Autor textu: Školské.sk
05.02.2020

Pomôžte udeliť titul Európsky Strom roka

Do finále  postupujú víťazi, ktorí vzídu z hlasovania v národných kolách.

Foto: Oskoruša domáca z Uzovskej Panice

Banská Bystrica 05.02.2020 (Skolske.sk)


V jubilejnom desiatom ročníku zabojuje 16 jedinečných stromov s pútavými príbehmi o hlasy Európanov v prestížnej ankete Európsky strom roka. Svojim hlasom môžete podporiť aj slovenskú víťazku národného kola - Oskorušu domácu z Uzovskej Panice. Hlasovanie potrvá od 1. do 29. februára 2020.
 
Súťaž Európsky strom roka vznikla v roku 2011 v nadväznosti na obľúbenú anketu Strom roka, ktorú na Slovensku už osemnásť rokov organizuje Nadácia Ekopolis spolu s partnermi. Súťaž má poukázať na zaujímavé, staré stromy ako na dôležité prírodné a kultúrne bohatstvo a dedičstvo, ktoré by sme mali chrániť. Nerozhoduje totiž krása, veľkosť ani vek stromu, ale jeho príbeh a spojenie s ľuďmi.

Do finále európskej súťaže vždy postupujú víťazi, ktorí vzídu z hlasovania v národných kolách,“ približuje Martina Ragalová z Nadácia Ekopolis, ktorá je členom Environmental Partnership Association (EPA) a spoluorganizátorom ankety Európsky Strom roka. 

Tento rok oslavujeme desiate výročie prvého európskeho hlasovania. Za ten čas sa počet zapojených krajín zvýšil z pôvodných 5 na dnešných 16, a každoročne sa do ankety zapoja tisícky hlasujúcich. Postupne sa snažíme anketu posunúť ďalej, aj mimo európsky kontinent.

Hovorí Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis.
 
Hlasovanie bude prebiehať na oficiálnej webovej stránke www.treeoftheyear.org. Každý hlasujúci má dva hlasy, ktoré môže prideliť dvom ľubovoľným stromom. Tento rok medzi sebou zabojujú stromy z Belgicka, Holandska, Francúzska, Španielska, Portugalska, Bulharska, Chorvátska, Slovenska, Čiech, Maďarska, Poľska, Rumunska, Ruska, Spojeného kráľovstva a najnovšie aj Írska a Talianska. Na víťazný strom, ktorý získa titul Európsky strom roka, čaká finančná odmena určená na jeho odborné ošetrenie alebo výsadbu stromov v jeho okolí.
 
Slovensko v ankete Európsky strom roka 2020 reprezentuje Oskoruša domáca (Jarabina oskorušová – Sorbus Domestica), ktorá má viac než 250 rokov. Nachádza sa na lúke blízko Uzovskej Panice v okrese Rimavská Sobota a je tamojšou žijúcou spomienkou. Bola vysadená ešte za čias Márie Terézie. Pre jej mohutnosť ju využívali ako hraničný strom medzi chotármi alebo ako signalizátor dobrej polohy pre výsadbu ovocia. Strom dodnes rodí veľké ružovo žlté plody hruškovitého tvaru. Oskoruše sú v tomto kraji zriedkavé, tajomné a vzácne. Osamotený strom je už len spomienkou na bývalé prosperujúce obdobie ovocinárstva v regióne Rimavskej Soboty. Je však výzvou aj pre ďalšie generácie, aby existujúce stromy zachránili a objavili ďalšie, na ktoré sa už takmer zabudlo.
 
Príbehy ostatných stromov:
 
Belgicko - Strom slobody
 Strom slobody občanov Waretu, symbol obrany vidieka
Strom je skutočným stromom slobody. Sloboda je zakorenená v srdciach ľudí, podobne, ako keď strom zapúšta svoje korene do zeme. Pagaštan občanov Waretu symbolizuje obranu ich vidieckeho života. Bol vysadený v roku 1796 na príkaz významného predstaviteľa kantónu Eghezée na oslavu pádu tyranskej vlády Ľudovíta XVI. V roku 1807 bola pri jeho nohách postavená kamenná nika, ktorá len podčiarkuje posvätný charakter a auru pokoja pagaštanu.
 
Bulharsko - Úctyhodný dub v dedinke Novo selo

 Úctyhodný dub - spomienka a symbol dedinky Novo selo
Päť storočí starý dub, ktorý je dnes v centre dediny bol tichým svedkom novej usadlosti na Balkáne. Dedinka Novo selo sa objavila na mieste bývalého hustého dubového lesa a močiarov. Dubová kôra sa uchovávala a prenášala príbeh tejto dediny, založenej v roku 1750. V roku 2010 pri príležitosti jej 260. osláv vysadili miestni malý strom neďaleko dubu. Chceli sa ubezpečiť, že "starý muž", hoci je ešte stále nažive, odovzdá príbeh dedinky Novo selo mladšiemu dedičovi. Keby tak strom aj ľudom vedel rozpovedať všetky príbehy...
 
