Autor textu: Ľubomír Baloga
01.12.2019

Pomohli sme odhaliť nenápadných hrdinov (III.)

vdp. Ján Butkay

Foto: archív školského časopisu SRDCE / ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy

Spišské Vlachy 28.11.2019 (Skolske.sk) 

Dnešným nenápadným hrdinom je vdp. Ján Butkay. Jeho životný príbeh spracovali v roku 2013 Laura Bašistová, Antónia Kӧhlerová a Martina Salajová pod pedagogickým vedením Mgr. Slávky Kovalčíkovej. Za svoju prácu boli ocenené strieborno-bronzovým pásmom.

Martina Salajová, absolventka ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy 

Vďaka nášmu dejepisnému krúžku som mala možnosť spoznať nových ľudí, no najmä život, ktorý prežili ľudia ešte niekoľko desiatok rokov pred nami. V 8. ročníku sa to všetko začalo. Našou úlohou bolo nájsť človeka, ktorého nezlomil komunistický režim a skromne kráčal ďalej svojím životom. Naším hrdinom sa stal rímskokatolícky kňaz Ján Butkay. Patril medzi kňazov, ktorí sa štátnej moci nezľakli a obetovali sa pre veriacich. Materiál na projekt sme zbierali postupne. Spomínam si na rozhovory s jeho sestrou pani Zuzanou, ktoré boli  veľmi emotívne. Veľa fotografií a spomienok, ktoré nám porozprávala, vo mne zanechali pocit, že v tej dobe by nikto nechcel byť na jeho mieste. Pamätám si na to, ako nám rozprávala o jeho väznení a utrpení. Vtedy som mala nepríjemné pocity, často až zimomriavky. Nechápala som, čo všetko dokáže spraviť jeden človek druhému. 

pic
Foto: archív školského časopisu SRDCE / ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy - Nenápadní hrdinovia (rok 2013)

Natáčali sme aj vo farnosti Slatvina, kde nám miestny pán farár umožnil prístup k farskému archívu. Pani učiteľka Mgr. Slávka Kovalčíková nám veľmi pomáhala pri hľadaní vhodného materiálu pre náš projekt. Patrí jej  naša vďaka, pretože naša práca by bez jej pomoci nemohla byť uskutočnená. Všetko to utrpenie, čo nebohý pán farár pretrpel počas obdobia komunizmu, bolo z lásky k Pánu Bohu a k ľuďom. Aj tých, čo mu robili napriek, ktorí mu často nadávali, si nakoniec získal svojou láskavosťou, úprimnosťou, skromnosťou a dobrým srdcom. Nastal čas, keď bolo potrebné náš projekt odovzdať.

Po zozbieraní potrebných materiálov bolo na rade správne sformulovanie a spísanie myšlienok, ktoré sa nám podarilo zistiť. Neskôr bolo potrebné našu prácu aj prezentovať v Banskej Bystrici. Ja osobne som mala veľkú trému, potili sa mi ruky, triasol hlas a to preto, lebo ešte nikdy som neprezentovala niečo také pred toľkými ľuďmi a porotou. Keď už všetky zúčastnené tímy predniesli svoje práce pred odbornou porotou, bolo na rade vyhlásenie výsledkov. Umiestnili sme sa v strieborno-bronzovom pásme. Bol to pre nás veľký úspech a veľká skúsenosť do života. Som rada, že sa Slovensko mohlo dozvedieť o ďalších ľuďoch, o tom, ako ťažko žili v čase utláčania. Za odmenu sme absolvovali výlet do Domu teroru v Budapešti a navštívili sme aj Španiu Dolinu, pamätník Jána Langoša, hrob Martina Rázusa.

pic
Foto: archív ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy / Nenápadní hrdinovia (rok 2013)

Spomienky na tento projekt mám aj po uplynutí niekoľkých rokov stále pekné. Ďakujem, že som sa mohla tohto projektu zúčastniť. Najsilnejšiu myšlienku, ktorú som si odniesla z prípravy tohto projektu bola skutočnosť, že človek, ktorý sa cíti byť úplne slabý, je práve v tejto chvíli najsilnejší. Práve v slabosti sa ukrýva jeho najväčšia sila.

Prekvapením pre mňa bolo, že na základe nášho projektu bola natočená rozhlasová hra Farár, ktorý sa nezľakol komunistov. Táto správa ma veľmi potešila a zlepšila náladu na celý týždeň. Teraz viem, že naša snaha stála zato. Veľmi ma teší, že sa teraz môže ešte viac ľudí dozvedieť o tomto úžasnom, duchovne silnom človeku, o jeho skutkoch, ktoré spravil pre ľudí, pre farnosť, pre Cirkev.




​​​​​​​Prinášame vám spomienky absolventiek ZŠ sv. Jána Krstiteľa v Spišských Vlachoch na ich prácu v projekte Nenápadní hrdinovia. Veríme, že budú pre vás inšpiráciou, aby ste vo svojom okolí objavovali nenápadných hrdinov z obdobia komunizmu. Aj žiaci základnej školy môžu takto poodkryť históriu.

viac na www.november89.eu

súvisiaci článok: Farár, ktorý sa nezľakol komunistov

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]