Autor textu: Mária Škultétyová
30.03.2020

Rola nie je roľa

Rolu hráme a roľu hnojíme.

Foto: pixabay

Bánovce nad Bebravou 30.03.2020 (Skolske.sk)


Aj keď  význam týchto slov  je odlišný, predsa si ich niekedy zamieňame. A potom v novinách čítame, že  Popri hraní ľadového hokeja si plnia povinnosti vyplývajúce z role študenta. Nejde však  o študentovu roľu – pole, ale o rolu – úlohu študenta.

Mäkčeň vo výslovnosti zväčša zanedbávame a  možno aj preto slová rola a roľa používame nesprávne. Aby sme sa vyhli chybám, pozrime sa na ich význam a skloňovanie bližšie.

Rola je podstatné meno ženského rodu a podľa zakončenia sa skloňuje ako žena. To znamená, že v genitíve singuláru má príponu -y, v datíve a lokáli singuláru priberá príponu -e. Nominatív a akuzatív plurálu je zakončený na -y a v genitíve množného čísla má dva  tvary: rolí/rol.

Krátky slovník slovenského jazyka  pri slove rola uvádza tieto významy:

1. úloha: hrať vo filme titulnú, hlavnú rolu, rolu milovníka,

2. postavenie, funkcia, úloha: vystupovať v role ochrancu slabších, hrať, mať významnú, dôležitú rolu, byť dôležitý.

Roľa je podstatné meno ženského rodu zakončené na -a, pred ktorým je mäkká spoluhláska ľ, preto ho skloňujeme podľa vzoru ulica. V genitíve singuláru má teda príponu -e, v datíve a lokáli -i, v nominatíve a akuzatíve množného čísla sa končí na -e a genitív plurálu má tvar rolí.

Pri slove roľa nájdeme v Krátkom slovníku slovenského jazyka  tento význam:

​​​​​​​- pravidelne obrábaný pozemok, časť poľa: orať, hnojiť roľu.

Teraz nám je už jasné, že vo vete Popri hraní ľadového hokeja si plnia povinnosti vyplývajúce z role študenta nejde o študentovu roľu – obrábaný pozemok, ale o rolu – úlohu študenta, preto citovaná veta  mala mať túto správnu podobu: Popri hraní ľadového hokeja si plnia povinnosti vyplývajúce z roly študenta.

Ešte niekoľko príkladov na osvojenie:                           

O svoju roľu sa staral ako o záhradku. Vo Fričovom filme Jánošík hral hlavnú rolu Paľo Bielik. Oldřich Nový  hrával roly milovníka. Z role už pozbieral všetku úrodu. Na roli pestuje kukuricu a obilie. Na novej role  sa mu páčil najmä charakter postavy, ktorú stvárnil. V divadle si zahral rolu študenta. Najradšej hráva roly bitkárov. Aj tieto zorané role patria nám. Matku našiel na roli okopávať zemiaky. Z novej roly mal trošku obavy. Táto rola bola pre neho ako ušitá. Tá roľa vedľa cesty je babkina.  Ľudia na jeseň zbierajú z rolí poslednú úrodu. Mladí herci sa tešili z prvých väčších rol/rolí. Matka celý svoj život pracovala na roliach. Pracuj každý s chutí usilovnou na národu roli dědičné, vyzýva Ján Kollár. V rolách, kde hrali samých seba, boli najpresvedčivejší. 
 
 
 

​​​​​​​Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou
 
 
 
 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]