Autor textu: Zuzana Rongeová
10.05.2020

Fejtón: Záplata na zrušené maturity

Najskôr ministerstvo školstva zrušilo písomné maturitné skúšky, teraz aj ústne. Čo bude teraz s chudákmi maturantmi?

Foto: TASR/ Roman Hanc

Akonáhle sa na Slovensku potvrdili prvé prípady koronavírusu, vláda sa musela zmobilizovať a vymyslieť riešenia na rôzne otázky. Na niektoré z nich doteraz nepoznáme odpoveď. Najskôr ministerstvo školstva zrušilo písomnú časť maturitnej skúšky. Toto opatrenie na zabránenie šírenia nákazy je pochopiteľné, pretože dvojmetrové rozmedzie lavíc v triedach je neuskutočniteľné. Z hľadiska kapacity tried a enormného počtu žiakov, by niektorí z nich museli sedieť až na parapetných doskách alebo v rozostupoch na futbalových ihriskách. Veď maturantom by stačila len ústna časť. Pôvodný plán ministra školstva bol, aby maturity prebehli, ale s časový odstupom až do 30. júna a s prísnymi hygienickými opatreniami. Ministerstvo malo času ako hus klasu počkať a sledovať, či sa situácia zlepší alebo zhorší, a na základe toho prehodnotili svoje plány. Všetci vieme, že netreba robiť urýchlené rozhodnutia, pretože to nemusí dopadnúť dobre.

Asi ministrovi Gröhlingovi a hygienikom niekto pohrozil prstom, a tak o necelý mesiac boli maturity úplne zrušené. Chudáci maturanti teraz nevedeli, či sa majú smiať alebo plakať. Jedni pálili učebné materiály na záhradách, druhí to zapíjali pohárikom vínka a tretí? Tí si uvedomili, že prišli o značne najkrajšiu, a zároveň najviac stresujúcu časť plnú depresií a prebdených nocí, za celé ich stredoškolské štúdium. Teraz nebudú mať na čo spomínať. Samozrejme len „v dobrom“. Táto skúška dospelosti, ako ju nazývajú, má ale svoje čaro. Posledný zvonček len symbolizuje posledné chvíle strávené v škole. Pravda je taká, že sa tam aj tak každý žiak vracia po akademickom týždni s hlavou veľkou ako balón, aby si pretrpel zatiaľ to najhoršie, čo mu stredná škola ponúka. Ten pocit, keď človek nič nevie, ale i tak zvládol zo seba vypotiť súvislú vetu, ktorá vtedy znela v hlave ako najväčší nezmysel, je na nezaplatenie. Žiaci, čo o túto skúsenosť prišli, budú v šoku, keď pocítia trpkosť prvých skúšok na vysokej škole. „Ale čo to bude za maturantov bez maturít? Bez toho sa nedostanú na vysokú školu alebo do práce.“ Nech sa ľudia nestrachujú, pretože o maturantov je postarané. Maturitné vysvedčenie samozrejme dostanú a známky budú vyrátané priemerom z jednotlivých predmetov. Prakticky dostanú to, čo si zaslúžia. Je na čase, aby sa maturanti zapotili a prehodnotili, či celé roky strávené na strednej škole flákali alebo sa poctivo učili. To sa môže odraziť na ich výsledných známkach. Flákač takýmto spôsobom nedostane dvojku za celé roky nič nerobenia, „lebo si vybral dobrú otázku“. Avšak pokiaľ by stále nebol niekto spokojný, môže požiadať o preskúšanie.

Ironické je, že štátnice neboli týmto nariadením vôbec ovplyvnené. Majú podobný priebeh a fungujú na podobnom princípe ako ústne maturitné skúšky. Rozdiel je v tom, že majú omnoho väčší význam, a takých študentov je omnoho menej než maturantov. Aj napriek podpisovaniu petícií na ich zrušenie, sa vysokoškolákom nepodarilo presadiť si svoje. Nechceme predsa, aby sme mali na vysokých miestach ďalších kapitánov Dankov. A tak sa štátnice konali online a aj prezenčnou formou, a to za prísnych hygienických opatrení. Všetko sa dá, keď sa chce. Aj ústne maturity sa mohli konať online formou bez toho, aby sa zrušili.

Pár dní na to, Slovensko sa pomaly začalo zotavovať z tejto krízovej situácie. Obchody sa otvárajú a ľudia vonku kávičkujú. A o týždeň by žiaci, teoreticky, začali s ústnymi maturitami. Nepoznáme však všetky skutočnosti, ktoré tomuto zrušeniu predchádzali. Určite nechceli vystaviť riziku tisíce žiakov, i keby to bolo možné zrealizovať iným spôsobom. Nezostáva nám nič iné, než veriť autoritám, počúvať ich, zostať doma a chrániť seba i ostatných. Akoby povedal pán Matovičaj: „Nepokazme si to.“

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]