Autor textu: Školské.sk
02.03.2020

Nech žije Frankofónia na Slovensku!

Podujatie spája priateľov a milovníkov francúzskeho jazyka a frankofónnych kultúr.

Foto: MESIAC FRANKOFÓNIE 2020

Bratislava 02.03.2020 (Skolske.sk)


Mesiac Frankofónie na Slovensku sa vracia v marci 2020 už po šiestykrát so špeciálnym pestrým programom, ktorý je venovaný 50. výročiu vzniku Medzinárodnej organizácie Frankofónie (Organisation internationale de la Francophonie). Toto národné podujatie spája všetkých priateľov a milovníkov francúzskeho jazyka a frankofónnych kultúr po celom Slovensku: od Bratislavy, cez Nitru, Žilinu, Banskú Bystricu, Zvolen, až po Košice a Prešov. Podujatia Mesiaca Frankofónie sú určené milovníkom filmu, hudby, umeleckých výstav, ako aj literatúry, divadla, či diskusných prednášok.
 

Rok 2020 patrí komiksu


Rok 2020 je rokom komiksu a pri tej príležitosti Mesiac Frankofónie v Bratislave odštartuje krásnou komiksovou výstavou o slávnom belgickom karikaturistovi Peyovi a jeho malých modrých tvoroch: Šmolkoch. Francúzsky hovoriaci profesori a prednášajúci budú diskutovať o literatúre, či aktuálnych politických otázkach. Sociálne témy priblížia filmové premietania počas týždňa francúzskeho filmu Crème de la Crème, či filmových klubov. Hudobné podujatia taktiež obohatia kultúrny program: semifinále súťaže Spievam po francúzsky, ktoré je už neodmysliteľnou súčasťou Mesiaca Frankofónie; animované vystúpenie francúzskeho hudobného tria Voyage de Rézé (Rézého cesta); koncerty vážnej hudby na počesť veľkých francúzskych skladateľov a nakoniec divadelná klavírna show Pêcheurs de rêves (Lovci snov) v deň Medzinárodného dňa Frankofónie, 20. marca.
 
Kompletný program Mesiaca Frankofónie bude k dispozícii na webovej stránke a sociálnych sieťach Francúzskeho inštitútu na Slovensku, ako i na Facebooku Mesiaca Frankofónie. Veľká časť podujatí Mesiaca Frankofónie je zdarma a pre všetkých, malých i veľkých. 
 
Mesiac Frankofónie na Slovensku organizuje Francúzsky inštitút na Slovensku a jeho partneri: veľvyslanectvá členských a pozorovateľských krajín Medzinárodnej organizácie Frankofónie, organizácie, združenia a slovenské inštitúcie ako Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, slovenské školy a univerzity, Francúzska škola v Bratislave  a Francúzske Aliancie v Banskej Bystrici a Košiciach.
 
 Podujatia v Bratislave

 
Veľtrh Študenti – Podniky – Univerzity
 
Slovensko-francúzsky univerzitný inštitút organizuje v spolupráci s Fakultou managementu Univerzity Komenského a Francúzskym inštitútom na Slovensku už po deviatykrát pracovný veľtrh Študenti-Podniky-Univerzity. Veľtrh je príležitosť pre študentov stretnúť sa so zástupcami podnikov a lepšie pochopiť súčasný pracovný trh, ako aj zistiť, ktoré kompetencie sú potrebné, aby boli pri hľadaní práce úspešní. Veľtrh bude tematicky zameraný na výhodu, ktorú predstavuje ovládanie francúzskeho jazyka pri práci na Slovensku alebo v Európe.
 
3. marca o 9:00, Právnická fakulta UK, Šafárikovo námestie 6 – vstup voľný
 
Konverzácia pri kávičke
 
Porozprávať sa po francúzsky pri kávičke v príjemnej atmosfére? V tom prípade zavítajte každý utorok o 12.00 alebo o 12.30 do Francúzskeho inštitútu na konverzáciu pri kávičke.     
 
