Autor textu: Dominika Valachová
09.05.2020

Štúdium počas pandémie rozhodne nie sú prázdniny

V marci nám oznámili náhle prerušenie prezenčnej výučby. Veľa z nás si myslelo, že si oddýchne a začnú sa nám prázdniny o čosi skôr. Realita nás však ihneď uzemnila.

Ilustračná snímka.

Bratislava 09.05.2020 (Skolske.sk)

Myslíte, že máte viac času ? Verte, že ani nie... Študujem už tretí rok na Filozofickej fakulte na Univerzite Komenského. Mnohým z nás sa  zatvorenie vysokých škôl začalo spájať s oddychom a prázdninami. Veď sme išli domov k rodičom. Čaká nás ničnerobenie a množstvo voľného času. Po krátkom čase však prišlo vytriezvenie. Nie všetci,  aj keď sme vysokoškoláci sme zvyknutí na somoštúdium. Učitelia rýchlo zareagovali na distančný spôsob výučby. Úlohy a zadania sa nám nakopili a začala naozajstná skúška našej odhodlanosti. Táto situácia preverila naše schopnosti. Nebol tu  priestor na výhovorky.

Priznám sa , že nie vždy som dávala na prednáškach pozor. Nikdy by mi však nenapadlo ako mi raz bude chýbať plnohodnotný výklad učiteľov.  Až teraz som si uvedomila ako nám prítomnosť na hodinách uľahčovala naše štúdium. Končiaci ročník znamenal pre mňa aj odovzdanie záverečnej práce. Čo mi taktiež neubralo na starostiach. Situácia všetkých študentov stavia pred nové výzvy a obohacuje nám aj naše doterajšie  skúsenosti. Asi najťažšie si je ustrážiť voľný režim. Popasovať sa s našou lenivosťou a rozložiť si rozumne náš čas. Najdôležitejšie je sa nezblázniť! Zo začiatku som nadávala a nevedela som si takýto spôsob výučby predstaviť. Počas oddychových prestávok som rozmýšľala, ako sa z toho nezblázniť. Vypracovala som si režim, ktorý sa snažím dodržiavať.  

Je pravda, že priateľom a blízkym sa nemôžem plnohodnotne venovať, no keby som bola v Bratislave tak ich ani nevidím. Chuť a motiváciu do učenia mi dobíjajú spolužiaci a študujúci priatelia. Spoločne riešime problémy a zvládame nové prekážky. Kreativita nám predsa chýbať nemôže ani počas pandémie. S najbližšími kamarátkami pravidelne komunikujem cez videohovory. Nezabúdam ani na môjho priateľa. Na diaľku spolu pozeráme filmy a seriály. Čas si musíme vedieť správne regulovať a samozrejme nemali by sme zabúdať ani na športové a pohybové aktivity. Nie sú to ani zďaleka prázdniny. Nezostáva nám veľa voľného času. No sebarozvíjanie nie je na škodu.  

Lepšie spoznáme naše možnosti a preveria sa aj schopnosti. Netreba zabúdať, že ani do školy nechodíme večne. Treba si to užiť aj za takýchto okolností. Konečne máme možnosť sa prejaviť aj iným spôsobom. Dúfam, že to všetci zvládneme a na začiatku školského roka budeme mať opäť možnosť vidieť našich pedagógov a spolužiakov.

​​​​​​​Štúdium si na vysokej škole takouto online formou už neviem predstaviť. Prednášky, vrava spolužiakov na chodbe, spoločné obedy, výlety a školské akcie to sa jednoducho nahradiť nedá. Ani komfort a domáce prostredie nevymením za ten pocit si opäť zasadnúť do školských lavíc na našej katedre. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]