Chorvátsko - Ginko z Daruvaru

 Zamilované Ginko
Som Ginko z Daruvaru. Po stáročia som rástol spolu s mestom pri zámku. Vyzývam ľudí, aby natiahli ruky a objali celý môj kmeň. Načahujem sa za deťmi, aby sa hrali a vyliezli na vrchol. Dostal som meno raja - Adam. Každý deň píšem nové stránky o vzťahoch medzi prírodou a ľuďmi. Dovoľte mi povedať vám moje tajomstvo. Nie som sám. Vedľa mňa je Eva. Po celé stáročia oslavujeme v Daruvare lásku a život. Jej tieň zanecháva všetky lichotivé komplimenty mojej mužnej okromujúcej kráse.
 
Česká republika - Strážkyňa zaplavenej dediny
 Kráľovná zatopeného údolia
Chudobínska borovica rastie na skalnatom výbežku ľavého brehu Vírskej priehrady. Svoje meno nesie po zatopenej obci Chudobín, ktorá bola obetovaná v prospech výstavby vodnej nádrže. Podľa povesti tradovanej medzi obyvateľmi zo zaniknutej dediny, každú noc hrá pri borovici čert na husliach. To zrejme miestni počujú silný vietor uháňajúci svrateckým údolím. Borovica je nie len významným orientačným bodom, ale aj pôsobivým dôkazom vysokej odolnosti voči rozmarom klímy a pôsobeniu človeka.

Holandsko - Strom čarodejnice
 Strom čarodejnice: žijúca legenda
Vzhľad tohto stromu so svojimi kľukatými vetvami a koreňmi, ktoré sa zdajú byť neschopné vrásť do zeme, poskytuje dokonalé prostredie ako posledné miesto odpočinku čiernej Kate, zlovestnej ženy, ktorá kedysi viedla neslávny gang lupičov a pašerákov. Tento pozoruhodný strom so svojím vzrušujúcim príbehom prilákal mnoho detí a dospelých ako z blízkeho, t ak i vzdialeného lesa, čím legensa zostáva nažive. Buk je skvelým príkladom pôsobivého stromu s legendárnym príbehom.
 
Francúzsko - Occitánia
 Dedičný strom Čierneho vrchu
Som kolosálny buk so sochárskym kmeňom a pozerám sa na zrúcaniny predrománskej kaplnky sv. Jammesa. Vo veku 450 rokov som najstarším stromom na Čiernom vrchu, ktorý prežil silné miestne vetry a francúzsku revolúciu. Stretol som pristaviť. sa mnoho zvierat, pútnikov a turistov, a stále som miestom rituálu plodnosti predkov. Opierajúc sa o trstinu a čeliac miestnej histórii tejto hory, fascinujem ľudí na miestnej i národnej úrovni svojou prítomnosťou, mojou aurou legiend, mojou odolnosťou a vitalitou.
 
Maďarsko - Strom slobody v Kaposvári
 V tieni histórie
Tento obyčajný dub, známy medzi miestnymi obyvateľmi ako Strom slobody, stojí na školskom dvore v Kaposvári. Bol vysadený v roku 1929 pri príležitosti významných medzníkov v maďarskej histórii. Tento veľký dub videl za 90 rokov už tisíce školákov hrať sa v tieni, keď vyrastajú a vedie ich životom. Stal sa súčasťou nielen ich školských skúseností, ale aj každodenného života v Kaposvári. Všetci majú radi spomienky na dub a majú s ním špeciálne puto, rovnako ako celá komunita.
 
Írsko - Čarodejnicin tis
 Staroveký strom opradený legendou
Odhaduje sa, že starobylý tis, ktorý sa nachádza na mýtickej skale blízko pozemku Blarney Castle Estate v južnom Írsku, má viac ako 600 rokov. Tento majestátny a hrôzostrašný exemplár leží na vrchole prirodzeného východiska vápencovej skaly, v ktorej sa, podľa legendy, nachádza kuchyňa čarodejnice. Hovorí sa, že je príbytkom čarodejnice Blarney, ktorá ako prvá oznámila smrteľníkom magické sily Blarney Stone a jej schopnosť udeľovať dar výrečnosti.
 
