Autor textu: TASR
11.02.2020

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Sú z oblasti slovenskej beletrie, historického románu, detektívky, románu pre ženy.

Foto: TASR

Bratislava 11.02.2020 (Skolske.sk)

      S novinkou Cudzinec prichádza Pavol Božík. Úspešný hudobný producent Jakub má na Slovensku život, ktorý mu možno iba závidieť. A práve závisť, nekompetentnosť ľudí, s ktorými musí spolupracovať, ale aj katastrofálna spoločenská situácia, korupcia na najvyšších miestach a byrokracia v úradoch sú dôvodom, prečo sa v štyridsiatich štyroch rokoch rozhodne začať odznova v Nórsku. Necháva za sebou stres, prácu i jedno tajomstvo, ktorému sa za tie roky prispôsobil natoľko, že ho už ani nevníma. Netuší, že sa jeho nový život pretne s rodinou zo susedstva, a to až tak intenzívne, že sa presvedčí, že minulosť nemá problém prekonať ani dvetisíc kilometrov a dostihnúť ho na ďalekom severe. Všetko, o čom Jakub sníval, sa plní, lenže objavia sa záležitosti, o ktorých si myslel, že ostali za hranicou alebo sa ho netýkajú.

      František Rábek je autorom historického románu Tajomstvo Zoborského kláštora. Zachované fakty z počiatkov našej národnej, kresťanskej i kultúrnej histórie oživil svojou fantáziou, a tak pred očami čitateľa defilujú konkrétne osobnosti z čias Veľkomoravskej ríše, ich činy, vnútorné prežívanie a vzájomné vzťahy, to všetko na pozadí dejín. Autor čitateľovi predstavuje Svätopluka, Gorazda, Cyrila, Metoda, Koceľa aj Rastislava ako ľudí so silnými i slabými stránkami, a píše o tom, čím sa ich mená nezmazateľne zapísali do histórie. Kniha mapuje určitú etapu dejín, ale podľa Rábeka v sebe nesie aj silný odkaz pre súčasnosť.

      S detektívnym románom Tvar noci prichádza americká prozaička Tess Gerritsenová. Ava Collettová trestá sama seba za jednu nepredstaviteľnú tragédiu. Nakoniec ujde z Bostonu do starého sídla Brodie's Watch na odľahlom polostrove štátu Maine v nádeji, že tam dokončí knihu, s ktorou sa už trápi celé mesiace. V pustom dome konečne nájde pokoj, no len do chvíle, kým nezačuje divné zvuky. Podľa miestnych klebiet v dome už po desaťročia straší duch kapitána Brodieho. Ava sa raz v noci strhne zo sna a ocitne sa zoči-voči prízraku, až priveľmi hmotnému. Narazí aj na sériu zdanlivo náhodných úmrtí, na ktorých čosi nesedí. Ako si overuje záhadné zmiznutie predchádzajúcej nájomníčky, zisťuje, že vo vzduchu visí desivé tajomstvo, ktoré sa miestni zúfalo snažia utajiť.

      Američanka Corinne Michaels je autorkou románu pre ženy Máme iba dnešok. "Som policajtka, dávno po tridsiatke, navyše rozvedená. Sama neviem, ako som sa mohla vyspať s Elim Walshom, hudobnou legendou. Oľutovala som to hneď ráno. Čo som napokon spravila? Nahádzala som na seba šaty a vyparila sa. Zutekala som pred dokonalým chlapom, s ktorým som zažila najlepší sex v živote. Jeho podmanivé zelené oči, vyrysované telo a samoľúby úsmev nemajú v mojom živote miesto. Aj bez neho mám starostí vyše hlavy a, úprimne, nejde o malichernosti. Škoda len, že Eli to vidí inak. Vytrvalo si razí cestu k môjmu srdcu, prehovára ma, dokazuje mi, že sa v ňom mýlim a že sme si súdení. Raz mi však povedal, že netreba myslieť na zajtrajšok, lebo máme len dnešok," hovorí hlavná postava.

      Mladým čitateľom je určená knižka Valentíny Figeľovej Džbány, košíky, medovníky, v ktorej približuje zabudnuté remeslá. Autorka vybrala do knižky štrnásť remesiel. S každým remeslom prišla do kontaktu a tak dokázala verne zobraziť a popísať postup výroby. Malí čitatelia sa v každej kapitole dozvedia o materiáloch, nástrojoch a aj spôsoboch spracovania suroviny a využití výrobkov. Malí zvedavci si všetko môžu nielen prečítať, ale aj pozrieť na obrázkoch. Na konci každej kapitoly je tvorivá úloha. Deti si tak vyskúšajú dokončiť výšivku, vyzdobia si tanier, vymyslia vlastný vzor na modrotlač, pomôžu košikárovi vo veľkom konárovom bludisku nájsť cestu na trh či dopletú drôteného kohútika. Hovorí sa, že remeslo má zlaté dno. Knižka pomôže deťom spoznať, ako sa spracovával tradičný materiál v slovenských dedinkách.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]