Autor textu: TASR
17.02.2020

MŠVVaŠ: Najviac chýbajú absolventi odborov mäsiarstvo a agromechanizátor opravár

Chýbajú až v šiestich krajoch.

Foto: Ilustračné foto TASR

Bratislava 17.02.2020 (Skolske.sk)

Na trhu práce chýbajú spomedzi absolventov stredných škôl najviac mäsiari a agromechanizátori opravári. Vo všeobecnosti zamestnávatelia pociťujú nedostatok pracovníkov najmä v oblasti strojárstva, stavebníctva, potravinárstva a telekomunikácií. Vyplýva to z aktualizovaných zoznamov, ktoré vypracúva Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu ministerstva.

      Absolventi odboru mäsiar, respektíve mäsiar lahôdkar chýbajú v šiestich krajoch, agromechanizátor opravár v troch. "Najviac nedostatkových odborov je identifikovaných v Žilinskom kraji – desať," konštatuje ministerstvo. Medzi málo zastúpené odbory sa tam zaraďujú napríklad geodézia, kartografia a kataster, mechanik špecialista automobilovej výroby, predavač či fotografický dizajn.

      V Trnavskom kraji chýbajú absolventi deviatich odborov, napríklad nástrojár, programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení, ale aj obrábač kovov. V Bratislavskom a Trenčianskom kraji je podľa zoznamu osem nedostatkových odborov, napríklad strojný mechanik, technológia kozmetiky a chemických liečiv alebo operátor gumárskej a plastikárskej výroby, maliar a inštalatér. Naopak, v Prešovskom kraji na trhu práce chýbajú iba absolventi dvoch odborov - mäsiar a sanitár.

      K odborom s nadbytočným počtom absolventov patria v Trnavskom kraji služby v cestovnom ruchu, v Trenčianskom a Žilinskom kraji odbor masér a v Banskobystrickom kraji kozmetička a vizážistka.
​​​​​​​
      Zoznam študijných odborov a učebných odborov, ktoré sú nad rozsah potrieb trhu práce, a zoznam študijných odborov a učebných odborov s nedostatočným počtom absolventov pre potreby trhu boli vypracované v spolupráci so zamestnávateľmi a ďalšími subjektmi koordinácie odborného vzdelávania a vydané MŠVVaŠ SR. Aktualizovali ich k 31. januáru.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]