Každý utorok o 12:00 - 12:30 a 12:30 - 13:00, od 3. marca, Francúzsky inštitút, Sedlárska 7, Bratislava – vstup voľný (od úrovne B1)
 
Výstava „Šmolkovia: šesť dekád
 
Rok 2020 je rokom komiksu a pri tej príležitosti Mesiac Frankofónie v Bratislave odštartuje krásnou komiksovou výstavou o slávnom belgickom karikaturistovi Peyovi a jeho malých modrých tvoroch: Šmolkoch, ktorí oslavujú tento rok okrúhle 60. narodeniny. Šmolkovia patria k jedným z najslávnejším komiksov na svete. Výstava nás prevedie etapami života belgického ilustrátora, od zrodenia nápadu týchto malých modrých škriatkov, cez jeho vývoj, až po jeho medzinárodný úspech.
 
Organizátori výstavy: Francúzsky inštitút na Slovensku, Wallonie-Bruxelles International a IMPS The Smurfs Brussels.
 
4. -21. marca, Francúzsky inštitút, Sedlárska 7, Bratislava – vstup voľný
 
Kurz „Francúzština cez divadlo“
 
Učte sa po francúzsky trochu inak! Interpretácia a improvizácia sa budú prelínať s prácou s textom. Objavte úryvky z literárnych diel, rozšírte si slovnú zásobu, precvičte si prácu s hlasom a hlavne sa príďte zabaviť!
 
Každý štvrtok o 19:15, od 5. marca, Francúzsky inštitút, Sedlárska 7, Bratislava – vstup voľný (od úrovne B1)
 
 
 
Divadelné predstavenie „Pulvérisés“ (Rozprášení)
 
Štyri osoby, štyri krajiny, štyri príbehy: kontrolór kvality z Francúzska, manažér call centra zo Senegalu, robotník z Číny a inžinier z Rumunska. Každý má svoj osobný život oddelený od ostatných, ale všetci pracujú nepretržite pre tú istú nadnárodnú spoločnosť. Ak práca nemá hranice, aké to má dôsledky na náš individuálny život?
 
Predstavenie vo francúzskom jazyku – bez titulkov (14+)
Autorka: Alexandra Badea / Réžia: Stan Lesens / Účinkujú: Hugues Cordel, Guillaume De Canck, Aurélie Houser, Florian Ouzeau, Emmanuelle Sautreau, Laura Temime
 
8. marca o 19:00, Štúdio 12, Jakubovo Námestie 12, Bratislava
vstupné 8 € / zľavnené vstupné 5 €
 
O knihách pri káve v mediatéke
 
Ďalšie stretnutie „O knihách pri káve“ sa koná deň po Medzinárodnom Dni práv žien. Príďte sa podeliť o vaše srdcovky od ženských autoriek a porozprávať sa po francúzsky pri káve spolu s dobrovoľníkmi z o.z. Bratislava Accueil.
 
9.marca o 9:30, Francúzsky inštitút, Sedlárska 7, Bratislava – vstup voľný
 
Premietanie filmu a diskusia „Ženy a spoločnosť“
 
Náš marcový filmový klub oslavuje Medzinárodný deň práv žien formou premietania dokumentárneho filmu Des Femmes et des Hommes  (Ženy a muži). Film poukazuje na mieru nerovnosti medzi ženami a mužmi vo svete a na potlačovanie práv u žien z historického, ekonomického a kultúrneho hľadiska. Globálny prieskum, ktorý vedie Frédérique Bedos a jej tím, celoplošne popisuje všetky témy spoločnosti, ktorých sa tieto nerovnosti týkajú a pritom dáva slovo medzinárodným expertom.
V pôvodnom znení s anglickými titulkami.
Diskusia po premietaní filmu.
 
