Autor textu: Vladimír Bačišin
07.02.2020

Abeceda ekonomiky - ekonomický liberalizmus

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike

Foto: www.pexels.com

Bratislava 06.02.2020 (Skolske.sk)

Ekonomický liberalizmus je myšlienkový prúd, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou klasického liberalizmu.

Hospodársky liberalizmus, alebo ekonomický liberalizmus, alebo liberálna ekonomická teória, alebo trhový liberalizmus je skupina ekonomických teórií a ideí, ktoré presadzujú slobodu disponovať svojou pracovnou silou (na rozdiel od otroctva) a plodmi svojej práce, teda požaduje sa súkromné vlastníctvo, slobodu obchodovať, uzatvárať zmluvy, podnikať atď.. Z tejto definície vyplýva, že hospodársky liberalizmus nevyhnutne musí presadzovať trhové hospodárstvo, ale definícia a-priori nevylučuje intervenciu štátu, ak má trh problémy a dotknuté osoby s intervenciou súhlasia), ani iné organizačné formy podnikania družstvá, asociácie a podobne.

V ekonomickej filozofii podporuje ekonomický liberalizmus laissez-faire ekonomiku. Stúpenci ekonomického liberalizmu sa domnievajú, že politická sloboda a sociálna spravodlivosť sú neoddeliteľnou súčasťou hospodárskej slobody a používajú filozofické argumenty na podporu hospodárskeho liberalizmu a voľného trhu. Ideológia odmieta zasahovanie vlády do voľného trhu a zachováva maximálnu slobodu obchodu a hospodárskej súťaže na rozdiel od komercionalizmu, keynesiánstva a fašizmu.

Hospodársky liberalizmus nie je zhodný s politickým liberalizmom.  Dôraz na súkromné vlastníctvo a slobodné zmluvné vzťahy teda tvorí základ hospodárskeho liberalizmu. Liberálne ekonomické teórie ďalej tvrdia, že jednotlivci v ekonomickom prostredí konajú najmä vo vlastnom záujme, a umožniť im to bez akýchkoľvek obmedzení vedie k najlepšiemu výsledku, samozrejme, za predpokladu existencie súdnej a slabej štátnej moci.
​​​​​​​
Hospodársky liberalizmus vznikol v 17. storočí ako súhrn názorov odporcov štátnych zásahov vyplývajúcich z vtedy prevládajúceho merkantilizmu; hospodársky liberalizmus je okrem toho typický pre fyziokratov a vzorne ho prezentuje Adam Smith. Typické školy, ktoré spadajú pod hospodársky liberalizmus od 19. storočia sú klasická ekonómia, presnejšie: len jej hlavná časť, neoklasická ekonómia a rakúska škola. Liberálne ekonomické teórie sa čiastočne vytratili od 30. rokov do 60. rokov dvadsiateho storočia.  Hospodársky liberalizmus nie je zhodný s politickým liberalizmom.

Text...

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]