Autor textu: Školské.sk
25.03.2020

Dve knihy pre mládež, ktoré zaujmú aj dospelých

Prečítajte si spolu s deťmi. 

Foto: Slovart

Bratislava 25.03.2020 (Skolske.sk)

Američanka Marisha Pessl sa po celom svete preslávila ako autorka literárnych krimi pre dospelých. Jej romány Nočný film a Vybrané okruhy z mechaniky pohrôm sa stali okamžite bestsellermi. Jej ostatná kniha je pre tínedžerov, myslíme si však, že ňou nepohrdnú ani jej dospelí fanúšikovia.
 
Román Návraty do Nesveta, ktorý práve vychádza vo Vydavateľstve SLOVART, je tak trochu krimi a tak trochu sci-fi. Rozpráva príbeh partie kamarátov, ktorí sa po záhadnej a šokujúcej smrti jedného z nich dostávajú do časovej slučky. Tá ich núti prežívať ten istý deň stále odznova. V snovom Nesvete sa ich nedobrovoľný pobyt mení na čoraz intenzívnejšiu nočnú moru, no vyslobodiť sa z nej môže len jeden z nich. Práve v tom tkvie hrôza voľby, ktorej šestica kamarátov čelí. Je možné vôbec rozhodnúť, kto z nich si zaslúži žiť?
 
Svoj debut pre mladých čitateľov napísal aj ostrieľaný spisovateľ kníh pre deti a pre dospelých John Boyne. Vo svojich románoch sa často venuje inakosti, nie je tomu inak ani v románe Môj brat sa volá Jessica. Ako napovedá názov, John Boyne v ňom rozvíja tému transgenderovej premeny. Príbeh je vyrozprávaný očami Sama, ktorý sa dozvie, že jeho brat je vlastne jeho sestra.
 
John Boyne je na Slovensku aj po celom svete čitateľom známy najmä vďaka dojemnému románu Chlapec v pásikavom pyžame, ktorý bol aj sfilmovaný. V slovenčine mu nedávno vyšiel aj román pre dospelých Neviditeľné besy srdca, tragikomická odysea homosexuála v katolíckom Írsku, ktorá začína v polovici minulého storočia a končí sa takmer až v súčasnosti.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]