Autor textu: Vladimír Bačišin
17.02.2020

Abeceda ekonomiky - štvrtá priemyselná revolúcia

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pixabay.com

Bratislava 17.02.2020 (Skolske.sk)

Štvrtá priemyselná revolúcia – je predvídateľná udalosť, spojená s  masívnym zavedením kyberneticko-fyzikálnych systémov vo výrobe a podporujúci udržiavanie ľudských potrieb vrátane života, práce a voľného času. Niekedy sa dá stretnúť aj s pomenovaním priemysel 4.0.
Pomenovanie vzišlo z iniciatívy z roku 2011, ktorú viedli podnikatelia, politici a vedci, ktorí ju definovali ako prostriedok na zvýšenie konkurencieschopnosti výrobného priemyslu v Nemecku prostredníctvom intenzívnejšej integrácie „kyberneticko-fyzikálnych systémov“,  alebo skrátene CPS do výrobných procesov. Zmeny sa budú týkať najrôznejších aspektov života: trh práce, životné prostredie, politické systémy, technologická štruktúra, ľudská identita a ďalšie.

Štvrtá priemyselná revolúcia sa spája s  ekonomickou uskutočniteľnosťou a príťažlivosťou zlepšovania kvality života. Prináša však riziká zvyšovania nestability a možného kolapsu svetového systému, a preto je jeho začiatok vnímaný ako výzva, na ktorú musí ľudstvo reagovať.

Klaus Schwab, zakladateľ a stály prezident Svetového ekonomického fóra v Davose, charakterizuje rozsah zmien ako nebývalý v histórii ľudstva. Zmeny ovplyvnia každého: vzťah človeka so svetom, so sebou samým a s ostatnými ľuďmi sa radikálne zmení. Štvrtá priemyselná revolúcia má obrovský potenciál napomáhať zvýšeniu životnej úrovne ľudstva, na vyriešenie mnohých naliehavých problémov, ale zároveň umožňuje vznik nových problémov.

Odvetvia hospodárstva, ktoré majú prístup k veľkému množstvu údajov, budú môcť radikálne zlepšiť kvalitu rozhodnutí prijatých na ich základe, najmä bežných. Týka sa to bankovníctva, právnych služieb, poisťovníctva, účtovníctva, riadenia, poradenstva a auditu, metrologickej podpory, zdravotnej starostlivosti a oveľa viac aj v iných sfér činnosti.
​​​​​​​
Čím pevnejšie je fyzický svet prepojený s digitálnym signálom, tým viac príležitostí sa objaví v  univerzálnej kontrole a monitorovaní akýchkoľvek zmien a javov fyzického sveta, vrátane nežiaducich udalostí, prostredníctvom digitálnych sietí. Napríklad môže byť ľahšie vyhľadávať zločincov. Bude veľmi dôležité, ako presne sa bude budovať architektúra prístupových práv, ako aj vlastnosti štruktúrovania a zobrazovania obrovského toku informácií v čase rastúceho informačného výbuchu.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]