Autor textu: TASR
29.04.2020

Zamestnanci FIIT STU žiadajú dekana I. Kotuliaka o vypísanie výberových konaní

Rozhodnutie nevypísať výberové konanie vnímajú ako mimoriadne nezodpovedné.

Na archívnej snímke dekan Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) Slovenskej technickej univerzity (STU) Ivan Kotuliak, FOTO TASR - Jaro

Bratislava 29. apríla (TASR) - Zamestnanci Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) v Bratislave žiadajú jej dekana Ivana Kotuliaka o bezodkladné vypísanie výberových konaní na miesta vysokoškolských učiteľov. Ako TASR informovali, 30. júna končí pracovný pomer približne dvom tretinám pedagógov, ktorí majú na fakulte plný úväzok. Kotuliak v reakcii pre TASR poznamenal, že má záujem spolupracovať so zamestnancami, ktorí chcú ďalej budovať FIIT STU pod jeho vedením, venovať sa výskumu a vzdelávaniu a napĺňať víziu vedenia fakulty prezentovanú v programe, s ktorým išiel do volieb.
      
Časť zamestnancov FIIT STU tvrdí, že Kotuliak sa podľa nich rozhodol využiť takzvané alternatívne riešenie na základe novely zákona o vysokých školách a výberové konania nevypísal. Rozhodnutie nevypísať výberové konanie vnímajú ako mimoriadne nezodpovedné. "Schválená novela vysokoškolského zákona umožňuje predĺženie zmlúv pedagogickým pracovníkom o tri mesiace po skončení pandémie, čo podľa aktuálnej situácie vyzerá, že bude neskôr ako 30. júna. Súčasťou štandardného výberového konania je tajné hlasovanie, ktoré však v súčasnej situácii nie je procesne spoľahlivo vykonateľné," uviedla pre TASR Monika Karoliová, ktorá je poverená zastupovaním dekana Kotuliaka. Ako doplnila, aby sa vyhli procesným chybám a aby bol dodržaný zákon, dekan využije možnosť predĺženia zmlúv predmetným zamestnancom tak, ako mu to novela vysokoškolského zákona umožňuje.
      
Dotknutí zamestnanci okrem bezodkladného vypísania výberových konaní vyzývajú Kotuliaka, aby zabezpečil transparentný a férový priebeh výberových konaní a aby o predĺžení pracovných zmlúv rozhodoval na základe odbornosti a fundovanosti uchádzačov. Apelujú aj na to, aby Kotuliak nezneužil aktuálnu situáciu na zbavenie sa svojich oponentov. Časť zamestnancov, ktorá poslala dekanovi otvorenú výzvu, považuje takýto prístup k nim ako k dlhoročným zamestnancom fakulty za nedôstojný a neférový.
     
"Ak niekto nechce napĺňať víziu vedenia fakulty a už pred nástupom nového vedenia fakulty sa vyhrážal svojím odchodom, je otázne, či chce, respektíve či má záujem ďalej pracovať na fakulte," uviedla Karoliová. Väčšina týchto zamestnancov počas posledného akademického roka podľa nej neprejavila ochotu spolupracovať s novým vedením fakulty, navyše doteraz stále zotrvávajú v štrajkovej pohotovosti. "Aj preto je pre dekana fakulty dôležité absolvovať individuálne pohovory, aby si ujasnil s každým individuálne jeho alebo jej predstavu o ich ďalšom pôsobení na FIIT STU," dodala Karoliová.
      
Avizovaný postup dekana vzbudzuje podľa časti pedagógov FIIT STU ešte jednu mimoriadnu obavu. "Medzi zamestnancami s končiacim pracovným pomerom sú aj kandidáti do volieb do akademického senátu fakulty. Rozhodovanie o predĺžení zmluvy len samotným dekanom, bez výberového konania, kde spôsobilosti uchádzačov vyhodnocuje výberová komisia, vzbudzuje podozrenie na ovplyvňovanie demokratického procesu voľby do senátu," dodala časť zamestnancov.
      
Spory na FIIT STU trvajú už niekoľko mesiacov, pričom sa vyhrotili začiatkom roka po tom, ako 9. januára dostala výpoveď bývala dekanka Mária Bieliková. Následné rokovanie s cieľom upokojenia situácie prinieslo niekoľko dohôd, no situácia sa aj tak úplne neupokojila. Časť zamestnancov fakulty vstúpila do štrajku na začiatku letného semestra 17. februára a následne štrajkovali každý pracovný deň. Štrajk prerušila až mimoriadna situácia v súvislosti s novým koronavírusom.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]