Autor textu: TASR
24.12.2019

Adam je ten, ktorý súdi, Eva je odvážna

Meniny oslavujú v jeden deň.

Foto: Školské.sk

Bratislava 24.12.2019 (Skolske.sk)

 Podľa starozákonnej knihy Genesis je Adam prvý človek, muž stvorený Bohom v raji, telo z hliny. Z tohto spojenia je odvodený aj pôvod krstného mena Adam z hebrejčiny, čo v preklade znamená "človek z hliny, pozemšťan". Meno Adam patrí na Slovensku medzi populárne. Adamovia spolu s Evami oslavujú meniny na Štedrý deň, 24. decembra.

      Nositelia mena Adam majú sklon k introvertnosti, iba zriedkavo sa pokúšajú vžiť do postavenia iných. Adamovia väčšmi dôverujú cieľavedomému postupu pri práci ako intuícii, sú skúmaví. Ich osobnosť by sa dala zhrnúť do jednej vety: "Ten, ktorý súdi."

      Ťažko sa prispôsobujú okolnostiam a nie sú veľmi ovplyvniteľní. Priateľov si vyberajú uvážene. K podriadeným v práci sú tvrdí. Zvlášť obľubujú štúdium medicíny, bývajú z nich schopní lekári. Rovnako ich však priťahuje aj podnikanie.

      Sú obdarení veľkým sebaovládaním. Dobre odolávajú chorobám.

      Adamov ovplyvňuje planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú oranžová a modrá. Ochranné rastliny čakanka, fenikel, ochranné kamene jaspis a nefrit.

      x x x

      Meno Eva pochádza z hebrejčiny a vo voľnom preklade znamená "tá, ktorá dáva život". Podľa starozákonnej knihy Genesis je to prvá žena stvorená Bohom z Adamovho rebra. Na slovenskom území je toto meno bežne zaužívané a jeho nositeľky oslovujeme väčšinou Evka, Evička.

      Medzi dominantné vlastnosti Evy patria vôľa, mravnosť a aktívnosť. Evy sú aj veľmi emotívne a neraz podozrievavé. Túžia ochraňovať svojich blízkych. Majú hlboký zmysel pre priateľstvo, ale obmedzujú počet svojich priateľov a dôkladne si ich vyberajú. Evy sú veľmi odvážne, zmyselné a romantické.

      Nositeľky tohto mena patria medzi dobré a vytrvalé študentky, obľubujú najmä klasické štúdium. Priťahujú ich povolania, v ktorých treba odovzdávať veľa zo seba. Za najkrajšie zo všetkého pokladajú poslanie matky. Sú rodené gazdinky. Zaujímajú sa prevažne o umenie a sociálnu oblasť. Majú sklon uzatvárať sa do seba, nepokladajú vždy za vhodné prejaviť svoje názory a city. Sú svojhlavé a neúspechy ich neodradia.

      Evičky bývajú zvyčajne veľmi vitálne a majú pevné zdravie.

      Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú zelená a sivá. Ochranné rastliny palina, saturejka, ochranné kamene sardónyx - achát s bielymi a hnedými vrstvičkami - a zafír.

      Podľa Historického kalendára na 24. decembra sa v ten deň a mesiac v roku 1798 narodil poľský romantický básnik ADAM MICKIEWICZ. Podľa tohto najväčšieho poľského romantického poeta nesie názov aj Univerzita v Poznani. Zomrel v roku 1855.

      Spomedzi ADAMOV sa k tým významným zaraďujú knihovník, historik, pedagóg, filológ, publicista, dvorný radca Márie Terézie, nazývaný aj slovenský Sokrates - ADAM FRANTIŠEK KOLLÁR (1718-1783), nemecký konštruktér ADAM OPEL (1837-1895), po ktorom nesie názov aj známa automobilka, majú meno prvého človeka stvoreného Bohom v raji. Meno zo Štedrého dňa má napríklad slovenský reprezentant v zjazdovom lyžovaní ADAM ŽAMPA či spevák ADAM ĎURICA.

      V románe ADAM ŠANGALA spisovateľa, autora divadelných hier, publicistu, literárneho kritika a lekára Ladislava Nádašiho Jégého hlavná postava nesie meno ADAM. Podľa literárneho diela vznikol aj televízny film.

      Slovenské speváčky EVA MÁZIKOVÁ, EVA SEPEŠIOVÁ, členka hereckého súboru Divadla Andreja Bagara v Nitre EVA PAVLÍKOVÁ predstavujú vzorku žien s menom tej, čo dáva život.
​​​​​​​
      V máji 2015 vtedajší minister obrany SR Martin Glváč v Brne na Medzinárodnom veľtrhu obrannej a bezpečnostnej techniky IDET 2015 slávnostne odhalil novú ľahkú vezenú húfnicu EVA. Ide o produkt slovenského obranného priemyslu, húfnica EVA je výsledkom práce spoločnosti Konštrukta - Defence, a. s., patriacej do skupiny DMD Group v Dubnici nad Váhom.

      Zdroje: www.osobnosti.sk, www.adamsmith.org, www.britannica.com,  www.csfd.cz, www.culture.pl, www.salon.eu.sk, www.german-way.com, www.opel.com/company/history.html,www.osobnosti.cz, www.fdb.cz, www.adamzampa.com, www.dukla.sk, www.adamdurica.com, www.supermusic.cz, http://hudba.zoznam.sk/adam-durica/, www.armadninoviny.cz/nova-slovenska-hufnica-eva.html, www.mosr.sk/34854-sk/m-glvac-hufnica-eva-je-dalsi-krocik-k-oziveniu-n asho-zbrojarskeho-priemyslu

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]