Autor textu: Školské.sk
17.11.2019

Ako žili naši starí a prastarí rodičia?

Kniha Zdravia, šťastia vinšujeme od autorky Zory Mintalovej Zubercovej je jej prvou publikáciou pre deti.  

Foto: Slovart

Bratislava 17.11.2019 (Skolske.sk)

V dávnej minulosti si ľudia nevedeli vysvetliť prírodné javy a zákony. Mali strach z tmy, zo zimy, z búrky, ohňa, neúrody či chorôb. A to bol priestor pre vznik ľudovej slovesnosti, tradícií či povier. Kniha Zdravia, šťastia vinšujeme od autorky Zory Mintalovej Zubercovej opisuje pre deti najdôležitejšie sviatky a zvyky počas štyroch ročných období. Hlavný text je doplnený ukážkami textov tradičných a aj detských piesní, kolied, vinšov, detských riekaniek a pranostík. 

Autorka je etnologička a autorka viacerých známych publikácií pre dospelých, ako napríklad Tradície na Slovensku, či Ako sme kedysi žili. Teraz však netradične vydáva knihu pre deti. Sama priznáva, že tvorba pre deti bola pre ňu naozaj náročná. 
 

Je iné písať pre deti rozprávky, ponoriť sa do sveta fantázie a nechať dej plynúť bez prerušovania. No písať o ľudových tradíciách, o živote našich predkov spred 150 - 200 rokov, pridržiavať sa historických faktov, výsledkov výskumu a podať to deťom tak, aby ich téma zaujala a nenudila, je oveľa ťažšie ako som si pôvodne myslela.

Pri tvorbe pre dospelých mohla autorka aspoň čiastočne počítať s tým, že čitateľ je v téme mierne zorientovaný. Pri deťoch je to iné, a preto autorka do textov vkladala aj rozličné historické súvislosti a na konci knihy vytvorila slovník, ktorý zhrnul dnes už neznáme slová. Jednou z najťažších vecí bolo nájsť jazyk, ktorý bude deťom blízky a aby ich zároveň nepodcenila, keďže dnešné deti si vedia veľmi veľa informácií dohľadať prostredníctvom internetu. Autorka sa snažila priblížiť tradície  a sviatky tak, aby malí čitatelia (odporúčané pre deti 10+) pochopili hlavne iný spôsob života v minulosti.

Pri písaní autorka nebola vždy spokojná s výsledkom, a preto často upravovala a prepisovala. Tvorba jej trvala dlhšie ako obyčajne. „Knihu pre deti som začala písať koncom jesene 2017 a rukopis som odovzdala na jar tohto roku, čo je v mojom prípade skutočne dlhá doba. Aj keď som etnologička a mám za sebou vyše štyridsaťročnú prax, urobila som ešte doplňujúci výskum, pri ktorom som sa zamerala na detský folklór. Zároveň som si skladala mozaiku námetov na ilustrácie k jednotlivým témam a podkapitolám v knihe tak, aby boli pútavé, výstižné. To všetko si vyžiadalo čas.“
Dôležitou a neodmysliteľnou súčasťou knihy sú aj ilustrácie Františka Hříbala, ktoré jemne pripomínajú tradičné zobrazenie dediny od Josefa Ladu. V minulosti autor graficky spracoval aj knihu Stručné dejiny Slovenska pre mladých čitateľov.

Zora Mintalová Zubercová si pri písaní knihy predstavovala samú seba ako malé dievčatko, ktoré žilo pred stopäťdesiatimi rokmi a vždy keď dokončila určitú časť knihy, prečítala ju deťom zo škôlky a aj školy, aby si overila, či to čo vytvorila je pre nich naozaj zaujímavé. Veríme, že snaha autorky priblížiť sa detskému čitateľovi a jej „svedectvo o tom, ako žili naši predkovia, ako si všetci vážili ľudové tradície, aký vrúcny bol ich vzťah k prírode, s ktorou boli bytostne spätí“ padne na úrodnú pôdu.
Kniha vychádza vo Vydavateľstve SLOVART a bola podporená z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]