9. marca o 18:30, Francúzsky inštitút, Sedlárska 7, Bratislava – vstup voľný
 
Večer spoločenských hier po francúzsky
 
Máte radi spoločenské hry? V mediatéke Francúzskeho inštitútu je ich viac než dosť! Príďte sa zabaviť s francúzskymi lektormi a zároveň si precivičiť francúzštinu v príjemnej atmosfére!  Podujatie je pre všetkých, malých i veľkých, nech už je vaša jazyková  úroveň akákoľvek.  
 
10. marca o 19:00, Francúzsky inštitút, Sedlárska 7, Bratislava – vstup voľný
 
  
 
Vedecká kaviareň „Európsky ekologický dohovor a očakávania občanov EÚ“ 
 
Európska komisia predstavila 11. decembra 2019 Zelenú dohodu pre Európu. Sú navrhované opatrenia dostatočne ambiciózne, aby mohli čeliť dnešným klimatickým výzvam? Príďte a zapojte sa do diskusie s odborníkmi na túto tému.
 
Zápis:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfYilfmyal3dAa8eHMFKtT92g1NFSWGS-d_W7tYNJkyEai0Vw/viewform?usp=pp_url
 
 Simultánne tlmočenie FR-SK
 
11. marca o 18:00, Satori Stage, Mickiewiczova 9,  Bratislava – vstup voľný, zápis nutný
 
Burza kníh

 
Dajte svojim knihám nový život a nahraďte ich novými. Burza kníh je dobrý spôsob, ako zrecyklovať a obnoviť svoju knižnicu, a to všetko v príjemnej atmosfére. Podujatie je animované dobrovoľníkmi z o.z. Bratislava Accueil a poteší všetkých knihomoľov: malých i veľkých.
 
14. marca od 10:00 do 12:30, Francúzsky inštitút, Sedlárska 7, Bratislava – vstup voľný
 
Výstava fotografií Andrého Kertésza „Ady a jeho Paríž“
 
André Kertész (1894-1985) bol významný fotograf maďarského pôvodu, ktorý žil v rokoch 1925 až 1936 v Paríži. Jeho umelecký prínos do sveta fotografie 20. storočia bol mimoriadny. Táto výstava vzdáva hold nielen výnimočnému fotografovi, ale aj Endremu Adymu (1877-1919), veľkému maďarskému básnikovi a vrúcnemu milovníkovi Francúzska. Na výstave môžete obdivovať diela fotografa Andrého Kertésza z roku 1934, ako i ilustrácie z biografickej knihy o básnikovi  „Az igazi Ady“ (Skutočný Ady).
 
Od 17. marca (od pondelka do piatka medzi 15:00-16:30), Maďarský inštitút, Palisády 54, Bratislava – vstup voľný / zápis na webe www.pozsony.balassiintezet.hu/sk
 
Maďarský filmový klub „Aurora Borealis – polárna žiara“  
 
Olga je úspešná právnička a workoholička, ktorá žije vo Viedni. Raz objaví temné rodinné tajomstvo, ktoré spochybní celý jej život. Začne hľadať odpovede, ale jej matka, Mária urobila všetko preto, aby pravda nevyšla najavo.  Zatiaľ čo Olga odhalí minulosť svojej rodiny, je nútená sa konfrontovať s vlastným životom.
 
V maďarskom jazyku s francúzskymi titulkami.  
 
17. marca o 17:00, Maďarský inštitút, Palisády 54, Bratislava – vstup voľný
 
 
Koncert „Voyage de Rézé“, animované hudobné trio
 
Francúzske hudobné trio Voyage de Rézé, ktoré spája vo svojej tvorbe hudbu a kresbu, príde do Bratislavy vyrozprávať príbeh cestovania, skúsenosti zažitej v dialógu kultúr, v stretnutiach a vzájomných výmenách, zažitej pri poznávaní hraníc a odlišností.
 
www.youtube.com/watch?v=zqh62iPi7ZI&feature=emb_title
 
17. marca o 18:00, Filozofická fakulta UK, Gondova 2, Bratislava – vstupné 2 eurá
 
Albánsky filmový klub „Príbeh z minulosti“
 
Film je založený na komédii „Štrnásťročný ženích“ od Andona Zako Çajupiho. Táto komédia v štyroch dejstvách je útokom na tradičný zvyk usporiadaných manželstiev.
 
