Autor textu: Ľubomír Baloga
30.11.2019

Pomohli sme odhaliť nenápadných hrdinov (II.)

 Viliam Neupauer.

Foto: archív školského časopisu SRDCE / ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy

Spišské Vlachy 30.11.2019 (Skolske.sk) 

Dnešným nenápadným hrdinom je pán Viliam Neupauer. Jeho životný príbeh spracovali v roku 2011 Ivana Klapáčová, Lucia Šmihuľová a Andrea Veličková pod pedagogickým vedením Mgr. Zuzany Kandrovej. Za svoju prácu boli ocenené zlatým pásmom.

pic
Foto: archív ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy / Nenápadní hrdinovia (rok 2011)

Ivana Klapáčová,absolventka ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy

Dejepis som milovala a stále ma zaujíma. Moja realizácia na projekte sa začala menšou dohodou s mojou spolužiačkou Andreou Veličkovou, že sa do tejto súťaže zapojíme. Začali sme rozmýšľať, ako by náš projekt vyzeral a hlavne, kto by bol náš nenápadný hrdina. Stal sa ním Viliam Neupauer. Pridala sa k nám Lucia Šmihuľová a bol to taký menší babský klub. Čas strávený na príprave projektu bol pre mňa veľmi obohacujúci. Získala som nové poznatky o minulom režime, našla som si  kamarátku z vedľajšej triedy a v neposlednom rade som mala veľa nových zážitkov. Najkrajší moment bol ten, keď sme sa dozvedeli, že postupujeme do celoslovenského kola. Mám pocit, že vtedy nás počula úplne celá škola.

Myslím si, že táto súťaž dá veľa nových skúseností, informácií, zábavných situácií a hlavne sebazaprenia pri písaní. Nikdy som neľutovala, že som sa dala na tento projekt. Bola hrdá na to, čo som sa naučila. To, čo som zažila, sa nedá zabudnúť. V Bratislave som stretla známe osobnosti, ako napríklad Ivetu Radičovú, vtedajšiu premiérku SR alebo hokejistu Petra Šťastného. Ak by sa ma niekto opýtal, či sa má zapojiť do tejto súťaže, moja odpoveď bude jednoznačne ÁNO.         

pic
Foto: archív ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy / Nenápadní hrdinovia (rok 2011)

Andrea Veličková, absolventka ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy

Základom bolo nájsť niekoho, kto by nám vedel vyrozprávať príbeh o utrpení v čase komunizmu. Zoznámili sme sa pánom Jaroslavom Neupauerom. Jeho otec sa tiež stal obeťou komunizmu. Boli to dlhé hodiny rozhovorov, natáčania a tvorby prezentácie. Všetko sme museli pripravovať v popoludňajších hodinách po vyučovaní. Po dôkladnej príprave sme poslali náš projekt do Bratislavy a čakali sme na odpoveď. Bola to obrovská radosť, keď sme sa dozvedeli, že o pár týždňov cestujeme do Bratislavy, kde môžeme vyrozprávať príbeh o našom nenápadnom hrdinovi.

Umiestnili sme sa v zlatom pásme. Všetok stres, strach, tréma opadli. Bol to úžasný zážitok a my sme pochopili, že naša snaha sa skutočne oplatila. Keby sa tak dalo cestovať  v čase, do tohto obdobia by som sa určite vrátila a všetky tieto pocity si vychutnala ešte raz. No a výhra? Ešte lepšia ako Bratislava! Išli sme na niekoľkodňový výlet do Strasbourgu. Nádherná krajina, neopísateľné pocity a nezabudnuteľné spomienky. A vtedy som si to všetko uvedomila: „Bez práce, nie sú koláče." Alebo výlet do Strasbourgu.

pic
Foto: archív ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy / Nenápadní hrdinovia (rok 2011)




​​​​​​​Prinášame vám spomienky absolventiek ZŠ sv. Jána Krstiteľa v Spišských Vlachoch na ich prácu v projekte Nenápadní hrdinovia. Veríme, že budú pre vás inšpiráciou, aby ste vo svojom okolí objavovali nenápadných hrdinov z obdobia komunizmu. Aj žiaci základnej školy môžu takto poodkryť históriu.

viac na www.november89.eu

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]