Autor textu: TASR
21.11.2019

Košice: Priblížiť vedu stredoškolákom má vzdelávací program

V súčasnosti sa organizuje v siedmich krajinách strednej a východnej Európy.

Foto: Ilustračné foto TASR

Košice 21.11.2019 (TASR)

Nový vzdelávací program Chemgeneration o trvalo udržateľnom rozvoji predstavili v stredu v Košiciach chemická spoločnosť BASF v spolupráci s Fakultou materiálov, metalurgie a recyklácie (FMMR) Technickej univerzity v Košiciach (TUKE). Program je k dispozícii bezplatne počas celého školského roka pre všetkých študentov stredných škôl priamo na pôde FMMR v Košiciach s ročnou kapacitou približne 600 študentov.    

Učenec v laboratóriu nie je len odborník, je to dieťa, ktoré sa pozerá na vedu ako na rozprávku. Vidí vo vede krásu. Mám nesmiernu radosť, že krásu vedy nájdu študenti práve na našej fakulte FMMR TUKE.

Uviedla dekanka fakulty Iveta Vasková.

      Vzdelávací program je interaktívny vedecký seminár, ktorého hlavným poslaním je popularizovať vedu, zapojiť študentov stredných škôl do objavovania chémie a pomáhať im porozumieť jej úlohe pri budovaní trvalo udržateľnej budúcnosti. Zároveň im poskytuje príležitosť zúčastniť sa na praktických experimentoch.

      Spoločnosť v súčasnosti organizuje tento program v siedmich krajinách strednej a východnej Európy.

Vedu a vzdelávanie na Slovensku podporujeme už osem rokov. V rámci zastrešujúceho projektu Chemgeneration sme v minulosti realizovali edukatívne programy Mesto budúcnosti, Reťazová reakcia a Hrdinovia budúcnosti a prostredníctvom nich sme popularizovali chémiu a vedu ako spôsob zabezpečenia trvalo udržateľného rozvoja a zachovania kvalitného životného prostredia budúcim generáciám. Tentoraz sme sa rozhodli zmeniť formát programu a stredným školám dlhodobo poskytnúť stály priestor, kde sa môžu zoznamovať s vedou praktickým spôsobom.

Povedala konateľka spoločnosti BASF Slovensko Edita Hippová.

      Program pozostáva z 90-minútových seminárov, ktorých súčasťou sú prezentácie a experimenty na konkrétnu tému. Tento rok je to Cirkulárna ekonomika – dosiahnutie nulového odpadu. Študenti sa prostredníctvom štyroch experimentov naučia, ako funguje chémia v praxi, mimo školských tried a učebníc. Vytvoria si vlastný systém na filtráciu vody, naučia sa recyklovať starý papier, oddeliť zmes kovov a zistia, ako je možné rozložiť plastové materiály počas niekoľkých týždňov. Taktiež budú skúmať, či existujú alternatívy k nadmernému využívaniu prírodných zdrojov planéty.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]