Autor textu: PaedDr. Helena Čižmárová
21.11.2019

Fragmenty jesene

Študentom Gymnázia sv. Košických mučeníkov stačilo len trocha fantázie aby vytvorili jesenné dekorácie.

Foto: Archív GKM

Bratislava 20.11.2019 (Skolske.sk)

Študenti Gymnázia sv. Košických mučeníkov vytvorili krásne jesenné dekorácie podľa vlastnej predstavivosti a naladili sa na jesennú nôtu. Aj takýmto spôsobom rozvíjali tvorivé myslenie, zručnosti a návyky v predmete umenie a kultúra.

​​​​​​​Na lesnom chodníku sa zjavila neznáma pani. Kam sa pozrela, tam sa príroda preobliekla do farebných šiat. Boli ušité z babieho leta a vzdorovali sivému vetru. Velikánsky klobúk z lístia úplne zakrýval tvár. Okolo hrdla sa jej hojdal hnedý gaštanový náhrdelník. Črievičky mali studenú daždivú farbu. V ruke držala obrovský kôš jabĺk a hrušiek.

pic
Foto: Archív GKM

Posledné listy na stromoch sa sfarbili do nevšednej nádhery. Teplý južný vetrík ich s ľahkosťou odpojil od životodarnej miazgy a ony sa tancujúc uložili na zem. Tam sa zmenili na šuchotavý a pestrofarebný koberec. Jeseň zmiešala všetky odtiene farieb a svojou prirodzenou krásou akoby dosahovala v prírode vrchol svojej dokonalosti. Zdalo sa, akoby Boh obliekol kopce do mnohých farieb. Do farieb, ktoré sa menia zo dňa na deň, do farieb, ktoré ožívajú pod jasnou jesennou oblohou.

Máme tu opäť jeseň a tá sa veru na svoju misiu poriadne pripravila. Nielen rozmanitou maliarskou paletou, ktorou sfarbila lístie stromov, ale aj plnou náručou hojnosti v podobe darov.

pic
Foto:Archív GKM

A tak študentom Gymnázia sv. Košických mučeníkov stačilo len trocha fantázie, správnej inšpirácie a, samozrejme, šikovné ruky, aby vytvorili krásne jesenné dekorácie podľa vlastnej predstavivosti a naladili sa na jesennú nôtu. Aj takýmto spôsobom rozvíjali tvorivé myslenie, zručnosti a návyky v predmete umenie a kultúra.

Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli svojimi dielami a potešili nás nápadmi a kreativitou.

pic
Foto: Archív GKM

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]