Autor textu: Vladimír Bačišin
03.02.2020

Abeceda ekonomiky – telelogická hospodárska škola

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike

Foto: www.pixabay.com

Bratislava 03.02.2020 (Skolske.sk)

V medzivojnovom Československu vznikla  teleologická  hospodárska teória. Prídavné meno telelogická pochádza z gréckeho podstatného mena telos, čo je účel, alebo cieľ.  Jej autorom je český ekonóm Karel Engliš (1880 – 1961). Je postavená na myšlienke, že poznávanie a chápanie všetkých ekonomických procesov je vedecky uspokojivé len vtedy, sledujeme ak v správaní všetkých subjektov - podnikov, domácností, bánk, štátu atď. - účelovosť, zámernosť. Len pohľad cez subjekty, teda subjektovo pohľad (nie subjektívne), na ekonomické dianie umožňuje porozumieť tomuto diania a je základným predpokladom racionálneho riadenia národného hospodárstva.

Táto teória  sa inšpirovala rakúskym právnikom Hansom Kelseno.  zakladateľom právno-filozofického smeru nazývaného rýdze náuka právne, ktorému príbuzná bola normatívne teória práva. Teória analyzovala teleologický spôsob poznania a myslenia, pretože konanie človeka je vždy konané za nejakým účelom. V akejkoľvek hospodárskej sústave sa vždy všetky subjekty snažia dosiahnuť zlepšenie svojej existencie, preto tiež v ekonómii odmietal jednoduchou kauzalitu. Avšak zatiaľ čo v individualistických (kapitalistických) sústavách rozhoduje o uspokojenie svojich potrieb každý sám, v solidaristických (socialistických) ide o starostlivosť iného, cudzieho subjektu, ktorý už preto nemôže mať tak dobrý prehľad. V praxi však vždy dochádza k vzniku sústav zmiešaných. Teória nepresadzovala riadené hospodárstvo, jeho opodstatnenosť bola len v prípadoch prechodných kritických situácií.
​​​​​​​
Podstatu teórie vyložil Karel Engliš v článku „Bilimovičovy námitky proti teleologické theorii hospodářské.“ Zverejnil ho v časopise Obzor národohospodářský vychádzajúcom v Prahe v roku 1932.
Koreňom telelógie je zásah inteligencie do mechanického vzťahu keď jedna vec vyplýva z druhej. Teória hovorí o tom, že človek  subjekt sa chce vcítiť do konania druhého človeka. Dnes sa preň používa odborný pojem empatia. Telelogický výklad hľadá to čo sa chce, alebo to čo má byť.
Telelogická teória je v najdôležitejšej práci Karla Engliše Sústava národného hospodárstva, ktorá vyšla v dvoch zväzkoch v roku 1938. Spolu majú 1617 strán veľkého formátu.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]