Autor textu: TASR
20.01.2020

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Fikcie či romantiky?

Foto: TASR

Bratislava 20.01.2020 (Skolske.sk)

 Nové tituly z oblasti populárno – náučnej, autobiografickej, fikcie či romantiky z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v prvom mesiaci nového roka na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Druhé vydanie fikcie s názvom Sviňa z pera Arpáda Soltésza prichádza k čitateľovi, podľa tohto knižného bestselleru nakrútila režisérka Mariana Čengel Solčanská film Sviňa, ktorý bude mať premiéru 6. februára. Príbehy jednotlivých postáv vykresľujú systém, v ktorom neexistujú hranice medzi mafiou a politikou ani zločinom a zákonom. Život je bezcenný, smrť je tovar. Zlo rozožiera krajinu všetkým na očiach, celkom otvorene. Obete sa nebránia, pravdu si nechcú pripustiť. Štát ovládajú nízke pudy vysokopostavených zločincov. Autor bestselleru Mäso – Vtedy na východe vo svojom druhom románe Sviňa predkladá čitateľovi desivú fikciu, ktorá by sa poľahky mohla stať slovenskou realitou.

      Edward Snowden napísal autobiografiu Trvalý záznam. Je svedectvom bystrého mladého muža, ktorý vyrástol na internete a nakoniec sa stal jeho svedomím. Dvadsaťdeväťročný Snowden v roku 2013 šokoval svet, keď sa ako príslušník CIA a NSA rozišiel so svetom amerických tajných služieb a zverejnil informácie o budovaní systému schopného zaznamenať každý telefonát, textovú správu či e-mail. Výsledkom by bol zlom v dejinách špionáže, prechod od monitorovania jednotlivca k celým národom. Americká vláda by tak získala možnosť nazrieť do súkromia každého človeka, ktorý sa dotkne počítača či smartfónu, natrvalo uchovať získané údaje a použiť ich. Snowden po rokoch v ruskom exile prvý raz odhaľuje, kedy a za akých okolností v ňom dozrela morálna povinnosť porušiť zákon a prehovoriť.

      Mám na to je názov knihy populárno – náučného žánru, ktorú vydali kórejské autorky Suh Yoon Lee a Jooyun Hong. Nejedného z nás dnes trápi finančná neistota a to bez ohľadu na sumu, aká sa nám mesačne pripisuje na účet. Máme pocit, akoby na nás svet kričal: Nemáš dosť peňazí. Vnímame život cez prizmu nedostatku, vidíme len to, čo nevlastníme. Stále sú pred nami otázky typu môžem si to dovoliť alebo nie je to plytvanie? Každý deň si odopierame pôžitky v dobrej viere, že sa vďaka tomu budeme mať zajtra lepšie. V šetrení vidíme jediný spôsob, ako nahonobiť majetok. Ale ako zbohatnúť, dá sa to vôbec? Autorky čitateľovi vysvetlia, ako otvoriť dvere prosperite, vytvoriť si pozitívny vzťah k peniazom a nabehnúť na nový spôsob života.

      K populárno – náučnému žánru patrí i kniha Ako žiť vo vesmíre z pera Colina Stuarta. Fyzik a astronóm Stuart zodpovie tieto aj mnohé ďalšie otázky, preskúma praktické stránky každodenného života vo vesmíre, prevedie čitateľa od výcviku po štart a nazrie do budúcnosti na vesmírny turizmus, základne na Mesiaci a medzihviezdne cestovanie. Knihu dopĺňajú názorné grafy, schémy a fotografie, ktoré odhaľujú krásu aj výzvy života ďaleko od pevnej pôdy pod nohami.

      Scarlet Scott je autorkou romance Vojvoda bez mena. Are, vojvodkyni z Burghly, muži v službách írskych vzbúrencov na politickú objednávku zabili manžela a hrozia smrťou aj jej. Koruna jej pridelí osobného strážcu. Je ním Clayton Ludlow, nemanželský syn vojvodu a prvý muž, ktorého vo svojom živote milovala. Osem rokov po tom, čo ju pripravil o nevinnosť a vzápätí bezcitne opustil, sa vrátil do Arinho salóna aj života. Teraz je však staršia, múdrejšia a silnejšia. Rozhodne sa, že mu odolá a prinúti ho zaplatiť za minulosť.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]