Autor textu: Vladimír Bačišin
25.02.2020

Abeceda ekonomiky - čierna ekonomika

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike

Foto:www.pexels.com

Bratislava 25.02.2020 (Skolske.sk)

Nelegálna, alebo čierna, tajná, kriminálna, ekonómia sa zaoberá činnosťami, ktoré boli uznané za nezlučiteľné s legitímnou hospodárskou činnosťou a ktoré sú zákonom zakázané. Je súčasťou tieňovej ekonomiky.

Nelegálne hospodárstvo zahŕňa: prerozdeľovanie peňazí medzi  nie veľkými  zločineckými skupinami. Tie existujú  s použitím násilia alebo pokusu o zhabanie  súkromného ​​vlastníctva,  ako sú krádež, banditizmus, alebo vydieranie. Patria k nej trestné činy proti vláde alebo spoločnosti ako sú korupcia, pašovanie, falšovanie.

Medzi čiernu ekonomiku patria nelegálne výrobné činnosti ako sú obchod s drogami, výroba falšovaných výrobkov, falšované výrobky, nelegálne alebo nelicencované výrobky. Racionálnu stránku zakázaných aktivít skúma ekonómia trestných činov a trestov. Do medzinárodnej čiernej hospodárskej infraštruktúry sú zapojené zločinecké a teroristické organizácie. V dôsledku globalizácie sa objavila medzinárodná nezákonná hospodárska sieť, ktorá zahŕňa niektoré islamské banky, offshore, inštitúcie na pranie špinavých peňazí a samotných zločincov a teroristov.
​​​​​​​
Čierny trh je sociálnou inštitúciou tieňovej ekonomiky v oblasti nezákonného obehu tovaru a služieb na trhu. V ekonómii je čierny trh podtriedou inštitúcie trhu a podlieha rovnakému zákonu o ponuke a dopyte. Základným rozlišovacím znakom čierneho trhu je neexistencia priamej štátnej regulácie a zdaňovania, pretože čierny trh existuje mimo právneho systému konkrétnej spoločnosti, čo porušuje právny štát, ktorý sa na ňom vyvinul. Regulácia vykonávaná medzinárodnými orgánmi a regionálnymi, národnými, národnými a miestnymi orgánmi má zároveň nepriamy vplyv na čierny trh - prostredníctvom medzinárodných dohôd, regionálnych alebo vnútroštátnych politík (vrátane hospodárskych politík), právnych predpisov, dohľadu, kontroly a opatrení na presadzovanie práva.

Čierny trh sa týka tovaru, ktorý z nejakého dôvodu nie je k dispozícii vo veľkoobchode alebo maloobchode; služby z akéhokoľvek dôvodu, ktoré neponúkajú hospodárske subjekty, ktoré poskytujú služby spôsobom predpísaným zákonom; ako aj tovary a služby, pri predaji ktorých sa hospodárske subjekty na trhu zámerne alebo z dôvodu neznalosti príslušných právnych predpisov vyhýbajú plateniu zavedených ciel, daní a poplatkov.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]