Autor textu: TASR
12.12.2019

Na festivale Vianoce s detskou knihou predstavili tvorbu M. Ferka

Bol známy najmä ako tvorca detskej poézie a detských próz.

Foto: TASR

Žilina 12.12.2019 (TASR)

Detskú poéziu a prózu Milana Ferka pripomenulo v stredu podujatie v Rosenfeldovom paláci v Žiline pri príležitosti jeho nedožitých 90 rokov, ktoré sa uskutočnilo v rámci 13. ročníka Festivalu Vianoce s detskou knihou.

      Publicista Peter Cabadaj pripomenul, že v 60. rokoch minulého storočia bol Milan Ferko známy najmä ako tvorca detskej poézie a detských próz. "Bol neskutočne tvorivý človek a dokázal do tvorby pre deti dostať svoje silné stránky - fantáziu, imagináciu, obraznosť, a vedel viesť s detským čitateľom pomyselný dialóg. Vedel sa hrať so slovami, vedel slová konfrontovať a dostať detského čitateľa do štádia uvažovania o tom, čo číta. V tom bol Ferko vynikajúci a v 60. rokoch bol kľúčovou postavou tohto typu literatúry," povedal Cabadaj.

      Podľa knihovníčky Krajskej knižnice v Žiline Jany Zurovacovej zahŕňa festival Vianoce s detskou knihou predovšetkým stretnutia s autormi detských kníh. "Ale dávame priestor aj ilustrátorom, hudobníkom, tvorivým dielňam, drotárstvu či príprave vianočných ozdôb a darčekov pre rodičov. Jednoducho aktivitám, ktoré podľa nás patria k stíšeniu sa, príjemnému prežitiu adventu a čakaniu na Vianoce," uviedla Zurovacová.

      "Veľmi radi predstavujeme regionálnych autorov. Je to napríklad Toňa Revajová, ktorá síce býva v Bratislave, ale stále je to naša Toňa. Ďalej Katka Mikolášová, Jarka Kuchtová, Peťo Ničík, Marta Pažická či maliar Stano Lajda. Tento rok Vianoce s detskou knihou zahrnuli aj Milana Ferka, pretože bol autorom množstva krásnych detských kníh a mal veľmi rád detské knihy," doplnila Zurovacová.

      Spisovateľka Toňa Revajová podotkla, že dieťa by malo mať knihu a mal by mu ju niekto čítať. V príhovore na festival rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok opísala príhodu s vnukom. "Nešiel trolejbus a on robil všetko možné, aby rozobral automat na lístky. Keď sa mu to nepodarilo, začal doň kopať. A všetci pozerali na mňa, nie na dieťa, že čo vystrája. Povedala som mu: 'Poď sem, niečo ti poviem.' Prišiel, začala som mu rozprávať rozprávku a bolo to úplne iné dieťa. Takže toto s deťmi robia rozprávky," uviedla Revajová.

      Detskú obrazotvornosť cibria podľa Stana Lajdu ilustrácie. "Keď som bol malý, vždy som si najskôr pozeral obrázky. A keď som sa pustil do čítania textu, porovnával som, či to ten umelec naozaj dobre vystihol. Takže teraz si dávam veľký pozor, aby som ilustráciami čo najviac podporil autora. Lebo deti sú veľmi kritické. Napríklad ak prehliadnem, že spisovateľ opisoval blonďavú princezničku, a ja by som ju, nedajbože, namaľoval čiernovlasú, deti to už nikdy neprijmú. Lebo ony si spoja obrázky s textom. Im je v podstate úplne jedno, kto to napísal a ilustroval. Ony to berú ako celok a prestanú knižke veriť," podotkol Lajda.

      Festival Vianoce s detskou knihou podporili Fond na podporu umenia, Žilinský samosprávny kraj a občianske združenie Brána poznania.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]