Autor textu: Vladimír Bačišin
29.11.2019

Abeceda ekonomiky – podnikateľ ako fyzická osoba

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pexels.com

Bratislava 29.11.2019 (Skolske.sk)

Podnik jednotlivca vzniká vtedy, keď ho založí jeden človek. Majiteľ podniká sám, rozhoduje o tom čo podnik robí. Zároveň však nesie zodpovednosť za riziká podniku. Ručí za neho celým svojim majetkom.
 
Ako funguje podnik jednotlivca? Podnikanie jednotlivca upravuje zákon o živnostenskom podnikaní. Preto sa tento podnik označuje pojmom živnosť. Pre podnikanie tohto typu je potrebný živnostenský list.  Od mája 2010 nazýva osvedčenie o živnostenskom oprávnení. Jeho vydanie trvá niekoľko dní. Živnosť je samostatná pravidelná činnosť, ktorá sa robí kvôli zisku.
 
Živnosti sú ohlasované a koncesované. Ohlasované sa jednoducho ohlásia. Môžu to byť remeslá, v ktorých má živnostník vzdelanie. Ak je vyučený kuchár, alebo cukrár, môže variť jedlá, alebo piecť koláče a torty. Okrem toho existujú viazané činnosti, ktoré si vyžadujú odborné vzdelanie. Napríklad živnostník, ktorý robí opravy elektrického vedenia v bytoch, musí mať špeciálny kurz.
 
Aké sú to koncesované živnosti? Tieto živnosti sa môžu robiť len na základe koncesie, čo je špeciálne povolenie. Štát vydáva na tieto činnosti špeciálne preukazy, alebo listiny. Medzi koncesované živnosti patria napríklad cestovné kancelárie, zmenárne, daňoví a účtovní poradcovia. Podmienkou živnosti je dosiahnutie veku 18 rokov a bezúhonnosť. To znamená, že človek nemá zápis vo výpise z registra trestov.

Podnikateľské subjekty vykonávajúce podnikateľskú činnosť na základe zákona o živnostenskom podnikaní sú zapísané v Obchodnom registri Slovenskej republiky alebo v Živnostenskom registri Slovenskej republiky, ktoré sú zriadené zo zákona. Organizáciou podnikateľov jednotlivcov je Slovenský živnostenský zväz.
​​​​​​​
Ten združuje stavovské organizácie a je nezávislým zástupcom slovenských remeselníkov a živnostníkov.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]