Taliansko- Dub z Tricase
 Miesto snívania
Dub z Tricase je najstarším stromom v Salento - má 700 rokov, 700 metrov štvorcových hustého lístia v korune a kmeň hrubý 4,25 metra. Je to kandidát, ktorý sa má stať národným dedičstvom UNESCO a WWF ho v roku 2000 označila za Symbol Puglie. Je zvykom, že o starobilých stromoch existuje veľa legiend, ktoré sa odovzdávajú v miestnych tradíciách. Ani Dub nie je výnimkou a je známy aj ako „Quercia dei cento cavalieri“ - "Dub sto rytierov". Vždy predstavoval symbol pre územie Salento, ale tiež pomáhal podporovať miestnu ekonomiku.
 
Poľsko - Bazový strom
 Mágia prírody
Niekedy sa v tomto svete dejú zázraky. Jedným z nich je aj 200-ročná baza, rastúca v centre mesta Rzeszów. Zvyčajne bývajú bazy kríky, preto je tento bazový strom jedinečným fenoménom. Po stáročia považovali slovanské a germánske národy tieto stromy za posvätný dar prírody. Hoci už nie je vzťah človeka s prídodou taký pevný ako kedysi, obyvatelia strávili veľa času bojovaním za ochranu a zachovanie krásy tohoto nezvyčajného stromu.
 
Portugalsko - Gaštan z Vales
 Gaštan z Vales
Medzi poľnohospodárskou krajinou a očarujúcimi portugalskými lesmi nájdeme dedinku Vales, kde rastie prastarý gaštan. So 4,5 m širokým kmeňom je jedným z najväčších stromov v krajine. Jeho dutina kmeňa pamätá veľa príbehov o čase, keď bol strom miestom detských hier a stal sa spomienkou na generácie dospelých. Predpokladá sa, že tento gaštan je starší ako tisíc rokov a bol pestovaný Rimanmi, keď skúmali zlaté bane.
 
Rumunsko - Jedľa biela - Strážca Cibinu
 Strážca Cibinu
V údolí Cibin žil pastier, ktorý mal 10 oviec. Počas búrky pastier chránil svoje ovce pod korunou jedle a zaspal. Keď sa prebudil, búrka ustala, ale ovce boli preč. Pastier sa modlil, aby našiel stratené zvieratá. Znova pod stromom zaspal a prisnilo sa mu, že jedľa pred jeho očami narástla veľmi vysoko. Keď sa zobudil, zistil že jeho sen sa splnil. Mladý muž sa vyšplhal na vrchol jedle a uvidel ovce pásť sa pokojne na lúke. O tomto zázraku povedal dedinčanom a rozhodol sa jedľu po zbytok života chrániť.
 
Ruská federácia - Osamelý topoľ
 Osamelý topoľ zo stepí Kalmykia
Podľa legendy bol tento topoľ vysadený začiatkom 20. storočia budhistickým mníchom. Semená priniesol z Tibetu, kde bol na púti. Mních semená zasadil na najvyššom bode kopca v rozsiahlej stepi. Topoľ vyrástol do obrovského stromu s rozprestretými konármi vrhajúcimi hlboký tieň. Všetci, ktorí podnikli dlhé cesty na koňoch, sa zastavili, aby si odpočinuli a obracali sa naň s tichými prosbami. Strom splnil tieto želania. Preto sa Osamelý topoľ v Kalmykii považuje za svätyňu.
 
Španielsko - Trojnohý dub
 Najstarší trojnohý dub na svete
Odhaduje sa, že tento dub má približne 1 200 rokov, čo ho takmer určite robí jedným z najstarších dubov na celom Pyrenejskom polostrove. Je to tiež symbolom pre susedov Mendazy. Jeho veľkolepý tvar s kmeňom, ktorý je z vnútornej strany úplne dutý a podoprený iba tromi veľkými nohami, ho robí veľmi populárnym a je najväčšou pamiatkou pre všetkých obyvateľov mesta. Mnohí sa k stromu správajú podobne ako k susedovi, robia týždenné výlety po horách, aby ho pozdravili a položili mu životné otázky, pretože je najstaršou živou múdrosťou v meste.
 
Spojené kráľovstvo - Dub Allerton
 Živá história Liverpoolu
Nádherný dub rastie v Liverpoolskom parku Calderstones. Podľa legendy sa sudcovia v stredoveku stretávali práve pod vetvami stromu, pretože im chýbala súdna budova. Legenda tiež uvádza, že prasklina na strome sa objavila v roku 1864, keď vybuchla loď nesúca strelný prach na Mersey. Výbuch bolo počuť 30 míľ ďaleko a rozbil tisíce okien. Počas druhej svetovej vojny boli zamestnancom parkov v Liverpoole, ktorí bojovali v zahraničí, zasielané vianočné pohľadnice s listami z dubu, ktoré im pripomínali domov.
  
Viac informácií o ankete Európsky strom roka: www.treeoftheyear.org

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]