Autor textu: TASR
02.12.2019

Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Z pera domácich aj zahraničných autorov.

Foto: TASR

Bratislava 02.12.2019 (TASR)

Nové tituly básnickej zbierky, románovej dávnovekej histórie, špionážneho trileru, detektívky aj gastronómie z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Medzi novinkami posledných dní je aj celkom nová a jedinečná zbierka básní, textov, sentencií a bonmotov známeho slovenského poeta Kamila Peteraja s názvom Stále ťa mať, vyzdobená ilustráciami renomovaného výtvarníka Martina Augustína. Peteraj sa aj v tejto zbierke rád hrá so slovíčkami, tému lásky láska ako muž, čo dobre vie, ako chutí. Aj tá radostná, aj tá, z ktorej trhá hruď. Popri nových básňach do knihy zaradil niekoľko jeho veľmi populárnych a slávnych textov, ako sú Atlantída, Balada o poľných vtákoch či Vyznanie. Martin Augustín pripravil do knihy spolu vyše 60 nových ilustrácií, ktoré neboli doposiaľ prezentované na verejnosti, ani nikde publikované. Sám výtvarník sa netají obdivom k poézii Kamila Peteraja. Ako hlavný motív svojich ilustrácií si tentoraz zvolil ženu. Jeho ženy sú láskavé, milé, zmyselné, hrdé anjelice, ktorých protipólom sú vtáci, pávy ako symbol muža.

      Taliansky historik, žurnalista, archeológ a odborník na antiku Valerio Massimo Manfredi v knihe Odyseus – Prísaha opisuje najľudskejšieho hrdinu starých gréckych bájí Odysea. Narodil sa na skalnatej Itake a v dospelosti ho osud zavial takmer až na kraj vtedajšieho známeho sveta. Tak sa začína dobrodružný príbeh o Odyseovi, plný lásky, pomsty, hrdinských skutkov, víťazstiev aj prehier. V prvej časti dvojdielneho románového cyklu Manfredi prerozprával niektoré známe staré grécke báje, ako napríklad príbeh o 12 Heraklových úlohách alebo o páde mocnej Tróje.

      Američan Daniel Silva je autorom špionážneho trileru Nové dievča. Do exkluzívnej súkromnej školy vo Švajčiarsku prichádza každé ráno krásna dievčina s havraními vlasmi, sprevádzaná autokolónou hodnou hlavy štátu. Jej identita je zahalená tajomstvom. Hovorí sa, že je dcérou bohatého medzinárodného obchodníka, no v skutočnosti je jej otcom Chálid bin Mohamed, neslávne známy korunný princ Saudskej Arábie. Ešte donedávna ho chválili za odvážne spoločenské a náboženské reformy, no teraz ho obviňujú z účasti na vražde disidentského novinára. A keď sa jeho dcéra stane obeťou brutálneho únosu, obráti sa na Gabriela Allona, jediného muža, ktorému môže dôverovať, a požiada ho, aby ju našiel, kým nebude neskoro.

      Minulý život je názov novej detektívky z pera anglického autora Dominica Nolana. Detektívka Abigail Boone je nezvestná štyri dni, keď ju konečne nájdu, zmätenú a zranenú. Trpí stratou pamäti a pre zúfalého manžela a syna je zrazu úplne cudzia. Stráca sa vo vlastnom živote a nenachádza žiadnu stopu, ktorá by aspoň naznačila, kto ju uniesol a prečo sa ocitla v špinavej miestnosti s mŕtvym dievčaťom. Ako najlogickejší krok sa jej javí návrat k prípadu, ktorý riešila pred svojím únosom, k čudnému zmiznutiu mladej Sarah Stillovej. Boone odmieta rodinu, na polícii už nepracuje, ale naďalej sleduje stopu, ktorá ešte nevychladla. Pritom spoznáva ľudskú krutosť v najhoršej podobe.

      Jozef Koleják prichádza s knižkou Toto nie je kuchárska kniha. Autor písal príbehy základných plodín a surovín, v tejto knižke je výber textov, ktoré sú o jednotlivých surovinách, rastlinných aj živočíšnych, bežných aj netradičných, európskych aj exotických, hipsterských aj klasických. Čitateľ sa dozvie, že slovenská národná surovina vlastne nie je vôbec slovenská, aj to, ktoré potraviny a prečo sa spájajú s erotikou. Zaujímavé čítanie nielen pre tých, čo s chuťou varia, ale aj pre tých, čo radi jedia.

      Celkom 25 nových receptov - s lepkom aj bez lepku - slaných aj sladkých, informácie o lievito madre a ako si ho založiť, informácie o fermentovanej vode a ako si z nej založiť kvások, ale aj množstvo inšpiratívnych fotografií predstavuje nová kniha Lenky Mančíkovej s názvom Kvások.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]