Autor textu: Školské.sk
22.11.2019

Študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach zorganizovali piaty  úspešný MOVEMBER  

V nákupnom centre oslovili 735 ľudí.

Foto: LF UPJŠ

Bratislava 22.11.2019 (Skolske.sk)

 
Študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach zorganizovali v sobotu 16. novembra 2019 piaty ročník osvetovej akcie MOVEMBER zameranej na šírenie informovanosti o rakovine semenníkov a prostaty. Akcia Klubu verejného zdravia Spolku medikov mesta Košice, ktorej symbolom boli mužské fúziky, sa konala v čase medzi deviatou a osemnástou hodinou v nákupnom centre Aupark v Košiciach a bola znovu úspešná. Medici oslovili celkovo 735 návštevníkov, čo je doterajší rekord.
 
„Podujatie sa tradične koná v mesiaci november a jeho symbolom sú mužské fúziky, preto dostalo pomenovanie MOVEMBER - spojením názvu tohto mesiaca a skratky anglického slova pre fúzy. Veľmi nás teší, že sa nám podarilo v rámci nášho medického MOVEMBRA osloviť v košickom Auparku vyše sedemsto mužov, ktorým sme ozrejmili dôležitosť a možnosti prevencie rakoviny semenníkov a prostaty,  zvlášť význam samovyšetrovania semenníkov. K dispozícii sme mali silikónový model, na ktorom sme im vysvetlili správnu techniku samovyšetrenia a oslovení muži v ňom pohmatom hľadali  patologickú hrčku. Odhaliť nebezpečný útvar je totiž možné aj za pomoci samovyšetrenia, ale je potrebné poznať správnu techniku a mať záujem starať sa o svoje zdravie,“ hovorí spoluorganizátorka podujatia, študentka 6. ročníka Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach Lule Tomiq, podľa ktorej samovyšetrenie môže neraz pomôcť odhaliť onkologické ochorenie včas, keď sa dá ešte úspešne liečiť.

Hlavným cieľom študentov bolo ukázať mužom, že starostlivosť o mužské zdravie nie je žiadne tabu a malo by byť súčasťou ich každodenného života. Na študentskej akcii sa podieľalo 14 medikov a odborné poradenstvo poskytli záujemcom pracovníci Urologickej kliniky UPJŠ LF a UNLP Košice MUDr. Ľubomír Lachváč, PhD., MUDr. Patrícia Horváthová a MUDr. Vladimíra Sobolová.
 
Pre záujemcov mali medici v infostánku k dispozícii propagačné materiály poskytnuté Ligou proti rakovine a osloveným mužom rozdávali aj nálepky a modré stužky na znak solidarity s pacientmi, ktorí bojujú, alebo v minulosti bojovali s mužskou rakovinou. Páni mali možnosť odfotiť sa spoločne s medikmi so symbolickými fúzikmi, a tým šíriť túto myšlienku ďalej.
  
 
Názov MOVEMBER vznikol z kombinácie slová „fúzy“, ktoré sa v angličtine nazývajú „moustache“ ako mužského symbolu a názvu aktuálne kalendárneho mesiaca, v ktorom sa podujatie koná, teda novembra. Nevšednú novú akciu s názvom MOVEMBER spustila v roku 2004 Movember Foundation charity v Austrálii a na Novom Zélande a postupne sa rozšírila do ďalších krajín, kde má rôzne formy charitatívnych alebo osvetových akcií zameraných na tabuizovaný boj za mužské zdravie.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]