Autor textu: Martin Kasarda
30.04.2020

Štátne záverečné skúšky na Fakulte masmédií PEVŠ sa budú konať štandardným spôsobom

On-line výučba vysokoškolskému štúdiu pomáha, ale na výchovu komplexného absolventa vysokej školy nepostačuje.

Foto: PEVŠ

Bratislava 30.04.2020 (Skolske.sk)

Aj preto sa Fakulta masmédií Paneurópskej vysokej školy rozhodla pre konanie riadnych štátnych záverečných skúšok za fyzickej prítomnosti študentov aj pedagógov.

Pandémia koronavírusu COVID-19 významne zasiahla do vysokoškolského života aj na Fakulte masmédií PEVŠ. Pedagógovia využili počas fyzického zatvorenia akademickej pôdy rôzne formy on-line vyučovania ako sú samostatné videoprednášky, podcasty, videodiskuse v študijných skupinách, on-line prezentácie a pod. Aktuálne v rámci ukončovanie semestra prebieha elektronické testovanie, hodnotenie kreatívnych pác študentov, ktoré mohli mať pri viacerých predmetoch aj formáty video či audioprojektov.

„Po skúsenostiach s virtuálnym vyučovaním vieme, že viaceré on-line formy sú veľmi dobrým nástrojom na výučbu, ale zároveň vieme, že nedokážu plnohodnotne nahradiť prácu vysokoškolského pedagóga,“ hodnotí skúsenosti s končiacou sa výučbou počas letného semestra dekanka Fakulty masmédií PEVŠ prof. PhDr. Iveta Radičová, PhD. „V prípade získavania praktických zručností a skúseností a najmä v prípade formovania sociálnych skúseností, verejného vystupovania, prejavu a rétorických zručností je internetová výučba nedostatočná.“ Fakulta masmédií bude v ďalších rokoch využívať on-line spôsoby výučby a skúsenosti z koronavírusovej krízy ako doplnkové aktivity, ktoré môžu rozšíriť možnosti klasického školského vyučovania a praktických cvičení. Ako inštitúcii, ktorá s najnovšími mediálnymi postupmi prirodzene pracuje, si škola uvedomuje dôležitosť osobného kontaktu pri rozvíjaní tvorivého ľudského potenciálu.

Fakulta masmédií PEVŠ sa rozhodla nevyužiť možnosti náhradných on-line štátnic najmä preto, že štátne záverečné skúšky nie sú len kontrolou súboru vedomostí, ale aj prezentáciou študentových schopností a zručností predstaviť svoju prácu a skúškou jeho pohotovosti pred fundovaným publikom. Cieľom ŠZS je teda preveriť študenta ako komplexnú bytosť, ktorá týmto – aj slávnostným aktom skúšky – vstupuje do svojho profesionálneho života. „Preto sme privítali stanoviská Úradu verejného zdravotníctva SR a Ministerstva školstva SR, ktorými bola rozšírená možnosť konania štátnych záverečných skúšok prezenčnou formou na všetky vysoké školy s podmienkou dodržania presných hygienických a ochranných predpisov,“ upozorňuje dekanka fakulty prof. I. Radičová.
Riadne štátne záverečné skúšky na bakalárskom aj magisterskom stupni štúdia Fakulty masmédií PEVŠ budú prebiehať 15. – 17. júna 2020.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]