Autor textu: TASR
18.11.2019

 Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Románové trilery aj literatúra pre deti.

Foto: TASR

Bratislava 18.11.2019 (TASR)

 Nové tituly životného príbehu športovkyne a herečky, románového trileru aj literatúry pre deti z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v uplynulom týždni na pultoch slovenských knižných obchodov.

      Tenis je môj život je názov životného príbehu tenistky Dominiky Cibulkovej z pera Andrey Coddington. V tomto portréte naša svetová tenistka otvorene hovorí o všetkých pádoch a potknutiach, vydretých víťazstvách, vojnách mimo kurtu, ťažkých prehrách či životných križovatkách. Priznáva svoju snahu o dokonalosť na tenisovom kurte, nervozitu, ktorá jej spôsobovala kŕče, depresiu, s ktorou bojovala takmer rok po dosiahnutí najväčšieho úspechu v kariére, priznáva rodinné problémy pre lásku. Milujú ju ľudia na celom svete, ale stala sa aj terčom nenávistných komentárov. Jej úprimná biografia zaujme i tých, ktorí o tenise nič nevedia.

      Američanka Taylor Jenkins Reid je autorkou románu Sedem manželov Evelyn Hugovej. Starnúca hollywoodska hviezda Evelyn Hugo, ktorá už roky žije v ústraní, sa konečne rozhodla prezradiť celú pravdu o svojom nevšednom a škandalóznom živote. Za autorku svojej biografie si vyberie neskúsenú reportérku Monique Grantovú, čím zaskočí nielen jej kolegov, ale najmä samu Monique. Prečo práve ona? Evelinine dôvody síce nepozná, no jej vlastná kariéra už nejaký čas stagnuje, takže sa rozhodne túto príležitosť využiť a vyťažiť z nej čo najviac. Keď dorazí do herečkinho luxusného bytu na Manhattane, Evelyn jej rozpovie svoj životný príbeh. Evelinino rozprávanie odhalí jej nemilosrdnú ambicióznosť, nečakané priateľstvá, veľkú zakázanú lásku a roztočí tornádo poháňané sexom, láskou, peniazmi a hollywoodskymi klebetami. Čitatelia sa popri tom všetkom môžu tešiť aj na provokujúci záver.

      Na kraji priepasti je nový román francúzskeho autora Bernarda Miniera o súčasnom svete, kde moc digitálnych technológií a umelej inteligencie maľuje tie najčernejšie scenáre. Mladá Francúzka Moira tvrdo pracovala, aby získala v Hongkongu svoju vysnenú prácu. Ultramoderný internetový gigant však skrýva nejedno ťaživé tajomstvo a Moira čoskoro zistí, že ju špehujú a prenasledujú. Keď sa medzi zamestnancov votrie násilná smrť a vraždy striedajú samovraždy, Moira nadobudne presvedčenie, že noc sa skončí odhalením pravdy desivejšej ako najhoršia nočná mora.

      Noémi Bodyó prichádza s novinkou Slepé škvrny. Osudy mladých ľudí i osud Československa sa odvíjajú paralelne. Hlavní hrdinovia románu ovplyvňujú vývin udalostí v roku 1989, no revolúcia zasiahne aj do ich súkromných životov. Štyri životy, umelec proti štátnej bezpečnosti, matematička v slede nevyspytateľných udalostí, organizátorka a jej pochybnosti a charizmatický revolucionár bez citov. Ako sa prepletú ich životy? Stačí talent a láska na to, aby sme sa vzopreli sebe samému? Mnohokrát nechtiac spustíme lavínu udalostí, na ceste za šťastím sa necháme odradiť vlastnou neistotou. Chceme niečo dosiahnuť, no akú cenu má život bez lásky? Slepé škvrny v príbehu každého človeka.

      Daniela Čarná a Lucia Kotvanová sú autorkami knižky pre deti Nakresli si ovečku. Jej názov odkazuje na Malého princa a jeho prosbu "nakresli mi ovečku", ktorá poukazuje na neobmedzené hranice fantázie a jedinečnosť vnímania každého z nás. Kniha prináša 35 rôznych príbehov kresby v umení aj mimo neho. Zasiahnuť do jej deja môže každý, kto tvorivosť vníma ako dôležitú súčasť života. Kniha má za cieľ rozptýliť obavy čitateľa, či vie pekne kresliť, ukazuje, že kresliť je možné mnohými spôsobmi a nabáda vnímať svet tvorivo. Pracuje s osobitým prístupom ku kresbe v dielach 35 umelcov z rôznych krajín naprieč históriou, ponúka kresby ovečiek od 31 umelcov a detí, ktorých autorky požiadali, aby im nakreslili ovečku.


Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]