Autor textu: Vladimír Bačišin
13.02.2020

Abeceda ekonomiky - čierna labuť

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.wikipedia.com

Bratislava 12.02.2020 (Skolske.sk)

Čierna labuť je teória, ktorá skúma v ekonomike, ale aj iných sférach spoločnosti  ťažko predvídateľné a zriedkavé udalosti, ktoré majú významné následky. Autorom teórie je americký ekonóm libanonského Nassim Nicholas Taleb, ktorý vo svojej knihe „Čierna labuť“. V znamení nepredvídateľnosti. V anglickom jazyku termín znie The Black Swan.

Čo je to teda Čierna labuť? Podľa kritérií navrhnutých autorom teórie je to udalosť, ktorú neočakáva ani odborník. Zároveň má táto udalosť významné dopady a následky. Po tom ako udalosť nastane a pozeráme sa na ňu spätne, vieme ju vysvetliť a prichádzame k záveru, že sa dala predvídať. Najnovším príkladom čiernej labute je koronavírus 2019-nCOV.  Oobjavil koncom roka 2019 v čínskom meste WuChan. Postupne sa šíril do ďalších ázijských krajín a ďalej do Austrálie, USA, Francúzska a ďalších krajín.

Z pohľadu Nassima Nicholasa Taleba sú prakticky všetky významné vedecké objavy, historické a politické udalosti, umelecké a kultúrne úspechy udalosti vnímané ako „čierna labuť“. Príklady takýchto udalostí sú podľa neho vývoj a implementácia internetu, prvá svetová vojna, kolaps Sovietskeho zväzu, útok z 11. septembra a svetová hospodárska kríza. Auor tiež poznamenáva, že ľudstvo nedokáže úspešne predpovedať svoju budúcnosť, a dôvera v jeho vedomosti predbieha samotné znalosti a vedie k javu „nadmernej dôvery“.

Pojem Čierna labuť je známy ako latinský výrok “zriedkavý vták na zemi, podobný na čiernu labuť ( rara avis in terris, nigroque simillima cygno) sa pripisuje starorímskemu satirickému básnikovi menom Decimus Iunius Iuvenalis. Do roku 1697 bolo ľudstvo presvedčené, že labute sú len biele. Avšak holandská expedícia, ktorú viedol kapitán Willem de Vlamingh v západnej Austrálii objavila populáciu čiernych labutí.

Hoci bola táto metafora vo filozofii známa už dávno, práve Nassim Nicholas Taleb ju začal používať pre označenie zriedkavých a neočakávaných udalostí so značnými dôsledkami. Čierne labute nemusia byť spojené len s negatívnymi dôsledkamu, ale nepredpokladanými úspechmi. Autor teórie opisuje niekoľko typov omylov, ktoré vedú k zbytočnému presvedčeniu vo vlastnú schopnosť analyzovať budúcnosť.

1. Spojené s rozprávaným príbehom – sklon veriť viac informáciám získaným z vlastného blízkeho okolia.

2 Spojené s využitím teórie hier v reálnom živote.

3. Spojené s retrospektívou – s úspešnými budúcich udalostí na základe analýzy minulých.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]