Oficiálny portrét prezidenta SR je možné objednať TU
Autor textu: TASR
29.12.2019

Obľúbeným jedlom pre Rusínov je polievka z čerešní

Polievka sa podáva v lete na studeno s trochou smotany alebo šľahačky,

Foto: TASR - Polievka z čerešní, nazývaná čerešňanka je obľúbeným jedlom pre Rusínov žijúcich na severovýchode Slovenska. 

Vápeník 29.12.2019 (TASR)

Polievka z čerešní, nazývaná čerešňanka, je obľúbeným jedlom pre Rusínov žijúcich na severovýchode Slovenska. Jej staršou verziou je slivková polievka s fazuľou, ktorú miestni nazývajú slivčanka.

      "Ľudia v minulosti vždy zužitkovali všetko, čo im príroda dala. Deti nazbierali čerešne a mamy im z nich pripravili polievku, ktorú obohatili o zemiaky, aby mala lepšiu chuť a bola výdatnejšia," začal rozprávanie o čerešňanke starosta obce Vápeník v okrese Svidník Jaroslav Krajkovič.

      Spomínaná polievka sa podľa jeho slov v minulosti i v súčasnosti pripravuje v domácnostiach počas celého roka. "Ľudia v minulosti čerešne, ktoré nazbierali v lete vysušili, neskôr ich namáčali vo vode a používali ich do polievky," povedal starosta. Na prípravu čerešňanky je potrebný cukor, čerešne namočené vo vode ochutenej cukrom v pomere liter a pol čerešní s vodou s tromi lyžicami cukru, med, múka a zemiaky.

      "Skaramelizujeme si cukor, dáme trocha vody, prilejeme rozmočené čerešne a zemiaky nakrájané na malé kocky. Keď sa zemiaky uvaria, polievku zahustíme múkou a môžeme ju podávať," vysvetlil Krajkovič s tým, že existuje i novšia verzia čerešňanky. "Napríklad, že nepridáme zemiaky, ale dáme viac medu a ochutíme ju griotkou. Polievka sa podáva v letných mesiacoch na studeno s trochou smotany alebo šľahačky, ale to sú už moderné verzie," priblížil starosta.

      Slivková polievka, nazývaná slivčanka, nesmie podľa jeho slov chýbať na štedrovečernom stole. "Pripravuje sa s fazuľou a sušenými slivkami. Je možné pridať i sušené jablká alebo hrušky. Čerešňanka sa počas Vianoc tak často nerobí, keďže čerešní nebolo kedysi tak veľa. My doma pripravujeme slivčanku s fazuľou a občas ju zameníme za čerešňanku," povedal Krajkovič.
​​​​​​​
      Okrem polievky zo sliviek alebo čerešní v rodinách Rusínov majú na štedrovečernom stole i ďalšie jedlá. "Nesmie chýbať med, chlieb, cesnak, potom spomínaná slivčanka, hubová mačanka, opekance s makom bez mlieka a pirohy s čerešňami, sušenými hruškami alebo s kapustou. Všetko je pôstne, nepoužívame maslo, tvaroh ani mäso. Aj keď je to večera bohatá na množstvo jedál, je pôstna," dodal starosta Vápeníka.

November 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
Napíšte nám [email protected]