Autor textu: Ľubomír Baloga
29.11.2019

Pomohli sme odhaliť nenápadných hrdinov (I.)

sr. M. Justína, SDR (Terézia Tuková)

Foto: archív školského časopisu SRDCE / ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy

Spišské Vlachy 29.11.2019 (Skolske.sk) 

Dnešným nenápadným hrdinom je sr. M. Justína, SDR civilným menom Terézia Tuková. Jej životný príbeh spracovali v roku 2010 Simona Šofranková, Jana Tondrová, Juliana Tökӧlyová a Michaela Uhrínová pod pedagogickým vedením Mgr. Zuzany Kandrovej. Za svoju prácu boli ocenené zlatým pásmom.

pic
Foto: archív ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy / spoločná fotografie autoriek  projektovej práce s Antonom Srholcom (rok 2010)

Jana Tondrová, absolventka ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy

Do projektu Nenápadní hrdinovia ma spolu s ďalšími troma dievčatami oslovila naša učiteľka dejepisu Mgr. Zuzana Kandrová. Bolo to na jeseň v roku 2010. Vtedy som bola žiačkou 9. ročníka. V tomto roku sa konal 2. ročník tohto projektu. Cieľom našej práce bolo nájsť človeka, ktorý bol počas komunizmu nespravodlivo trestaný a spracovať život danej osoby. Naším „nenápadným hrdinom“ bola rehoľná sestra Justína Tuková, ktorá bola nespravodlivo odsúdená za to, že pomáhala pri úteku do zahraničia istému kňazovi, ktorý sa liečil v prešovskej nemocnici. Odsúdili ju na 10 rokov väzenia za velezradu a rozvracanie republiky. Uväznená bola 6 rokov na rôznych miestach - v Prešove, Pankráci a v Pardubiciach. Pri spracovaní tohto projektu sme sa osobne stretli so sestrou Justínou, ktorá sa s nami ochotne podelila o svoj životný príbeh. 

Prezentácia sa konala v Bratislave, kde sme pobudli krásne 2 dni. Navštívili sme Pamätník slobody na Devíne, Národnú radu SR a spoznali aspoň trošku naše hlavné mesto. Aj keď ma politika vtedy veľmi nezaujímala, bolo to také „vzrúšo.“ Samotná prezentácia sa konala v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. Stretli sme veľa významných osobností - Františka Mikloška, Rudolfa Dobiáša, Antona Srholca a Františka Neupauera (autor tohto projektu). Po odprezentovaní našej práce sme netrpezlivo čakali na výsledky.

Boli sme tam asi najmladšie, ostatní študenti boli už stredoškoláci, a preto sme nejaké vysoké umiestnenie nečakali. Na naše veľké prekvapenie sme sa však umiestnili v zlatom pásme. Veľmi sme sa tešili. Získali sme nejaké vecné ceny, knihy a samozrejme, diplomy. Napriek všetkým starostiam, ktoré boli spojené s písaním tohto životného príbehu, som veľmi rada, že som sa projektu mohla zúčastniť. Som vďačná, že som mohla pomôcť odhaliť ďalšieho nenápadného hrdinu, ktorý zápasil s komunizmom, pretože na takýchto ľudí by sa zabúdať nemalo. 

pic
Foto: archív ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy / Nenápadní hrdinovia (rok 2010)

Simona Šofranková, absolventka ZŠ sv. Jána Krstiteľa Spišské Vlachy

S projektom sa mi spájajú len pekné spomienky. Keď sme sa zapojili my, nevedeli sme presne, čo nás čaká. Najviac sa mi páčilo stretnutie so sestričkou Justinou, ktorá bola neskutočne milá a ochotná povedať nám svoj príbeh. Nemali sme pocit, že ide len o nejaký projekt, ale o dôležitú vec, o ktorej treba hovoriť. Nasledovalo spísanie jej príbehu a príprava prezentácie. Potom nás pozvali do Bratislavy na súťaž a skončili sme v zlatom pásme. Priznám sa, že to boli stresy - stáť tam a rozprávať pred toľkými ľuďmi. Myslím si, že dôležitejšie bolo, aby sa nezabudlo na hrdinov, ktorí prežili komunizmus. Na záver len dodám, že by som odporúčala všetkým žiakom, ktorí chcú zažiť niečo nové a zaujímavé, zapojiť sa do tejto skvelej súťaže. Okrem výletu do Bratislavy a práce navyše vám prinesie cennú skúsenosť, pekné spomienky a dobrý pocit.



​​​​​​​Prinášame vám spomienky absolventiek ZŠ sv. Jána Krstiteľa v Spišských Vlachoch na ich prácu v projekte Nenápadní hrdinovia. Veríme, že budú pre vás inšpiráciou, aby ste vo svojom okolí objavovali nenápadných hrdinov z obdobia komunizmu. Aj žiaci základnej školy môžu takto poodkryť históriu.

viac na www.november89.eu

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]