Autor textu: Školské.sk
20.11.2019

November 89 Today prepája študentských lídrov revolúcie s dnešnými študentami

Ťažiskom projektu je webový portál november89.today.

Foto: http://november89.today

Bratislava 20.11.2019 (Skolske.sk)

Občianske združenie November 89 spúšťa 30 rokov od Nežnej revolúcie inovatívny multimediálny projekt November 89 Today, ktorý má posilniť povedomie o študentskom hnutí a pripomenúť hodnoty, ktoré sú mimoriadne aktuálne aj dnes. Otvára diskusiu na tému slobody a demokracie s mladou generáciou, ktorej sú dnes udalosti z novembra 89 vzdialené. Prevažná časť mladej generácie nevie, čo sa udialo v novembri roku 1989 a aký historický vývoj udalostiam predchádzal. Mladí ľudia nie sú oboznámení o roli študentov počas revolučných udalostí ani o hodnotách a cieľoch ich hnutia. Iba jeden zo štyroch oslovených maturantov gymnázia vie povedať, že prvým československým prezidentom ponovembrových udalostiach bol Václav Havel a čo bola Verejnosť proti násiliu.
 

Aj po 30 rokoch sú študenti tým katalyzátorom a aktivátorom tém, ktoré si spoločnosť musí sama sebe položiť, zodpovedať a riešiť. A za posledné roky sa ukázalo, že mladí ľudia sú rozumní, uvedomujú si , že sami sebe pripravujú budúcnosť a formujú v akej spoločnosti, v akom štáte, akej krajine budú žiť.

Povedal Juraj Vaculík, líder študentského hnutia z novembra 89 a člen občianskeho združenia November 89.
 
Ťažiskovým bodom projektu je rozsiahly webový portál www.november89.today, kde si každý bude môcť rozšíriť svoje vedomosti o fenoméne študentského hnutia v kontexte novembrových udalostí.
 
Projekt November 89 Today v spolupráci s partnermi Telekom, ČSOB, O2, ku ktorým čoskoro pribudnú ďalší, prinesie inovatívny multimediálny obsah vo forme série filmových dokumentov, kampane na sociálnych sieťach, živých vstupov na instagramovom profile a knihy rozhovorov so študentskými lídrami. Ďalej bude pokračovať vo forme klubu Novembra 89, ktorý bude vyhľadávať a spájať študentov, ktorí boli aktívni na vysokých školách po celom Slovensku. Jednotlivé udalosti chce spracovať metódou Oral history, ktorá pomôže zachytiť dôležité okamihy, ktorými študentské hnutie prispelo k zmenám v našej spoločnosti.
 
V úvode dlhodobého projektu vzniká séria dokumentárnych filmov o revolúcii v dnešnom kontexte. Téma revolúcie je zobrazovaná zo súčasnej perspektívy, čo otvára priestor pre aktuálne spoločenské otázky a problémy, ktoré dnes mladí ľudia považujú za dôležité riešiť a zmeniť. V dokumentoch budú protagonistami dnešní mladí ľudia a študentskí aktéri Nežnej revolúcie, ktorých zachytili Debora Pastirčáková a Štefánia Lovasová, ktoré majú k stredoškolákom o generáciu bližšie ako aktéri udalostí novembra 1989. Prvý krátky dokumentárny film na tému „Možnosť zmeny“ zachytáva prostredníctvom portrétu hudobnej kapely stredoškolákov pohľad mladej generácie na možnosť zmeny v dnešnej spoločnosti v kontexte dialógu s ich rodičmi, ktorí boli študentskými aktérmi Nežnej revolúcie: Martinom a Tomášom.
 
V spolupráci s partnerom, spoločnosťou Telekom, prebehne na sociálnych sieťach kampaň, ktorá bude simulovať na instagramovom profile fungovanie Štátnej bezpečnosti pred rokom 89.  Na facebookovej stránke Telekom SK budú postupne uverejnené video rozhovory s aktérmi Študentského hnutia – Milošom Durecom, Robertom Bystrickým, Borisom Strečanským, Jurajom Vaculíkom a Dušanom Švalekom, ktorých vyspovedali influenceri – Matúš Okajček, Gregor Miler, Dáša Šarközyová, Bekim a youtuberka Sandra z Dejepis Inak.
 
Súčasťou kampane bude vo štvrtok, 28.11. od 13:00 hod., živé vysielanie diskusie na instagramovom profile @telekomsk, v ktorej budú debatovať lídri študentského hnutia Zuzana Mistríková a Filip Vagač, šéf Telekomu a aktívny člen študentského hnutia v Žiline Dušan Švalek, a youtuber Matúš Okajček, zapojený do kampane ako jeden z influencerov.
 
Medzi ďalšie aktivity združenia November89 patrí aj pripravovaná kniha rozhovorov so študentskými lídrami z Novembra v spolupráci s novinárom Karolom Sudorom. Združenie tiež katalogizuje a spracúva fotoarchív, ktorý pozostáva z mnohých unikátnych fotografií z prostredia študentského hnutia z Novembra a týmto oslovuje všetkých, ktorí by mali záujem poskytnúť fotografie či dokumenty týkajúce sa študentského hnutia. Tiež pripravuje aj projekt, ktorý bude metódou autentických rozhovorov zaznamenávať  a následne spracúvať výpovede aktérov z tohto obdobia. Ambíciou združenia je dokumentovanie a mapovanie nielen toho, čo sa dialo v Bratislave, ale pokrytie celého Slovenska, všetkých centier študentského vzopätia na celom Slovensku a iniciovanie reflexie tohto jedinečného fenoménu moderných slovenských dejín.
 
###
 
November 89 je občianske združenie založené za účelom prepojenia študentských lídrov Nežnej revolúcie so súčasnou generáciou študentov. Jeho cieľom je posilnenie povedomia o študentskom hnutí a zdieľanie hodnôt slobody a demokracie. Občianske združenie založili študentskí lídri z novembra 1989 – Zuzana Mistríková, Filip Vagač, Boris Strečanský a Juraj Vaculík. November 89 je otvorenou platformou pre všetkých, ktorí majú záujem prispieť k mapovaniu najvýznamnejšej udalosti moderných dejín Slovenska. Združenie je pripravené spolupracovať so všetkými existujúcimi inštitúciami a neformálnymi iniciatívami venujúcimi sa kultivácii a zachovávaniu pamäti.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]