Autor textu: Vanda Hlbočanová
17.02.2020

Práca na lodi? Žiadny problém

Každý deň v inom meste, ubytovanie a strava zadarmo, no čo viac ti treba? Len odhodlanie.

Foto: výhľad počas plavby

Bratislava 17.02.2020 (Skolske.sk)

Myslíš si, že teba sa to netýka, že ty na to nemáš, teba nevezmú? Práve naopak, pokiaľ to naozaj chceš, si v rozpätí od 18 do cca 50 rokov, si šikovný a odhodlaný, je to veľmi jednoduché. Práca na lodi je takmer pre každého, kto si hľadá zamestnanie, alebo sa nebojí odísť zo svojej doterajšej práce azažiť niečo nové. Vhodná je aj pre študentov, ktorí nevedia, kde si zarobiť cez letné prázdniny. Obsadzujú sa rôzne pozície: od umývača riadu, kaderníka, cez kuchára, čašníka až po prácu na recepcii, čiže určite si nájdeš niečo, v čom si doma.
​​​​​​​

pic
Foto: jedna z lodí

Keďže nie si nútený nič kupovať, vieš si na slovenské pomery slušne zarobiť. Jazyk ovládať veľmi nepotrebuješ (pokiaľ nie si na recepcii), stačia ti základné frázy, čo sa týka jedla a nápojov. Väčšina lodí, na ktorých sa nám Slovákom naskytá možnosť práce, sú nemecké. To znamená s nemecky hovoriacimi dôchodcami. Netreba im veľmi rozumieť, stačí sa na nich usmievať doniesť im, čo si želajú, a všetko bude v poriadku. Ak sa budete snažiť, môže sa vám ujsť aj parádny tringelt.

Personál je naozaj rôznorodý. Nájdeš tam pomerne dosť Slovákov, prípadne Ukrajincov, čiže sa vieš takmer bez problémov dorozumieť. No ak vieš aspoň trocha po anglicky, je to výhoda. Môžeš získať kamarátov z Indonézie či Maurícia.

pic
Foto: výhľad z lode - Budapešť

Znie to ako vysnívaná práca, však? Všetko má však svoje plusy aj mínusy. Dá sa ta ísť samozrejme aj na záskok, to znamená, vystriedať stálych zamestnancov počas ich dovoleniek. To je však skôr pre študentov na leto. Pre pracujúcich ľudí je fajn ísť ta na celú sezónu. Tá začína v marci a končí niekedy po Silvestri. Za tento čas máš nárok asi tak na dva týždne dovolenky. To znamená odísť na takmer celých deväť mesiacov od rodiny a priateľov. Je tu však možnosť, že ťa prídu sem-tam navštíviť, keďže loď chodí buď každé dva, alebo každý týždeň na pár hodín do Bratislavy. Závisí to od toho, na ktorej lodi budeš. Či na takej, ktorá má týždňové, alebo na takej, ktorá má dvojtýždňové turnusy. Môžeš aj „ošáliť“ systém a ísť ta spolu s kamarátom, priateľom či rodinným príslušníkom. Keď prídete spolu, ujde sa vám aj spoločná kajuta. Ak ale nemáš s kým, nezúfaj. Nie je vôbec problém ísť sám.

Ak o tom premýšľaš, musím ťa upozorniť aj na pár negatív. Pracuje sa každý deň, bez ohľadu na to, či je piatok, a či sviatok. Voľno máš počas dňa, v závislosti od zmien a pracovnej pozície. Vždy si však stihneš popozerať mesto, v ktorom sa práve nachádzaš, prípadne nakúpiť suveníry. Niekedy sa však môže stať to, že aj keď máš práve voľno, v podstate ho nemáš. Cháp pod tým to, že loď sa plaví, takže nemáš veľmi kam ísť, jedine sa ísť opaľovať na palube, prípadne si ísť pospať do svojej kajuty. Aj to však občas treba, niet nad poriadny odpočinok.

pic
Foto: pohľad na Dunaj počas plavby

Určite je to veľmi dobrá skúsenosť. Minimálne, vieš ako dobre to vyzerá v životopise? Ak ťa to zaujalo, neváhaj a napíš, či zavolaj do agentúry, ktorá ti poskytne všetky potrebné informácie a určite pre teba nájde vhodnú pozíciu. Ja som bola cez VM Recruitment a môžem len odporučiť.

Vanda Hlbočanová, Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]