Autor textu: TASR
18.12.2019

V Bratislave pokrstili knižku o kocúrovi, ktorý chcel byť drakom

Napísala ju slovenská autorka žijúca vo Francúzsku Viktória Laurent-Škrabalová.

Foto: elist.sk

Bratislava 18.12.2019 (TASR)

Kocúr, ktorý chcel byť drakom je názov knižnej novinky pre deti, s ktorou prichádza vydavateľstvo Elist. Napísala ju slovenská autorka žijúca vo Francúzsku Viktória Laurent-Škrabalová. Ilustrácie sú dielom slovenského výtvarníka Matúša Maťátka. Knihu uviedli do života v utorok v Bratislave v Knižnici Kornela a Nade Földváriovcov v Slovenskej národnej galérii (SNG).

      Po knihe Lapinovci z letiska (2015, Trio Publishing) pokračujú Laurent-Škrabalová a Maťáťko v spolupráci v podobe ďalšieho diela z parížskeho prostredia. "Autorka žije dlhšiu dobu vo Francúzsku, zasa čerpá z prostredia Paríža. Toto je príbeh o kocúrovi, ktorý je neobyčajný tým, že má rád varenú cuketu," povedal pre TASR Maťátko ku knihe, ktorú inšpiroval skutočný príbeh z juhu Francúzska, a predlohou pre postavu Tigríka bol autorkin kocúr.

      Hlavný hrdina, kocúrik Tigrík Von Zucchini, má svojich obľúbených spolubývajúcich Viki a Alaina, nadovšetko miluje cuketu a považuje sa za potomka majestátnych a obávaných drakov. Žije si spokojným životom v byte vysoko nad parížskymi ulicami a presne takto mu to vyhovuje. Jedného dňa ho však unesú a on sa ocitne v celkom inom svete. V parku nie je žiadna cuketa ani voňavá kuchyňa. Dokonca ani Viki a Alain. Na návrat domov bude potrebovať pomoc nových kamarátov.

      "Stretáva rôzne zvieratká, pouličného bitkára kocúra Guliho, do športu zamilovanú sliepočku Lolu, holuba Piťa a myšku Elišku, všetci sa mu pokúšajú pomôcť, lebo Tigrík sa chce dostať domov," priblížil ilustrátor príbeh knižky, ktorá malým čitateľom pomôže pochopiť to, že domov nie je samozrejmosť.

      Maťátko priznal, že má k Parížu ako mekke umenia veľmi blízko. "Posledné tri roky som tam bol niekoľkokrát na pobyte v Cité des Arts, inšpiroval som sa Francúzskom a Parížom. Špecializujem sa na grafické techniky a linoryt, ale knižka je čisto analógovo kreslená, potom sa digitálne kolorovala v počítači," prezradil autor ilustrácií, ktoré vyvolávajú pocit, že sú priamo kreslené do knihy.
​​​​​​​
      Prozaička a poetka Viktória Laurent-Šrabalová na krste svojej novej knižky chýbala, prítomným sa prihovorila prostredníctvom videopozdravu z predvianočného Paríža. Knihu uviedol do života autorský kolektív, ktorý dopĺňajú dizajnér Peter Gála a korektorka Lenka Mondočková. Súčasťou uvedenia knihy, ktorá je vhodná pre deti od šiestich rokov, bol tiež workshop Masky-mačky-draky s ilustrátorom knihy. Ten účastníkom pomohol vytvoriť vlastný komiks o domácich miláčikoch aj papierové masky podľa hrdinov z príbehu.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]