Autor textu: Ľubomír Baloga
05.02.2020

Biblia na dlani

Beseda o Svätom písme s prof. Františkom Trstenským.

Foto: archív ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy / Ľubomír Baloga

Spišské Vlachy 05.02.2020 (Skolske.sk) 

Jednou z aktivít, ktorou sa ZŠ sv. Jána Krstiteľa v Spišských Vlachoch zapojila do Roku Božieho slova, bola beseda o Svätom písme. Medzi žiakov 5. a 6. ročníka zavítal 29. januára 2020 známy biblista prof. František Trstenský. Žiakom postupne vysvetlil základné pojmy týkajúce sa Svätého písma a okolnosti jeho vzniku. Na ukážku priniesol Biblie v rôznych jazykových mutáciách, ale aj papyrus a zvitok.

pic
Foto: logo Roku Božieho slova
pic
Foto: archív ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy / Ľubomír Baloga

Po besede sa žiaci s nami podelili o svoje postrehy.

„Keď k nám prišiel pán profesor Trstenský, rozprával nám najprv o Svätom písme, že ho delíme na Starý a Nový zákon. Starý Zákon je pred narodením Pána Ježiša a Nový zákon po narodení Pána Ježiša.  Starý zákon má 46 kníh a Nový zákon 27, spolu je to 73 kníh,“ povedala nám po besede piatačka Lívia Bobovská. Jej spolužiačka Bianca Ludrovská ju doplnila: „Veľmi zaujímavo nám rozprával o Svätom písme. Doniesol nám Biblie v rôznych jazykoch, napr. v hebrejčine, gréčtine, taliančine, angličtine, ruštine či francúzštine.“  

pic
Foto: archív ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy / Ľubomír Baloga

Žiaci sa dozvedeli ako sa Biblia v minulosti zapisovala.  „ Mohli sme si pozrieť papyrus, na aký sa v staroveku zapisovalo. Vyzerá ako papier, ale je z trávy a je veľmi krehký. Písalo sa aj na pergamen - na kožu zvierat. Mohla byť z ovce alebo kozy. “ pokračovala Lívia Bobovská.

pic
Foto: archív ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy / Ľubomír Baloga

Žiakov zaujali aj ďalšie predmety, ktoré im František Trstenský doniesol na ukážku. „Zaujal ma hlavne zvitok a ukazovadlo JAD, čo v preklade znamená ruka. Židia si ním ukazujú riadky alebo slová pri čítaní posvätných kníh, lebo rukou sa nesmú dotknúť Písma, ktoré je sväté,“ prezradila Bianca Ludrovská.

pic
Foto: archív ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy / Ľubomír Baloga

Žiaci sa dozvedeli zaujímavosti aj o biblických jazykoch – hebrejčine a gréčtine. „Napísal nám po hebrejsky aj prvú vetu z Biblie: » Na počiatku Boh stvoril nebo a zem.« Zistili sme, že v hebrejčine sa píše a číta opačne – my píšeme zľava doprava a oni zprava doľava,“ priblížila nám Daniela Bialeková (VI. A) „Niektoré knihy boli napísané aj po aramejsky, čo je veľmi podobný jazyk hebrejčine. Aramejsky doma hovoril aj Pán Ježiš,“  dodala jej spolužiačka Sofia Kollárová.

pic
Foto: archív ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy / Ľubomír Baloga

súvisiaci článok:  Ručne písané zvitky Svätého písma

Súbežnou aktivitou bolo ručné prepísanie Evanjelií. „ Na besedu sme sa pripravovali tak, že sme prepisovali kapitoly z Evanjelií. Potom sme ich číslovali a nakoniec sa to zviaže,“ doplnila Bianca Ludrovská. K tejto aktivite sa pripojili aj učitelia, ktorí prepisujú kapitoly zo Skutkov apoštolov.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]