V albánskom jazyku s francúzskymi titulkami.  
 
19. marca o 17:00, Bulharský inštitút, Jesenského 7, Bratislava – vstup voľný
 
Večer francúzskej vážnej hudby: Oslávme Frankofóniu!
 
Príďte si vypočuť jemný a minimalistický koncert, ktorý vyjadruje podstatu v jednoduchosti a úprimnosti. Nechajte sa očariť hlasmi, zvukmi gitary a bubnov, ťahom ceruzky... Koncert je organizovaný na počesť velikánov francúzskej tvorby (F. Couperin, C. Gounod, E. Chabrier, C. Debussy, M. Ravel et F. Poulenc).
 
19. marca o 19:00, Koncertná sieň Dvorana, Zochova 1, Bratislava – vstup voľný
 
Koncert pri príležitosti Medzinárodného dňa Frankofónie:
Les Monsieur Monsieur prídu do Bratislavy s predstavením „Pêcheurs de rêves“ (Lovci Snov)
 

Predstavenie „Pêcheurs de rêves“ (Lovci snov), to je klavír a spev, známe francúzske šansóny aj originálne piesne ľahko „šmrncnuté“ divadlom. Laurent Brunetti a Mario Pacchioli sú švajčiarski umelci žijúci v Paríži, ktorí si svojím predstavením získali srdcia tisícov divákov po celom svete. Okrem francúzskych šansónov predstavujú v zostrihu aj populárne švajčiarske piesne vo všetkých štyroch švajčiarskych národných jazykoch.
 
20. marca o 20:00, Ateliér Babylon, Kolárska 3, Bratislava – vstup voľný
 
Divadelný workshop po francúzsky
 
Príďte a objavte radosti divadla, zahrajte sa na „niekoho iného“. Hlasy, telá, pocity alebo emócie budú vašimi spojencami počas tohto bezplatného workshopu, na ktorom si precvičíte francúzštinu! Od úrovne B1, veková kategória: 14 + 
 
21. marca o 10:30, Galéria Francúzskeho inštitútu, Sedlárska 7, Bratislava – vstup voľný
Prednáška „Dynamika literárnych systémov“:                    vývin francúzskej literatúry v 19. storočí
Profesor Štefan Povchanič predstaví svoju novú publikáciu „Od sentimentalizmu k symbolizmu. Francúzska literatúra 19. storočia“.
 
Podujatie sa bude konať v slovenskom jazyku.
 
23. marca 9:00, Pedagogická fakulta, Šoltésovej 4, miestnosť 62, Bratislava – vstup voľný
 
 
Kanadský filmový klub „Hochelaga, zem duší“

 
Montreal zasiahol obrovský lejak a na štadióne Percival Molson sa počas futbalového zápasu otvorila obrovská priehlbina. Štadión je evakuovaný a o niekoľko hodín neskôr sa stáva chráneným archeologickým náleziskom. Pod terénom sa odhaľujú storočia histórie. Mohawský archeológ Baptiste Asigny začne výskum a objaví množstvo generácií, ktoré na tomto mieste žili, každá s pochovanými tajomstvami. Baptiste sa vydáva hľadať to, čomu venoval celú svoju kariéru: hľadaniu pozostatkov dediny Hochelaga, kde sa jeho predkovia z kmeňa Irokézov stretli s francúzskym prieskumníkom Jacquesom Cartierom v októbri 1535. Film skúma 750 rokov histórie na jednom mieste, v ktorom sa spájajú duše všetkých storočí a všetky kultúry.
 
Historická dráma v francúzskom a anglickom jazyku s českými titulkami.  
 
