Autor textu: PaedDr.Helena Rusnáková
23.02.2020

Spomínali na Jána a Martinu

Novozámčania si pripomenuli smutné výročie.

Foto: PaedDr.Helena Rusnáková

Bratislava 22.02.2020 (Skolske.sk)

Od zavraždenia mladého novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ubehli dva roky. K mestám,  kde sa v deń smutného výročia konali spomienkové stretnutia občanov, patrí aj mesto Nové Zámky.

pic
Foto: PaedDr.Helena Rusnáková

Na Hlavnom námestí sa stretlo niekoľko desiatok ľudí.  Vysokoškoláčka Zuzka Hozlárová, jedna z organizátoriek podujatia, prečítala prítomným list Jožka Kuciaka

Dobrý večer vážení zúčastnení, Dnes už prešlo veľa chvíľ, odkedy nám niekto zobral šťastie, odkedy pre nás zastal čas, odkedy sa tu s Vami stretávame. Stále nevieme zniesť to odlúčenie, to čo nám spravili. Je hrozný pocit vidieť tváre, počuť hlasy, konfrontovať sa s tými, čo nám zobrali našich anjelov. Nikdy sme však neboli samy, boli a ste tu s nami a dávate nám silu. Dlhý, veľmi dlhý zoznam káuz, zlyhaní, krádeží, korupcie a dokonca aj vrážd sa prepáčiť nedá. Ani ľuďom, ktorí tieto veci vykonali ani tým, ktorí s nimi spolupracovali. My nezabudneme. Prepojenia, ktoré vznikajú medzi hlavnými podozrivými a najvyššími politikmi či sudcami v našej krajine sú hrozivé a právom máme strach nielen o seba ale hlavne o spravodlivosť. Bez záujmu a tlaku nás ľudí nie sú schopní urobiť potrebné ale nepotrebné urobia za chvíľu, pre seba. A ešte nás aj presvedčia, že to potrebné je. Mrzí nás, že ľudia často bez toho, aby sa naozaj zaujímali, viac čítali a rozumeli veciam, tak presadzujú svoje osobné, nepodložené názory a pocity. Zlu skutočne stačí aby sme nehľadali pravdu a boli ticho. Martinka s Jankom mali jedinú túžbu, žiť skromne, založiť si rodinu, žiť pravdu. Strašne to bolí a dali by sme čokoľvek za to, aby mohli zažiť aspoň kúsok zo šťastia, ktoré plánovali. Ich túžba však narazila na túžbu po moci a peniazoch. A proti tomu tu aj dnes stojíme. Stále si vyčítame, že sme ich nedokázali ochrániť, už ich nikdy neobjímeme. Ale vždy budeme bojovať aspoň za zachovanie ich odkazu. Vydržíme aj keď vyhrať nemôžeme, nič nám ich už nevráti. A je na nás všetkých aby zlo už nikdy neprestrelilo srdce a hlavu pravde. Všetkým Vám tu prítomným, všetkým poctivým ľudom, ktorí vedia, že pravda sa nedá umlčať a pomáhajú nám v našom trápení, chceme vysloviť zo srdca jedno veľké: Ďakujeme!

pic
Foto: PaedDr.Helena Rusnáková

Na podujatí vystúpila aj Katka Hozlárová, tiež študentka VŠ,  ktorá prečítala Motlitbu za Jána, Martinu a Slovensko :

Modlitba za Jána, Martinu a Slovensko   Keby si človeku nedal slobodu Bože, nemohol by spriadať pavučiny lží, nemohol by sa opojiť mocou, považovať sa za bohorovného a beztrestne konať zlo - Ján a Martina by boli žili.   Keby si nás nevystavil zvodom egoistickej túžby po pôžitku, bohatstve a moci,  inžinieri zločinu, by nemohli cez svoje volavky pochytať vplyvných mužov do sietí vydierania - Ján a Martina by boli žili.   Keby  si  tú slobodu  v nás nepodmienil zodpovednosťou za spravodlivosť,  Ján by nebol tvrdohlavo hľadal pravdu, neskúmal by temné prepojenia mafie súdnictva a vlády, nebol by v ten osudný deň stretol vo vlastnom dome vraha.   Keby si do nás nevložil nádej, že pravda a láska zvíťazí na lžou a nenávisťou, nik by svoj život neohrozil riskantnou odvahou, nik by nenašiel silu kráčať  bezmocný proti temnému prúdu zlovoľnej moci - Ján a Martina by boli žili.   Pravda a láska musia zostať nahé, tak ako ty Kriste pred Pilátom, v bezbrannej moci   bezmocných? A predsa, nič iné iba tá krehká moc nás  zachraňuje pred plazivým zlom, ktoré si tak ľahko podmaňuje náš svet.   Keby Ján a Martina verný zodpovednej slobode nepoložili svoj život, neboli by sme sa prebudili z letargie, a nezaplavili by sme námestia Slovenska. Inžinieri zločinu sa prerátali, chceli pravdu umlčať,  tou vraždou však pravdu prebudili. Tých čo stáli nad zákonom dnes zákon súdi. Brutálne zlo, v nás prebudilo vôľu k spoločnému dobru, na ktoré sme  zamestnaní úsilím o naše vlastné malé dobro zabudli. Prebudila nás sila nezištnej obete. Sme tu, lebo vieme, že Ján a Martina tým vrahom čelili i za nás. Uplynuli dva roky, nezabúdame a nezabudneme. Ďakujeme za Martinu a Jána i za ich statočných rodičov. Oni si ranu tej smrti ponesú po celý život. Bože stvoril si nás slobodných, pre pravdu a lásku,  daj nám odvahu byť pravde a láske verný, tak ako Ján a Martina. Pričiniť sa každý svojim dielom, aby sme mafiánsky štát premenili na slušné a spravodlivé Slovensko.

pic
Foto: PaedDr.Helena Rusnáková
pic
Foto: PaedDr.Helena Rusnáková

Pamiatku zavraždených mladých ľudí si prítomní uctili minútou tocha a zapálením sviečok.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]