Autor textu: TASR
22.01.2020

V kauze meganájomného školy obvinila NAKA aj exšéfa odboru školstva KSK

Z majetkovej trestnej činnosti obvinila štyri osoby.

Foto: KSK

Bratislava 22.01.2020 (Skolske.sk)

 V kauze astronomicky vysokého nájomného pre elokované pracovisko strednej školy v Sečovciach Národná kriminálna agentúra (NAKA) v utorok (21. 1.) zadržala a z majetkovej trestnej činnosti obvinila štyri osoby. Medzi nimi sú aj bývalý vedúci odboru školstva Úradu Košického samosprávneho kraja (KSK) Štefan K. a bývalá riaditeľka Spojenej školy Dobšiná, pod ktorú spadá elokované pracovisko, Alica K. Novinárov o tom v stredu informoval predseda KSK Rastislav Trnka, obvinenie potvrdila aj polícia.

      Obvinenými v kauze sú aj konateľka firmy S1 Beáta P. a Ivan S. "Počas zaisťovacej policajnej akcie s krycím názvom Panda sme zadržali štyri osoby, ktoré vyšetrovateľ NAKA obvinil z majetkovej trestnej činnosti. Vyšetrovateľ spracoval podnet na ich väzobné stíhanie, ktorý predložil aj s vyšetrovacím spisom prokurátorovi úradu špeciálnej prokuratúry. Ten rozhodne o ďalšom postupe," uviedol pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

      "Ja verím, že utorkovým krokom NAKA bol jednak daný výstražný prst do budúcna všetkým takýmto skupinám, a jednak si aj všetci ľudia, ktorí možno vedeli o tomto prípade, ale ho prehliadali, uvedomia, že takéto kroky nebudú z úrovne KSK do budúcna akceptované," povedal Trnka.

      Nájomnú zmluvu pre elokované pracovisko v Sečovciach uzatvorila spoločnosť S1 a Spojená škola Dobšiná v septembri 2013 s dodatkom v auguste ďalšieho roku, keď stál na čele KSK Zdenko Trebuľa (Smer-SD). KSK platil ročne za prenájom priestorov na ulici Dargovských hrdinov 71 v Sečovciach spolu s prevádzkovými nákladmi 897.000 eur. Podľa neskoršieho znaleckého posudku Úradu KSK však bola všeobecná hodnota nájmu len 31.700 eur.

      Po výmene na poste predsedu KSK v decembri 2017 došlo k finančnej kontrole z Úradu KSK, ktorá zistila v kauze nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami a rozpor zmluvy s viacerými právnymi predpismi. V septembri 2018 Úrad KSK, ktorý je zriaďovateľom školy, informoval o odvolaní riaditeľky Alice K., v novembri sa elokované pracovisko presťahovalo v Sečovciach do iných priestorov, pričom tento nový nájom predstavuje ročne 27.000 eur. Predchádzajúci nájom škola prestala platiť.

      Podľa Trnku pôvodná nájomná zmluva bola neplatná a kraj podal žalobu na vydanie bezdôvodného obohatenia voči spoločnosti S1. "Kraju vznikla škoda takmer 4,5 milióna eur, ktoré si aktuálne vymáhame súdnou cestou, a ja verím, že tieto peniaze sa vrátia späť do rozpočtu KSK a budú použité na správne účely," povedal. Ak by kraj nezasiahol, táto suma sa podľa neho mohla vyšplhať až na 12 miliónov eur.

      V júni 2018 podal Trnka trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu vydierania s tým, že osoby, u ktorých bolo dôvodné podozrenie, že stáli za meganájomným, sa mu mali vyhrážať a ponúkať mu úplatok milión eur za to, aby v kauze nekonal. Ako v stredu novinárom predseda kraja povedal, toto trestné oznámenie bolo zamietnuté. "To znamená, že nebola dokázaná skutková podstata. Mne je to osobne veľmi ľúto," konštatoval.
​​​​​​​
      Pokračuje pritom podľa neho vyšetrovanie zistení, že rómski žiaci elokovaného pracoviska neboli správne zaraďovaní v rámci špeciálnych výchovno-vzdelávacích potrieb a škola tak poberala za žiakov viac peňazí, ako mala nárok.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]