24. marca o 18:30, Kino Lumière, Špitálska 4, Bratislava - vstupné 3 €
 
 
Týždeň francúzskeho filmu Crème de la Crème 7

 
Prehliadka súčasného francúzskeho filmu Crème de la Crème si medzi slovenskými kultúrnymi podujatiami už našla svoje čestné miesto. Už po siedmykrát Crème de la Crème predstaví divákom vo viac ako dvadsiatich slovenských mestách to najlepšie zo súčasnej francúzskej kinematografie a ponúkne bohatý výber francúzskych filmových lahôdok, ktoré potešia všetky chuťové poháriky.
 
25. – 31. marca, viac informácií na cremedelacreme.filmeurope.eu/
 
Výstava fotografií Nikolu Mihova „Moja Lisa“
 
Posledný projekt fotografa Nikolu Mihova „Moja Lisa“ spája verejnosť s umeleckým dielom Mony Lisy. Návštevník sa stáva ústredným subjektom v jednoduchom a stálom prostredí. V súčasnosti selfie hra generuje fotografie vo veľkom množstve. Fotografia slúži na preukázanie toho, že objekt naozaj „existuje“, a že divák bol na tom istom mieste.
 
25. marca – 3. apríla, Francúzsky inštitút, Sedlárska 7, Bratislava – vstup voľný
 
  
Výstava „Francúzska škola má rada 9. umenie“

 
Francúzska medzinárodná škola v Bratislave vystaví svoje umenie vedľa slávneho belgického karikaturistu Peya! Dosky, panely, bubliny a citoslovcia prekvapia návštevníkov.
 
27. marca od 9:00 do 11:00 a od 15:00 do 17:00, Francúzska medzinárodná škola v Bratislave, Marie Curie Sklodowskej 1, Bratislava – zápis / secretariat @efib.sk
 
 
Stretnutie: Poznajte lepšie Frankofóniu!
 
Podujatie je organizované na ministerstve zahraničných vecí pri príležitosti 50. výročia založenia Medzinárodnej Organizácie Frankofónie (MOF). Na stretnutí vystúpi riaditeľka regionálnej kancelárie MOF pre strednú a východnú Európu pani Rennie Yotova a oboznámi účastníkov o tom, čo je cieľom MOF a aké sú jej priority. Podujatie bude spestrené ateliérmi zamerané na francúzsku výslovnosť a „pâtisserie“.
 
27. marca 9:30, Ministerstvo zahraničných vecí, Hlboká cesta 2, Bratislava
 
 
Semifinále súťaže „Spievam po francúzsky“

 
Spevácka súťaž „Spievam po francúzsky" doslova ospevuje francúzsky jazyk. Je určená všetkým tým, ktorí bývajú na Slovensku a ich materinským jazykom nie je francúzština. Ako každý rok, účastníci súťaže predstavia svoje piesne v trochu kategóriách: do 14 rokov, 15-17 rokov a viac ako 18 rokov. Výhercovia regionálneho západoslovenského semifinále poputujú do národného finále do Banskej Bystrice, ktoré sa uskutoční 30. mája.
 
27. marca o 10:30, V-klub, Námestie SNP 12, Bratislava – vstup voľný
 
Rozprávky v mediatéke
 
Mediatéka Francúzskeho inštitútu na Slovensku pozýva deti od 3 do 7 rokov na francúzske rozprávky, počas ktorých majú aj naši najmenší čitatelia príležitosť rozvíjať svoju fantáziu, kreativitu a komunikovať po francúzsky.
 
27. marca o 16:00, Francúzsky inštitút, Sedlárska 7, Bratislava – vstup voľný
 
Noc rozprávok v mediatéke
 
Mediatéka Francúzskeho inštitútu na Slovensku pripravila zábavnú noc pre mládež nad 12 rokov. Aj staršie deti si snáď ešte pamätajú rozprávky Charles Perraulta. Ale keďže na ich čítanie pred spaním sú už veľké, vyskúšame, čo si z nich ešte pamätajú. A to čo si nepamätajú, to si pripomenú formou zábavy a súťaží. Na záver noci premietanie filmu
 
27. marca o 18:00, Francúzsky inštitút, Sedlárska 7, Bratislava – vstup voľný
 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]