Autor textu: Marcela Harmanová
19.02.2020

Študenti SOŠT Michalovce vycestovali cez Erasmus+ na Cyprus

Projekt „Zahraničná prax - viac pracovných príležitostí“ na Cypre alebo benefity odbornej zahraničnej praxe ERASMUS+

Foto: text

Michalovce 19. februára (Skolske.sk) - Byť úspešní v Erasmus+ projektoch sa Strednej odbornej škole (SOŠ)  technickej Michalovce podarilo aj v školskom roku 2019/2020. Projektová akcia KA1 vo Vzdelávacej mobilite jednotlivcov, teda Mobilita učiacich sa a zamestnancov v odbornom vzdelávaní a príprave, s názvom projektu „Zahraničná prax – viac pracovných príležitostí“ zahŕňala jednu projektovú mobilitu. Dvanásti študenti v poradí už tretieho študijného odboru, prevádzka a ekonomika dopravy, vycestovali v novembri na odbornú zahraničnú prax do mesta Limassol na Cypre, kde dva týždne pôsobili vo firme Shipcon Ltd. Vykonávali tam rôzne pracovné činnosti z oblasti administratívy, ktoré sú súčasťou ich odborného vzdelávania. Naberali tam tak ďalšie pracovné skúsenosti do svojho profesionálneho života, zatiaľ čo si aktívne precvičovali svoje vedomosti a zlepšovali svoje zručnosti v anglickom jazyku. V cudzojazyčnom prostredí boli nútení komunikovať nielen v pracovnom kolektíve, ale aj počas voľného času, kde to skôr bolo o bežných každodenných situáciách – na letisku, v obchode, v kaviarni, v reštaurácii, v lekárni, v autobuse, a pod. To bola skutočná škola života a nastavila im zrkadlo, ako reálne na tom so svojimi vedomosťami a zručnosťami sú.

pic
Foto: text

Výkon, ktorý študenti podali na zahraničnej praxi bol ohodnotený tútorkou Laine, ktorá bola ich sprievodkyňou v ich pracovnom čase. Tam si vyskúšali činnosti, ktoré už poznali zo školy, ale aj ďalšie nové aktivity či programy, podľa pracovného zaradenia. Laine po skončení praxe ohodnotila výkony jednotlivých študentov a navrhla im hodnotenie, ktoré bolo následne po návrate do školy prenesené do klasifikácie, teda známok v predmetoch prax, aplikovaná informatika a anglický jazyk. Popri prenesení známok do formálneho vzdelávania získali študenti absolvovaním praxe aj Certifikát Europass Mobility, deklarujúci aktivity realizované na zahraničnej praxi a kompetencie v rámci nej získané, ktorý žiak môže získať iba absolvovaním zahraničnej praxe a každý žiak obdrží certifikát s jemu prideleným číslom, ktoré prideľuje Štátny inštitút odborného vzdelávania. Žiaci taktiež dostali Certifikát o kompetenciách od firmy Shipcon, Ltd. Obidva certifikáty budú pre nich benefitom pri hľadaní práce po skončení strednej školy.

pic
Foto: text

Viacerí zo študentov leteli niekam po prvý krát, preto sa prvotné nadšenie mohlo následne miešať aj s nervozitou a obavami. Cyprus ako destinácia však bol novým miestom pre všetkých. Počasie na Cypre v prvej polovici novembra pripomínalo ešte letné dni, hlavne preto, že teploty sa cez deň šplhali k tridsiatkam a väčšinu času bolo slnečno. Dážď, aj keď dosť intenzívny, sa vyskytol iba raz a trval pol hodinky. Takže to bolo len krátkodobé osvieženie vzduchu.
Študenti sa tak nakrátko vrátili do leta a mali možnosť užiť si aj morské vlny. Voľný čas poskytol dostatok priestoru aj na spoznanie Limassolu a jeho okolia, ako aj ľudí žijúcich na Cypre a ich mentality. Shipcon, náš projektový partner a poskytovateľ odbornej praxe, nám počas víkendu zabezpečil fakultatívny výlet do starovekého mestského kráľovstva Kourion, ktorého vznik sa datuje do Helenistického obdobia pred naším letopočtom, v ktorom sme si napr. pozreli pozostatky starovekých kúpeľov, Achilov Dom zo 4.st. n.l. s krásnymi drobnými mozaikami, Dom gladiátorov, a okrem ďalších budov aj stále využívaný amfiteáter, postavený cca v 2. st. p.n.l.. Táto pamiatka je zapísaná do Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Ďalšou zastávkou a príjemným osviežením boli Afroditine Skaly, v súčasnosti taktiež pamiatka UNESCO a zároveň miesto, kde sa podľa mytológie z morskej peny zrodila Afrodita. Počasie nám prialo, tak dobre padla prestávka s kúpaním v mori. Na kamenistej pláži bola voda nádherne priezračná.

Cyperčania a ľudia s ktorými študenti prichádzali počas svojho pobytu na ostrove do kontaktu pôsobili v skutku pozitívnym a pokojným dojmom. Často krát mal človek pri nich dojem, že všetko má svoj čas a niet sa kam ponáhľať. Celkovo išla z tohto miesta pozitívna energia pokoja a bezpečia.
 Pracovné skúsenosti, cudzí jazyk, noví ľudia a cestovateľské zážitky ešte neboli všetkými benefitmi zahraničnej praxe. Študentom na ich pobyt bolo v rámci projektu ERASMUS+ vyčlenený príspevok, individuálna finančná podpora, ktorá im slúžila na každodenné výdavky okolo stravy a bežných potrieb. Niečo, čo doma nemusia riešiť. Bola to teda aj finančná gramotnosť v praxi a jedna z ďalších skúseností do života, smerom k samostatnosti.

Napriek úžasným dvom týždňom sa domov tešil každý. Odrazu chýbali maličkosti, ktoré v každodennom živote považujeme za samozrejmosť – vlastná posteľ, „naše“ jedlá, rodičia, kamaráti, súkromie domova, fungujúca pravidelná doprava, a pod. Plní zážitkov a skúseností, ale unavení po takmer 20-hodinovej ceste sa všetci šťastlivo a bezpečne vrátili domov.
​​​​​​​
Vďaka programu Erasmus+ Európskej únie majú dnešní mladí ľudia jedinečné príležitosti vykročiť do života pripravenejší a stať sa plnohodnotnými Európanmi! Preto by bola obrovská škoda nechytiť sa šance zapojiť svojich študentov do takéhoto projektu!
ERASMUS+ a Európska únia, ĎAKUJEME!
 Mgr. Marcela Harmanová, koordinátor projektu

pic
Foto: text

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]