Autor textu: Viera Ristvejová
07.05.2020

Košická knižnica otvára prvé dve pobočky

Knižnica pre mládež mesta Košice v rámci uvoľňovania opatrení pred šírením korona vírusu od pondelka 11. mája 2020 obnoví poskytovanie služieb v dvoch mimoškolských pobočkách, v LitParku na Kukučínovej 2 a v pobočke na Humenskej 9.

Na snímke riaditeľka knižnice Kamila Prextová, foto: Viera Ristvejová

V pondelok 11. mája 2020 sa pre čitateľov otvoria dvere dvoch najväčších pobočiek Knižnice pre mládež mesta Košice. O tom na aké opatrenia sa musia čitatelia pripraviť informuje riaditeľka knižnice, Kamila Prextová.

„Po viac ako ôsmych týždňoch, môžeme našich čitateľov potešiť správou, že otvárame. Začneme prvými dvomi pobočkami a to LitParkom v Kulturparku a pobočkou na Humenskej ulici. Poskytovanie služieb verejnosti však môže prebiehať len za predpokladu prísneho dodržiavania hygienických opatrení. My sa budeme riadiť komplexným usmernením, ktoré pre knižnice vydala Slovenská národná knižnica. A potom uvidíme ako sa nám to všetko osvedčí v praxi. Prípadne budeme môžeme uvažovať nad uvoľňovaním opatrení a rozširovaním poskytovania služieb aj v iných pobočkách. Samozrejme o termíne otvorenia, režime fungovania a hygienických opatreniach v jednotlivých pobočkách knižnice budú naši čitatelia vždy aktuálne informovaní prostredníctvom oznamov zverejnených na webovej stránke www.kosicekmk.sk a sociálnych sieťach. V skratke vymenujem aspoň základne opatrenia, ktoré sme prijali. Obnovujeme službu vrátenia kníh prostredníctvom Biblioboxu, ktorú by mali čitatelia uprednostniť pred osobným vrátením v pobočkách. Dôjde k zmene v otváracích hodinách pobočiek a pridáme prestávky vyhradené na dezinfekciu priestorov. Voľný pohyb v priestoroch medzi regálmi nebude možný, preto si čitatelia budú musieť knihy vopred elektronicky objednať cez e-mail [email protected], alebo cez službu Expresný balík prostredníctvom online katalógu knižnice www.opac.kosicekmk.sk/Carmen.
Umožníme aj telefonickú rezerváciu pre starších občanov, ktorú bude možné realizovať na telefónnych číslach LitParku 0903408397 a Humenskej 0903408399. Všetky vrátené knihy vždy zaradíme do sedemdňovej karantény, preto si ich ďalší čitatelia môžu opäť zapožičať až po jej vypršaní. Okrem toho samozrejme platia ďalšie všeobecné platné opatrenia ako povinnosť mať ochranné rúško, povinná dezinfekcia rúk pred vstupom do priestorov, dodržiavanie dvojmetrového rozstupu a v neposlednom rade sa vždy treba riadiť aj ďalšími inštrukciami pracovníkov knižnice, pretože každá z pobočiek je iná a vyžaduje si aj individuálny prístup. Rozhodli sme sa tiež udeliť generálny pardon na všetky už vygenerované upomienky. Za porozumenie a trpezlivosť vopred všetkým ďakujeme a veríme, že to spoločne zvládneme. Našou prioritnou ostáva otvorenie všetkých pobočiek, v čo najkratšom možnom termíne.“

pic
 foto: Viera Ristvejová

Viac informácií o opatreniach:
všeobecné informácie 
- odporúčania Slovenskej národnej knižnice  pre knižnice

Otváracie hodiny LitPark, Kukučínova 2, pobočka Humenská 9 :
Pondelok, Utorok, Štvrtok, Piatok: 8.00 - 11.00 hod. a 12.00 - 16.00 hod.
Streda: 10.00 - 13.00 hod. a 14.00 - 18.00 hod.
Sobota, Nedeľa: ZATVORENÉ

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]