvrdšie“, približuje.

Obľúbený nález z Hochdorfu

​​​​​​​Spomínaná archeológia, ktorú Samuel študuje, mu pomáha k lepšiemu chápaniu historickej rekonštrukcie. Fascinuje ho, ako ľudia žili niekedy a chce sa podieľať na odhaľovaní tajomstiev minulosti. Archeológom chcel byť už od škôlky. Vlastný nález ešte nemá, jeho najobľúbenejším artefaktom sú zlaté topánky z Hochdorfu.

Počas pandémie z dôvodu ochorenia COVID-19 nemôže Samuel  trénovať v telocvični tak ako doteraz. Je však presvedčený, že čochvíľa sa opäť k svojmu koníčku bude môcť vrátiť naplno. Vie, že treba byť trpezlivý.

Nezvyčajnú záľubu, ktorej súčasťou je návrat do dôb minulých, odporúča všetkým, ktorých niečo podobné láka. Najlepšie je nájsť si skupinu v okolí, ktorá sa rekonštrukciám venuje. „Z osobnej skúsenosti môžem povedať, že šermiari sú veľmi priateľskí ľudia a nováčikom radi poradia, požičajú alebo skrátka ich dobre nasmerujú. Istotne každému ochotne pomôžu. Je radosť byť súčasťou tejto krásnej aktivity,“ dodáva.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]