Autor textu: Vladimír Bačišin
19.02.2020

Abeceda ekonomiky - umelá inteligencia

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike

Foto: www.pexels.com

Bratislava 19.02.2020 (Skolske.sk)

Umelá inteligencia, anglicky artificial Intelligence (AI) je schopnosť inteligentných systémov vykonávať tvorivé funkcie, ktoré sa tradične považujú za výsadu človek. Je to aj veda a technológia vytvárania inteligentných strojov, najmä inteligentných počítačových programov. V ekonomike bude hrať čoraz väčšiu úlohu.

Umelá inteligencia pôvodne vznikla pre to, aby   počítače na porozumeli ľudskej inteligencii, ale neobmedzila sa nevyhnutne na biologicky prijateľné metódy. Existujúce inteligentné systémy majú veľmi úzke oblasti použitia. Napríklad programy, ktoré dokážu poraziť šachistu, nemôžu odpovedať na otázky atď.

História umelej inteligencie ako nového vedeckého smerovania sa začína v polovici XX. storočia. V tom čase sa už vytvorilo veľa predpokladov na jeho založenie: medzi filozofmi sa viedla dlhá debata o povahe človeka a procese porozumenia sveta, neurofyziológovia a psychológovia vyvinuli množstvo teórií týkajúcich sa práce ľudského mozgu a myslenia, ekonómovia a matematici položili otázky o optimálnych výpočtoch a reprezentáciách poznatkov o svete v formalizovaná forma; nakoniec sa zrodila základ matematickej teórie výpočtu - teória algoritmov - a vytvorili sa prvé počítače.
Schopnosti nových strojov z hľadiska výpočtovej rýchlosti sa ukázali byť viac ako ľudské, preto vo vedeckej komunite vyvstala otázka: aké sú limity schopností počítačov a či stroje dosiahli úroveň ľudského rozvoja? Jeden z priekopníkov v oblasti výpočtovej techniky, anglický vedec Alan Turing, v roku 1950 napísal článok s názvom „Môže stroj myslieť?“, Ktorý opisuje postup, pomocou ktorého bude možné určiť okamih, kedy bude stroj porovnávaný z hľadiska racionality s človekom, ktorý dostal pomenovanie Turingov test.
​​​​​​​
Existujú produkty, ktoré používajú AI na pomoc ľuďom pri spravovaní ich osobných financií. Napríklad Digit je aplikácia založená na umelej inteligencii, ktorá automaticky pomáha zákazníkom optimalizovať svoje výdavky a úspory na základe svojich osobných zvyklostí a cieľov. Aplikácia môže analyzovať faktory, ako sú mesačný príjem, aktuálny zostatok a výdavkové návyky, potom sa môže rozhodnúť a prevádzať peniaze na samostatný sporiaci účet. Wallet.AI, spoločnosť so sídlom v San Franciscu, vytvára agentov, ktorí analyzujú údaje, ktoré spotrebiteľ vytvára pri interakcii so smartfónmi a sociálnymi sieťami, aby informovali spotrebiteľov o svojich výdavkoch.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]