Autor textu: Vladimír Bačišin
18.12.2019

Abeceda ekonomiky - nové technológie

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto:www.pexels.com

Bratislava 18.12.2019 (Skolske.sk)

V ekonomike a priemysle sa vo fyzickej oblasti objavili štyri najväčšie smery, ktoré budú predurčovať nové technológie. Sú to dopravné prostriedky bez pilota, či šoféra, trojrozmerná tlač, moderné roboty a nové materiály.
 
Ako fungujú dopravné  zariadenia bez pilota? Hlavnou v tejto oblasti správou je automobil bez šoféra. V Saudskej Arábii majú už taxíky toho typu. Nedávno ich testovali v Moskve. Existujú aj lodné a letecké dopravné prostriedky, ktoré neriadi človek. Je otázkou času keď sa objavia cenovo dostupné dopravné prostriedky, ktoré riadi výpočtová technika.
Trojrozmerná tlač je vytvorenie fyzického objektu podľa trojrozmerného modelu objektu. Vzorom je digitálny obrázok. Týmto spôsobom sa môžu vyrábať veľké aj malé objekty – vrtule pre veterné elektrárne, ale aj lekárske implantáty. Tento typ tlače sa používa zatiaľ len kozmickom a leteckom priemysle, či medicíne.
 
Letecké dopravné prostriedky bez pilota, nazývané drony, sa budú môcť v budúcnosti využívať v poľnohospodárstve. Trojrozmerná tlač vstúpila aj do elektrotechnického priemyslu. Pomocou nej sa budú dať vyrábať ľudské bunke, ale aj ľudské orgány.
 
Aká je perspektíva moderných robotov a nových materiálov? Prednedávnom sa roboty používali len v automobilovom priemysle. Dnes sa používajú roboty aj presnom poľnohospodárstve, ale aj v oblasti starostlivosti za pacientmi, ale aj v reštauráciách.  Kedy bolo potrebné naprogramovať každý samostatný robot. Dnes dostávajú údaje na diaľku. V oblasti materiálov sú také novinky, ktoré sme si ani kedysi nevedeli predstaviť. Sú ľahšie odolnejšie. Niektoré sa z nich sami obnovujú a sami seba očisťujú.
 
Veľkým smerom vývoja ekonomiky vo fyzickej oblasti, teda v oblasti reálnej ekonomiky, je doprava bez riadenia ľuďmi, nové roboty, materiály a výrobky vytlačené trojrozmerne.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]