Autor textu: TASR
13.01.2020

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Medzi prvými boli knihy o tvorbe Karola Kállaya a autobiografia Salvatora Dalího.

Foto: TASR

Bratislava 13.01.2020 (TASR)

 Nové tituly z oblasti spoločenských románov, umeleckej biografie či monografie z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v úvode nového roka na pultoch slovenských knižných obchodov. Medzi prvými boli knihy o tvorbe Karola Kállaya a autobiografia Salvatora Dalího.

      Publikácia Karol Kállay: Zaostrené na krásu - prvýkrát predstavuje tvorbu ikonického slovenského fotografa v oblasti módnej fotografie. Čitateľa uvedie nielen do pozoruhodného života tvorcu, ale oboznámi ho aj s krátkymi dejinami tohto žánru. Historičky umenia Lucia Almášiová a Zuzana Šidlíková približujú domáce aj zahraničné projekty Karola Kállaya, doplnené o spomienky modeliek, s ktorými fotograf spolupracoval. Atraktívny obrazový materiál, ktorý vybral a zostavil Richard Kučera Guzmán, je súčasťou rozsiahleho a do veľkej miery nepublikovaného archívu Karola Kállaya.

      Tajný život Salvadora Dalího je autobiografia, ktorú si vystaval umelec na vlastnú počesť a slávu. Salvador Dalí bol vskutku všestranný umelec, maliar, sochár, grafik, ilustrátor, fotograf, filmár a spisovateľ a zároveň najznámejší predstaviteľ surrealizmu. Vďaka svojmu experimentovaniu a excentrickosti v tvorbe i v živote sa stal jedným z najslávnejších umelcov 20. storočia. Som génius? Pre Dalího je odpoveď jasná: o svojej genialite nikdy nepochyboval. Ak mu aj chýba falošná skromnosť, jeho úprimnosť je nesmierna. Dalí odhaľuje svoje tajomstvá takmer bezohľadným spôsobom. Je to vášnivá a zveličená autobiografia geniálneho umelca.

      Talian Paolo Cognetti je autorom spoločenského románu Niekedy netreba zdolať vrchol. Paolo Cognetti, inšpirovaný knihou amerického cestovateľa Petra Matthiessena  Snežný leopard, ako štyridsaťročný zorganizoval výpravu po jeho stopách. Prešiel takmer rovnakú trasu ako jeho veľký vzor o štyridsať rokov skôr. Obaja navštívili končiny v severozápadnej časti Nepálu, kde stále prežívajú a ďalej sa zachovávajú zvyšky prastarej tibetskej kultúry. Okrem niekoľkých dobrých priateľov a početnej karavány ho sprevádzajú obšúchaný výtlačok Matthiessenovej knihy, modré ovce a najmä vidina zriedkavo spozorovaného snežného leoparda.

      Catherine Miller je autorkou románu pre ženy 99 dní s tebou. Stretli sa v nemocničnej čakárni, obaja vystrašení, nervózni a osamelí. Emma žila doteraz pokojne, pracovala v knižnici a starala sa o chorú mamu. Nikdy sa nebozkávala s mužom, neochutnala šampanské ani neprecestovala svet. Nezamýšľala sa nad tým, či nemárni mladosť, lebo staroba sa neujde každému. Naopak, Nathan, inštruktor parašutizmu, zbožňoval adrenalín, žil naplno, akoby bol každý deň ten posledný. Aspoň si to myslel. Emma s Nathanom sa do seba zaľúbia aj napriek hrozbe, že sa čoskoro budú musieť rozlúčiť. Sľúbia si, že nepremárnia ani hodinu.

      Vnútorný hlas je názov krimi románu amerického autora Briana Freemana. Štyri roky po tom, ako sériového vraha Rudyho Cuttera odsúdili za vraždy siedmich žien na doživotie, inšpektor Frost Easton z oddelenia vrážd odhalí podvod. Jeho kolegyňa a blízka priateľka sfalšovala dôkazy, aby nebezpečného Cuttera dostala do väzenia. Frost je nútený zverejniť pravdu a vrah, ktorý okrem iných žien brutálne zabil aj jeho sestru, sa dostane na slobodu. Inšpektor je odhodlaný dostať Cuttera späť za mreže, tentoraz však čestne a podľa pravidiel. Spojenca nachádza v spisovateľke Eden Shayovej, ktorá píše o Cutterovi knihu a vie o ňom viac než ktokoľvek iný. Má strach, pretože Cutter vo väzení spriadal plány na pomstu za stratené roky. Zvíťaziť nad prefíkaným vrahom, ktorý sa chystá opäť udrieť, však vôbec nebude jednoduché, pretože jeho nasledujúci krok je vždy na míle vzdialený od toho, čo inšpektor očakáva.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]