Autor textu: Viktória Janošíková
30.04.2020

Na exkurzii sme videli poklad i väzenie

Žiaci ZŠ sv. Jána Krstiteľa vo februári absolvovali návštevu Východoslovenského múzea v Košiciach.

Snímka z exkurzie, foto: Viktória Janošíková

 Spišské Vlachy 30.04.2020 (Skolske.sk)

Na exkurzii v Košiciach sme si pozreli Košický zlatý poklad a navštívili sme Miklušovu väznicu .
Košický  zlatý poklad sa nachádza v múzeu kultúrneho dedičstva v Košiciach. Po vchode do múzea sme si zložili veci v šatni. Počkali sme sa a spolu so sprievodcom sme zostúpili dolu schodmi do malého trezoru. Boli tam zlaté mince, tri zlaté medaily a renesančná reťaz. Poklad tvorí dokopy 2920 zlatých mincí. Bol nájdený pri kopaní základov budovy finančného riaditeľstva na Hlavnej ulici č. 68. Zbierka mincí je z obdobia 15. až 17. storočia a patrí medzi najväčšie zlaté poklady na svete. Keď sme si túto vzácnu zbierku vyfotili a poobzerali, vyšli sme hore schodmi k ďalšej výstave  Ján Pástor - príbehy archeológa z múzea. Výstava je venovaná zakladateľovi odbornej archeológie vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach, Boli tam zbrane, oblečenie a hlavne šperky z rôznych dôb, hlavne z praveku.    

pic
Snímka z exkurzie, foto: Viktória Janošíková

Ďalšou našou zástavkou počas exkurzie bola Miklušova väznica. Po príchode sme sa presunuli do hornej časti, kde nás privítala pani sprievodkyňa a pustila dokument o vzniku väznice. V tejto časti sa nachádzali aj staré spisy zo súdov, ktoré riadil richtár a rozhodoval o treste obžalovaného. Tresty boli prísne. Väčšinou sa končili smrťou. Ľudia boli súdení na trest smrti aj kvôli krádeži či ohováraniu. Väzni kreslili na steny a tieto maľby sú dodnes zachované. 

pic
Snímka z exkurzie, foto: Viktória Janošíková

Ďalej sme prešli do vtedajšieho väzenia žien. Ženy boli spolu v jednej cele, no keď vznikla medzi nimi hádka, jedna z nich išla na samotku. Videli sme na stene vyrytú podobu muža – podľa legendy to bol kat Mikluš. Vyryla ju na samotke jedna z odsúdených žien.  Prešli sme do mučiarne. Ľudí v tej dobe mučili strašným spôsobom. Dávali ich do klady, lámali ich na kolese alebo ich dávali do mosadzného býka a varili ich zaživa. Väzňov dávali aj do malých komôrok prikovaných reťazami. Väčšinou tam ostávali na doživotie. Dostávali málo stravy a bola tam veľká zima, preto skoro umierali. Videli sme stoličku, na ktorej sa konali popravy i reálne meče katov.

 Aj na tejto exkurzii sme sa dozvedeli zaujímavosti a získali ďalšie nové vedomosti.

pic
Žiaci ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy, foto: Viktória Janošíková

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]