Autor textu: Tímea Nagyová
16.04.2020

Ako prežiť karanténu? 

Foto: google.sk

Gabčíkovo 16.04.2020 (Skolske.sk)

      Táto otázka je správna? Podľa mňa nie. V tejto mimoriadnej situácii by sme nemali tak negatívne rozmýšľať. Nemali by sme používať také slová alebo slovné spojenia vo svojej reči ako prežiť, byť nútený zostať doma, byť uväznený doma...

      Je to čas na spomalenie.  Život nepozostáva len z hektických minútach a namáhavých hodín. Niekedy si musíme nájsť čas aj na to, aby sme len existovali.

      Polovica ľudí ani nevie čo robiť doma, medzi štyrmi stenami. To je ich chyba? Nie. V takom hektickom svete, keď nemáme čas ani pre našich blízkych. Však kto by mohol očakávať od nás, aby sme zvládli viactýždňovú karanténu sami alebo v priaznivej situácii v kruhu našich najbližších?

     Žiakom a študentom ani súčasná situácia nie je cenou útechy bezsenných nocí počas zimného skúškového obdobia, ale je tu tvrdé sebazdokonaľovanie a využívanie technických možností škôl a univerzít, aby získali čo najviac informácií a pomoci od svojich učiteľov a profesorov. Dospelí, ktorí musia chodiť do práce, pociťujú túto situáciu vážnejšie. Tí, ktorí nemôžu chodiť do práce a sú zvyknutí na behanie z jedného miesta na druhé, teraz nevedia, ako stráviť čas doma.
​​​​​​​
     Tu je niekoľko tipov pre každého:

Seriály
Seriály sú v takýchto časoch najlepšími kamarátmi človeka. A vďaka empatii väčších streamovacích služieb na internete môžeme bezplatne sledovať  lepšie a lepšie, novšie a novšie seriály. Keď sa nudíme a začneme sledovať jeden pútavý seriál, tak z dní sa stanú noci a z nocí dni, a ani si neuvedomíme, že sme už pozreli 3 sezóny za sebou. (Verte mi, to sa niekedy stane.)

pic
Foto: google.sk

Spoločenské hry nie sú „len“ pre deti.
Najlepšou spoločnou aktivitou pre celú rodinu sú spoločenské hry, bude lepšia nálada a počas hrania sa aj čas uletí.
​​​​​​​
Čítane
Dnes asi nenájdeme otvorenú knižnicu, ale vďaka technológiám, 80% z kníh má aj elektronickú podobu.
​​​​​​​
Ako J.K.Rowling povedala: „Ak neradi čítate, tak ste len nenašli tú správnu knihu.“ Aj tak sa môže využívať čas, ktorý máme stráviť doma. Začať čítať, ako každý začiatok, je najťažší,  ale keď niekto sa zamiluje do čítania, tak si našiel večnú lásku.

pic
Foto: google.sk

     Možno v „riadnom režime“ nenájdeme dostatok času aj pre seba. Počas týchto dní máme šancu znovu spoznať samých seba, aby sme oživili svoju dušu a aj svoje telo. Pre cvičenie fitness centrá nie sú nevyhnutné, lebo aj doma môžeme efektívne cvičiť.

     V 21.storočí karanténa neznamená to, že aj ,,psychicky" musíme byť doma. Vizuálne, pomocou internetu môžeme bezplatne navštíviť viaceré múzeá a galérie. A nielen tieto inštitúcie nám ponúkajú takéto možnosti.

Vďaka Google Mapy môžeme navštíviť rôzne kúty sveta (napr. keď máme čas a náladu, môžeme si pozrieť Petru z pohodlia svojho domova.

pic
Foto: google.sk

      Táto situácia je ťažká a mimoriadna, ale s rozumom a vierou to spolu zvládneme.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]