Autor textu: Vladimír Bačišin
27.04.2020

Abeceda ekonomiky - monopson

Skolske.sk prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pexels.com

Bratislava 27.04.2020 (Skolske.sk)

Pôvod ekonomického pojmu monopson je v dvoch gréckych slovách monos, čo je jeden a opsonia je nákup.  Je to situácia na trhu keď je len jeden kupujúci a množstvo predavačov. Monospon je v ekonómii stav keď na strane dopytu je jeden hráč a na strane ponuky je viac hráčov. Cenu na tomto type trhu vo veľkej miere diktujú kupujúci. Možným príkladom sú elektrárne kupujúce uhlie, stíhacie lietadlá najmodernejšieho typu a trhu pracovných síl. Na trhoch je prítomný jeden kupujúci a niekoľko predávajúcich.

Na trhu pracovných síl je potenciálne veľa tých, ktorí predávajú svoju pracovnú silu. V určitej lokalite, alebo v určitom odvetví je len jeden kupujúci. Môže to byť len jeden podnik.
​​​​​​​
Monopson vzniká len v nasledovných podmienkach. Na trhu pracovných síl, ktoré nie sú organizované v odboroch, je dosť nekvalifikovaných pracovných síl. Na druhej strane je v určitom regióne jeden, či dva podniky. Môže to byť aj niekoľko podnikov spojených v jednom holdingu. Táto firma, alebo skupina firiem nakupuje väčšinu pracovných síl v určitom odbore. Daný typ pracovnej sily nemá potenciál k tomu, aby sa pracovníci premiestňovali.

Monopsonná firma sama určuje mzdu. Pracovné sily môžu súhlasiť so mzdou. Ak nesúhlasia, musia si hľadať prácu niekde inde.

Trh pracovných síl s prvkami monopsonu nie je zriedkavosťou. Podobná situácia sa vytvára v malých mestách kde je len jeden nájomca pracovných síl.

Pri dokonalom konkurenčnom trhu práce, podnikatelia majú široký výber odborníkov, je na ňom absolútna mobilita pracovných síl. Môžu sa premiestňovať odkiaľ chcú a kam chcú. Ponuka pracovných síl v určitom odvetví odráža hraničné náklady na nájom zdroja – práce.

V podmienkach monopsonu samotná monopolná firma akoby zastupuje celé odvetvie, preto krivka ponuky práce sa približuje nie k hraničným, ale priemerným nákladom prenajatia pracovnej sily. Pre monopolistu má krivka ponuky práce zhodný priebeh s krivkou priemerných nákladov, a nie s krivkou hraničných nákladov.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]