Autor textu: Vladimír Bačišin
08.04.2020

Abeceda ekonomiky - konkurencieschopnosť

Skolske.sk prináša seriál - základné informácie o ekonomike

Foto: www.pixabay.com

Bratislava 06.04.2020 (Skolske.sk)

Konkurencieschopnosť je vlastnosť tovaru, služby, subjektu trhových vzťahov byť prítomnými na trhu spolu s inými rovnakými konkurujúcimi si tovarmi, službami, subjektmi trhových vzťahov. Hodnotenie tejto vlastnosti umožňuje hovoriť o vysokej, strednej, alebo nízkej konkurencieschopnosti.

Objekty s konkurencieschopnosťou možno rozdeliť do štyroch skupín  - tovary a služby, podniky, odvetvia ako skupina podnikov ponúkajúcich tovary, alebo služby, regióny, či krajiny.  V tejto súvislosti sa zvykne hovoriť  o konkurencieschopnosti krajín výrobkov, ale aj podnikov.

Podľa teoretika konkurencieschopnosti organizácií, amerického teoretika manažmentu Michaela Portera (1947) existuje päť síl, ktoré určujú konkurencieschopnosť. Prvou silou je súperenie medzi konkurujúcimi si predávajúcimi v určitom odvetví ekonomiky. Druhou silou sú pokusy firiem z iných odvetví získať podiel na trhu svojimi tovarmi, ktoré nahrádzajú súčasné tovary na trhu. Treťou silou je pravdepodobnosť toho, že trh prídu konkurujúce podniky. Štvrtou silou je trhová moc a prostriedkov vzájomného pôsobenia využívajúce dodávateľov surovín. Piatou silou je trhová moc a prostriedkov vzájomného pôsobenia využívajúce spotrebiteľov.

Michael Porter sa stal slávnym nielen vďaka myšlienke o konkurencieschopnosti firiem, ale aj o tom ako získať konkurenčnú výhodu, pretože kľúčovým aspektom marketingu je práve konkurencie. Harvardova univerzita ho označila za priekopníka v oblasti konkurencie a stratégie kooperácie.

Existuje päť stratégií konkurencieschopnosti organizácií. Prvou je stratégia vodcovstva na základe nízkych nákladov. Druhou je stratégia rozdielnosti a individuálnosti. Treťou je stratégia najlepšej ceny. Štvrtou je koncentrácia v malej časti trhu na základe nízkych nákladov. Piatou je stratégia koncentrácie v malej časti trhu na základe individuálnych potrieb, vkusov, záujmov.
​​​​​​​
Základom konkurencieschopnosti je to, že organizácia vyrába tovar, alebo poskytuje službu, ktorá sa podstatne odlišuje od konkurencie.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]